Posted in Editoriale

O de 3X Femeie: Andreea Marin Banica!

de Alina Gâdoiu

[articol participant la Şcoala Naţională de Jurnalism a ANT, ce se va desfăşura în perioada 27 august – 3 septembrie la Costineşti]

Când am aflat despre concurs, ascultând unul dintre radiourile locale, urmărind apoi blogul ANT am ştiut că dacă aş participa aş scrie negreşit despre Andreea Marin Bănică. „Zâna Surprizelor” nu mai are nevoie de nicio prezentare sau vreun portret, ea însăşi, prin firea ei, prin ceea ce este, reprezintă îmbinarea perfectă între femeia frumoasă, deşteaptă, sufletistă, iubitoare. Şi nu doar atât: are succese cu carul! La o simplă căutare pe google cu „andreea marin”, constaţi că sunt peste 900.000 de afişări. Sunt articole, editoriale, fotografii, bloguri ale ei şi ale fanilor ei, însemnări, laude sau critici la adresa Andreei. Succesele mari stârnesc invidii mari, de aceea unii vor arunca uneori cuvinte urate la adresa ei, doar pentru că ea a ajuns undeva in vârful piramidei.

Pe 22 decembrie 1974 pe cer a mai răsărit o stea, dar nu una obişnuită. Deşi nu i-a fost deloc uşor în copilărie, crescută fiind doar de tatăl ei (căci mama ei s-a îndreptat spre ceruri mult prea devreme), Andreea a reuşit! Mânată de o ambiţie puternică, a absolvit un liceu şi o facultate, ambele aparţinând filierei tehnice. A simţit însă că poate mai mult. De aceea, şi-a focalizat întreaga atenţie spre televiziune. A continuat cu specializarea în mass-media tocmai la BBC. A prezentat zeci de jurnale, emisiuni, festivaluri, concursuri, a luat o mulţime de interviuri personalităţilor de marcă din lumea mondenă internaţională, a vizitat locuri pe care alţii doar le visează. Este singura jurnalistă care a escaladat vreodată Kilimanjaro, care a realizat reportaje în diverse colţuri rău-famate ale lumii. Curajul este încă o calitate ce se adaugă cu succes portretului Andreei.

Cu toate acestea, şansa nu a fost mereu de partea ei. Viaţa sentimentală nu i-a mers din plin tot timpul, prima căsătorie a durat doar câţiva ani. Au urmat un şir de romanţe, dar parcă ceva îi lipsea. Nu pentru mult timp. În 2006, Andreea şi-a pus pirostriile. Alesul inimii ei este nimeni altul decât Ştefan Bănica Jr. „Evenimentul zilei” relata la acea perioadă că nunta a avut loc în secret, tocmai în Statele Unite ale Americii. Sceptici şi cârcotaşi cum le stă în fire, jurnaliştii nu le-au dat însurăţeilor prea mulţi ani împreună. În ciuda tuturor, la mai bine de doi ani de la fericitul eveniment, Andreea şi Ştefan sunt un cuplu fericit. Sunt mai uniţi ca niciodată, de când cu venirea pe lume a fiicei lor, Ana-Violeta, precum şi adopţia unei fetiţe din Africa. Femeia de carieră se transformă, încet dar sigur, într-o femeie de casă, iubitoare cu soţul şi cele două fiice ale sale. Într-un recent interviu acordată unei reviste pentru femei, Andreea declara că „iubeşte şi se simte iubită”. Ce îşi poate dori mai mult?

În plus, faptele ei de bunătate subliniază, din nou, că asocierea sa cu imaginea unei zâne nu este deloc întâmplătoare. Andreea îşi îndreaptă foarte des bagheta sa magică asupra celor încercaţi de soartă. Acţiunile ei au adus zâmbete pe mii de feţe. Ultima sa campanie, cea de întrajutorare a sinistraţilor din Moldova o ridică şi mai mult în ochii fanilor ei. Sunt multe de scris despre ea, însă uneori timpul şi spaţiul nu ne sunt favorabile. Andreea Marin Bănică va rămâne multă vreme de acum înainte un model pentru orice româncă, fiind prototipul femeii care răstoarnă cu brio mitul „femeie frumoasă, femeie proastă”. Cu ajutorul altruismului, de care a dat dovadă întotdeauna, va fi unul dintre cei mai valoroşi ambasadori pe care i-a avut UNICEF în toţi anii săi de existenţă.

Puternică, plină de entuziasm şi voinţă, Andreea este fără îndoială o de 3Xfemeie!

4 thoughts on “O de 3X Femeie: Andreea Marin Banica!

 1. Acesta nu este un text jurnalistic. Bineinteles, am putea spune ca este un portret de factura literara.
  Draguta, se pune virgula inainte de conjunctiile adversative. Asta, ca sa stii si tu!
  Ai o introducere mult prea lunga, si, dupa cate am citit eu, ti se cerea sa realizezi un portret pornind de la imaginea din presa. Prea putine surse, iar informatiile prezentate sunt oarecum filtrate.
  E dragut ca si material … dat fiind entuziasmul cu care scrii despre Zana Surprizelor!

 2. Aiurel, multumesc atat pentru aprecieri, cat si pentru criticile tale.

  Sper sa mai treci pe aici.

 3. nu vreau să par rău dar iar zâna… nu mai e de mult zâna surprizelor…. oricum ca descriere literară mie îmi place dar cum spunea şi @Aiurel nu prea e în genul jurnalistic…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s