Posted in Relatari

Rusia, câştigătoare a EUROVISION 2008 … dezastru pentru România!

[articol publicat în revista 24FUN, săptămâna 29 mai – 5 iunie]

De Alina Gâdoiu

Rusia ocupă locul întâi la Eurovision 2008, urmată de Ucraina şi Grecia. România nu reuşeşte să se califice din prima la finala 2009, clasându-se pe locul 20.

Cea de-a 53-a ediţie a EUROVISION a avut loc în acest an în capitala Serbiei, Belgrad. 25 de solişti şi trupe şi-au dat concursul într-un show de excepţie. Primii care au intrat pe scenă au fost reprezentanţii României, Nico şi Vlad Miriţă, cu piesa „Pe o margine de lume”.

Melodia a fost îndelung mediatizată în România pe motiv că ar fi fost o copie fidelă a uneia din repertoriul spaniol „Magia del corazon”, a lui David Bustamante.

La scurt timp după ce membri Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România s-au întâlnit pentru a stabili verdictul pentru acest cântec, unul favorabil de altfel, Nico şi Vlad au pornit spre ceea ce avea să fie Eurovision 2008. Cu toate că norocul le-a fost aproape până în ultima clipă, punctajul obţinut de ei a fost cel mai mic primit de România în ultimii 10 ani.

Publicul decide: Rusia câştigătoare a Eurovision 2008
Cei aflaţi în faţa televizoarelor şi-au putut susţine favoriţii timp de 15 minute, trimiţând un sms cu numărul de intrare în scenă al acestora. În urma voturilor s-au desemnat câştigătorii. Dezamăgire mare pentru noi, bucurie pentru alţii… Ţara noastra s-a clasat pe locul 20, cu 45 de puncte. Punctaj maxim (12 puncte) ne-au acordat doar Republica Moldova şi Spania. Trofeul EUROVISION 2008 a revenit anul acesta lui Dima Bilan, reprezentantul Rusiei, cu piesa „Believe in”, ce a obţinut 272 de puncte.

Dima Bilan – locul I, reprezentantul Rusiei

De notat este faptul că Bilan se află pentru a doua oară la Eurovision, prima sa apariţie fiind în 2006,  cu piesa „Never let you go”, aducând Rusiei un frumos loc 2.

Conform regulilor Eurovision, câştigătorul aduce în ţara sa următorul concurs. Astfel, Moscova va fi gazda Eurovision 2009.

Următoarele două locuri le-au ocupat frumoasele reprezentante ale Ucrainei si Greciei:

Ani Lorak – locul II, reprezentanta Ucrainei

Kalomira – Locul III, reprezentanta Greciei

Goran Bregovic, invitat special la Eurovision 2008
Invitatul special al serii a fost Goran Bregovic, acompaniat de Orchestra de Nunţi şi Înmormântări, ce a susţinut un concert excepţional. Vă reamintesc faptul că pe 23 februarie, Goran Bregovic a cântat la Bucureşti, în cadrul finalei Eurovision 2008 România.

România la Eurovision – scurt istoric
România a participat prima dată la Eurovision în 1993, cu piesa “Nu pleca” interpretată de Dida Dragan. Reamintindu-ne şi de ceilalţi: Dan Bittman – „Dincolo de nori” (1994), Monica Anghel cu Sincron – „Rugă pentru pacea lumii”(1996), Mălina Olinescu – „Eu cred” (1998), Taxi – „Luna” (2000), Monica Anghel şi Marcel Pavel – „Tell me why” (2002), Nicoleta Alexandru – „Don’t break my heart” (2003), Sanda Ladoşi – „I admit” (2004), Luminiţa Anghel şi Sistem – „Let me try” (2005), Mihai Tr[istariu – „Tornero” (2006) şi Tocomondo – „Baby, I love you” (2007), nu pot să nu remarc faptul că dintre toţi cei care ne-au reprezentat, prestaţia Luminiţei Anghel şi a trupei Sistem
a fost cea mai apreciată, motiv pentru care în 2005 s-au clasat pe locul al treilea, dupa Grecia si Malta.

2 thoughts on “Rusia, câştigătoare a EUROVISION 2008 … dezastru pentru România!

  1. Doamne, ce plagiat … recunosc ca doar acum am urmarit ambele piese impreuna, dar e evident … oare cei de la Uniunea Compozitorilor nu-si dau seama? e evident ….

    In alta ordine de idei … piesa tipului din Rusia e buna, dar nicidecum ceva memorabila, e frumoasa, dar ii lipseste ceva acolo …. piesa fetei din Ucraina e slaba, in schimb reprezentanta Greciei a venit cu o melodie antrenanta, draguta. Cred ca merita cel putin locul 2.

    Deci … pe cand Eurovision in Romania? Cu siguranta cand vom trimite ceva original, ceva care sa impresioneze votantii, ceva care sa reprezinte cu adevarat Romania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s