Între tehnici şi vânzări
[publicat în revista 24FUN, săptămâna 18-24 iulie 2008]
de Alina Gâdoiu
Când a venit rândul să scriu un nou material pentru această săptămână, am ales să păstrez aceeaşi linie a examenelor, ca în numărul trecut când aduceam în discuţie bacalaureatul şi binecunoscutele „perle” cu care deja ne-am obişnuit în fiecare an.
Lăsându-le puţin la o parte, împreună cu contestaţile şi probleme deja depăşite, trec de la liceenii de ieri la studenţii de mâine, cei care sunt puşi acum în ipostaza de a păşi spre nivelul următor: facultatea.
Cu sau fără de folos pentru cei care încă nu s-au decis spre ce domeniu să se îndrepte, un studiu recent, realizat de către o publicaţie de specialitate arată faptul că un proaspăt absolvent de studii superioare a facultăţilor precum: calculatoare sau automatizări, cibernetică, limbi străine sau cele economice ca finanţe-bănci, are cele mai mari şanse să câştige minim 1.000 de euro pe lună încă de la primul loc de muncă. De astfel de remuneraţii se pot bucura cei angajaţi în companii de renume sau cele multinaţionale cu sedii de prin Bucureşti, Timişoara sau Cluj. Din păcăte însă, realitatea orădeană este, aşa cum ştim cu toţii, departe de aceste rezultate. Aici, un inginer abia licenţiat, ajunge în cel mai bun caz la un salariu de 500 de euro net, asta în condiţiile unei experienţe în domeniu de minim un an. Cu toate acestea, experţii în resurse umane susţin ipoteza cum că absolvenţii de IT rămân pe termen scurt cei mai căutaţi angajaţi. Pe termen lung, însă, avocaţii şi medicii, dar şi cei din domenii precum vânzări sau retail reuşesc să îi depăşească, financiar vorbind, pe toţi ceilalţi.
Dacă aceste cifre pun viitorii studenţi pe gânduri, atunci ar trebui să îi determine să urmeze cursurile unui sistem de învăţământ superior. Pentru cei decişi să îşi continue studiile în Oradea, în domeniile mai sus amintite, pentru acest an, oferta universităţii este una foarte variată: număr crescut de specializări, o avalanşă de locuri bugetate, dar şi nebugetate, posibilităţi „cât-cuprinde” de studii în străinătate şi multe alte facilităţi, unele dintre acestea fiind oportunităţi unice, de care trebuie profitat din plin. Şi în definitiv, nu este atât de relevantă universitatea absolvită, ci mai degrabă cunoştiinţele dobândite pe parcursul anilor de studiu.
În concluzie, în alegerea specializării, studentul de mâine ar trebui să ţină cont atât de perspectiva viitorului, cât şi de şansele care i se pot ivi pe parcurs.
Acu ceva timp am avut nevoie o firma pentru a imi face instalatia electrica la casa pe care o ridic, am gasit firma Electric Deco Trust din Timisoara, baietii au facut o treaba de minune, v-o recomand si voua, baietii se ocupa cu peparatii si intretinere a instalatiilor electrice, utilaje si automatizari industriale, instalari si service: instalatii electrice; paratrasnete; inpamantari; automatizari; centrale telefonice; sisteme de alarma; supraveghere video; sonorizare.
Salutari!