Posted in Calatorii, Relatari

Mobilitatea în cadrul programului SOCRATES/ERASMUS

[raport de activitate pentru Universitatea din Oradea, iunie 2007]

 

Mobilitatea în cadrul programului SOCRATES/ERASMUS s-a desfăşurat în perioada 01.03.2007 şi 31.05.2007 în Atena, Grecia, în cadrul Universităţii Naţionale Tehnice (NTUA).  

 

De-a lungul acestei perioade, am avut de realizat un proiect purtând numele „Ajax and the future of Ajax”. Ce înseamnă AJAX şi care va fi viitorul său, care sunt tehnologiile sale (HTML, JavaScript, DHTML si DOM), precum şi exemplificarea avantajelor şi dezavantajele acestei tehnici de programare web. De asemenea, am vorbit despre AJAX în combinaţie cu alte limbaje de programare, cum ar fi: .NET, PHP, JAVA, ColdFusion. Coordonatorii proiectului au fost profesorul Nikolas Mitrou şi asistentul său Nikolas Constantinou.

 

Totodata am participat la cursul gratuit de limba greacă, organizat pentru studenţii ERASMUS, în urma căruia am dobândit un certificat care specifică nivelul nostru de înţelegere, vorbire şi scriere: „false beginner”.

 

În ceea ce priveşte cazarea, am locuit într-o garsonieră, situata chiar în centru, la două străzi diferenţă de unul din cele mai mari bulevarde ateniene: Alexandras. Garsoniera era dotată cu baie, bucătărie, o cameră mobilată, dotată cu televizor şi Internet wireless.

 

Fiind in mijlocul oraşului, ne era foarte usor să ne deplasăm în orice direcţie, chiar dacă distanţele, de multe ori, erau prea mari. Pentru a ajunge la universitate, puteai lua fie autobuzul care te lasă chiar aproape de universitate, sau alegeai varianta metroului, doar că trebuie schimbat apoi cu un alt autobuz.

 

Studenţii pe baza legitimaţiei de student grec, au 50% reducere la mijloace de transport în comun şi 25% la cel feroviar. Costul unui abonament pe toate liniile (incluzând: autobuz, troleu, tramvai şi metrou) este de 19 euro.

 

La cantina, studenţii cu situaţie materială precară sau cei străini beneficiază de două mese gratuite/zi (prânzul şi cina), altfel plătesc 2 euro pe zi. Accesul la biblioteci şi la sălile de calculatoare se face pe baza legitimaţiei de student, a unui nume şi a unei parole de utilizator.

 

Colaborarea cu biroul SOCRATES din cadrul Universităţii Naţionale Tehnice din Atena a fost una foarte bună. Acelaşi lucru îl pot spune şi despre profesorii şi coordonatorii pe care i-am avut. Ne-au ajutat încă din primele zile. Ori de câte ori am avut nevoie ne-au înţeles şi au încercat să ne dea o mână de ajutor. Sunt nişte oameni deosebiţi şi dedicaţi muncii lor. Activitatea studenţească este una foarte dezvoltată, asociaţiile de studenţi organizează diverse manifestări, evenimente sau petreceri pentru studenţii străini şi nu numai. Totodată, orice student se poate bucura de o mulţime de facilităţi.   

One thought on “Mobilitatea în cadrul programului SOCRATES/ERASMUS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s