Posted in Editoriale

Am blog, deci exist!

De Alina Gâdoiu

[publicat în revista 24FUN, săptămâna 22-28 august 2008]

„Dansând cu vorbele sau cum să spui ce ai pe suflet”

 

 

În ziua de azi, funcţionăm tot mai mult după principiul “Am blog, deci exist!”. Termenul de “blog” a fost creat abia în anul 1997, fiind o combinaţie dintre ultima literă a cuvântului web – cu referire la world wide web – şi log, adică jurnal. Un blog împărtăşeşte pagini, unde oamenii îşi pot citi şi scrie, povesti on-line experienţele personale şi pasiunile. Mai mult, blogurile au devenit chiar şi un mijloc de promovare. Efectul reclamelor pe bloguri au un impact din ce în ce mai mare. O mulţime de companii de renume, în special cele de publicitate şi advertising, apelează tot mai mult la astfel de mijloace de promovare, nu doar din perspectiva unui cost scăzut al cheltuielilor, ci şi pentru că un blog aduce de multe ori mai mulţi vizitatori decât pagină de web propriu-zisă a firmei respective. Blogul este ca o portavoce oferită fiecărei persoane. Pentru mulţi bloggeri, blogul a devenit o afacere, putând înlocui cu succes orice loc de muncă. Veniturile unui blogger cunoscut pot ajunge cu uşurinţă până la cel puţin 2000 de euro pe lună. În sfârşit, cei care vor să-şi profite de pe urma blogului, pot să îşi ia gândul, căci astfel de exemple bloggeri pot fi numărate pe degete.

 

Conform unei statistici a Tehnocrati, în ultimii trei ani numărul blogurilor s-a dublat o dată la şase luni, 75.000 de bloguri sunt create în fiecare zi, 3,9 milioane de bloggeri îşi actualizează zilnic blogurile, iar estimările susţin că se înregistrează în jur de 50.000 de noi însemnări pe oră, la nivel mondial. Un avantaj deosebit este că pentru crearea unui blog nu trebuie să cunoşti programare web.

 

Chiar şi politicienii romani au decis să îşi facă bloguri. Ideea nu este una originală, fiind aplicată cu succes în SUA, de către candidaţii care au început deja cursa pentru preşedintia americană, printre care şi Hillary Clinton. În România, la ora actuală, câţiva dintre cei mai cunoscuţi politiceni care deţin un blog sunt: Mircea Geoană, Adrian Năstase, Ion Iliescu, Ioan Mircea Paşcu sau Gheorghe Copos. Evident, Traian Băsescu a fost cea mai aşteptată personalitate din lumea bloggerilor (http://www.basescu.ro/blog.php).

 

Nici vedetele româneşti nu s-au lăsat mai prejos, printre ele numărându-se şi „Zâna Surprizelor”: Andreea Marin Bănică, având unul dintre cele mai populare bloguri. I se alătură ziarişti sau artişti ca: Victor Ciutacu, Tudor Chirilă, Alessandra Stoicescu, Mihai Morar, Vali Bărbulescu şi mulţi alţii. Referindu-mă şi la oamenii politici orădeni sau ziariştii locali, nu pot să nu remarc câteva bloguri precum cele ale lui Ilie Bolojan (http://bolojan.wordpress.com/), Eduard Hellvig, Alexandru Seres, Florin Ardelean, Lulu Cremeneanu, Mihai Dacin şi lista poate continua …

 

Într-o lume de bloggeri sunt multe de spus, motiv pentru care vom povesti de-ale blogging-ului curând…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s