[articol publicat în revista 24FUN, săptămâna 3-9 aprilie 2009]
Zvonul cum că, cluburile şi localurile din Oradea s-ar închide după ore 22 în timpul săptămânii şi respectiv la ora 23 în week-end, a stârnit o mulţime de controverse, fapt pentru care discuţiile dintre Primărie, Federaţia Patronilor din Bihor şi managerii cluburilor din Oradea nu s-au încheiat încă şi vor fi reluate la mijlocul lunii aprilie. Totul a început de la o suită de plângeri venite la Primărie, din partea unor cetăţeni deranjaţi de gălăgie şi care susţineau că nu se pot odihni deloc. Cu toate acestea, activităţile desfăşurate până acum de cluburile din Oradea îşi urmează cursul firesc al lor. Ba mai mult, concertele şi petrecerile de sub Pasajul Vulturul Negru continuă … Tavi Toderici, administratorul clubului Blue Monday, este de părere că „Dacă cluburile ar avea un program limitat, petrecerile tinerilor s-ar muta în blocuri şi spaţii publice şi ar fi mai tragic”.
Joi seara (26 martie), porţile localului Blue Monday au fost deschise fanilor trupei Direcţia 5. De asemenea, clubul le pregăteşte multe alte surprize orădenilor. Astfel, duminică trecută (29 martie) a urcat pe scenă Mihai Mărgineanu („Mă iubeşte femeile”), iar în această duminică (5 aprilie) vin cei de la Mandinga.
Concertul Direcţia 5, ce a durat aproape două ore, a fost realmente un succes, clubul fiind ocupat până la refuz. Programat să înceapă la ora 22, spectacolul a debutat o oră mai târziu, pe scenă urcând treptat: Nicu Damalan (chitară), Marius Keseri (tobe), Marian Ionescu (clape) şi în final, Cristi Enache (solist). Încet, atmosfera se încinge. Prestaţie live de nota 10. Formaţia încântă publicul cu cântece mai noi, dar şi deja celebre. Piese precum: „Dacă ai şti”, „Obsesia”, „Vreau să mă îndrăgostesc”, „Primul sărut”, „Unde eşti”, „Am nevoie de tine”, „Povestea noastră”, „Superstar”, „Eşti îngerul meu”, „Unde eşti”, „Stai, nu mă ocoli”, „Vreau o schimbare”, dar şi „În niciun caz” (cea mai nouă piesă) au fost câteva dintre cântecele fredonate. Au urmat apoi două bis-uri. Show-ul se încheie cu o dedicaţie specială pentru solistul Cristi Enache, care îşi serbează cea de-a 33-a aniversare. În final, băieţii sunt asaltaţi fani, dar mai ales de fane, pentru sesiunea de şedinţe foto şi autografe.
Privind din perspectiva celorlate concerte care au avut loc deja în Blue Monday, Tavi consideră că acest concert a fost: „Unul de suflet, poate şi datorită faptului că a fost ziua lui Cristi. Orădenii gândesc altfel, se bucură când vine câte o formaţie, dar trăirea lor este în interior”.
I-am abordat pe membrii trupei Direcţia 5, într-un interviu despre concert şi planurile lor de viitor.
Cum catalogaţi concertul din această seară?
Lung, dar a meritat. Am cântat două ore!
Piesele pe care le-aţi cântat, unele din ele fac parte din noul album al vostru „ Aniversare”?
Din cadrul concertului, doar piesa „În niciun caz” face parte din albumul „Aniversare” şi este următorul nostru single. Este o piesă pozitivă, căreia îi vom face în curând şi un videoclip. Celelalte piese fac parte din cadrul albumului „Emoţii”, un album cu cântece de dragoste.
Să înţeleg că acest concert face parte din turneul de promovare al noului vostru album?
Da. Am mai avut concerte la Timişoara, Arad, Cluj Napoca şi Bucureşti. Vor mai urma Constanţa şi din nou Bucureşti.
Aveţi un loc preferat în care vă place să cântaţi? Mă refer aici la vreo regiune din ţară …
Publicul este acelaşi peste tot. Toţi simt la fel. Nu avem o regiune din ţară în care ne place să cântăm cel mai mult. Toate ne plac la fel de mult. Oamenii sunt foarte primitori peste tot unde cântăm.
De curând aţi împlinit 18 ani de existenţă. Care este secretul longevităţii formaţiei Direcţia 5? Luând în seamă exemplele altora trupe care nu au reuşit să ajungă la vârsta trupei voastre.
Longevitate … nu ne gândim la alte trupe. Fiecare are destinul lui. Noi suntem împreună şi ne bucurăm de asta. Sperăm să avem un contract pe viaţă!
Cristi, azi ţi-ai serbat ziua de naştere. Prin ce se diferenţiază această zi de toate celelalte pe care le-ai petrecut până acum ?
Această zi este pe an ce trece tot mai frumoasă, sentimentele din ce în ce mai intense. Nu am nostalgia trecutului, cred că cu fiecare an trecut, mă simt din ce în ce mai complet.
Ce le mai pregătiţi celor care vă îndrăgesc ?
Pregătim un concert mare intitulat „Panoramic”. Acesta va avea loc pe 12 septembrie 2009, în Stadionul Triumf din Bucureşti.
Aveţi vreun mesaj pentru fanii voştri din Oradea ? Mai treceţi pe aici ?
Venim oricând suntem chemaţi. Fanilor le transmitem că le mulţumim că ne ascultă muzica şi să nu uite de site-ul nostru www.directia5.com!
Biografie Direcţia 5
Direcţia 5 este una dintre cele mai longevive trupe din România. Anul trecut, formaţia şi-a serbat cei 18 ani de existenţă printr-un concert susţinut la Sala Palatului din Bucureşti.
Direcţia 5 a luat fiinţă în anul 1991, la Bucureşti, în componenţa sa fiind: Cătălin Onoiu (clape), Florin Ionescu (tobe, voce), Răzvan Mirică (chitară, voce), Vlaicu Giurgea (chitară), Dragoş Bădoi (voce) şi Marian Ionescu (bass, pian)
1992 – lansează albumul “La vulturul de mare cu peştele în gheare”, după care pleacă în Bulgaria la festivalul “Orfeul de aur”, iar în octombrie prezintă două piese noi la festivalul de la Bregenz, Austria, unde obţine premiul II, înregistrările live fiind transmise de MTV. Componenţa trupei se va schimba, locul lui Dragoş Bădoi fiind luat de Toni Şeicărescu.
1993 – se lanseaza albumul “Seducţie”, cel de-al doilea album al trupei. Piesa de pe album, cu acelaşi nume, are un videoclip difuzat pe MTV, MCM, TVE. În 17 decembrie 1993, Teatrul Ion Creangă din capitală găzduieşte concertul “IN DI ANKA”. Materialul audio rezultat a fost folosit in editarea albumului “In Di Anka Live – The Best Of Direcţia 5”, iar din materialul video s-au montat videoclipurile “In Di Anka şi Pakistan”
1994 – lansează albumul „Pantofi de lac”, produs de o societate româno-belgiană (actual producător al grupului), lansarea având loc în aceeaşi perioadă în România, Belgia şi Luxemburg. Grupul a participat la 4 ediţii ale Festivalului International Rock Bucureşti (1991/1992) şi la Festivalul Internaţional “Cerbul de Aur” – Braşov 1994. Este singurul grup românesc care a participat la faza finală a Festivalului “ROCK A L’EST”. În acelaşi an participă la Festivalul ROCK POP de la Bratislava, Slovacia şi la Festivalul “Merce de la Barcelona”. Vlaicu Giurgea şi Toni Şeicărescu părăsesc Direcţia 5, grupul cooptându-l pe Gabi Nicolau, la voce
1994-1998 – Direcţia 5 a colaborat cu Loredana Groza, timp în care au editat 4 albume. Împreună au susţinut numeroase concerte
1998 – în trupă se alătură Cristi Enache (voce)
1999 – Direcţia 5 revine după o absenţă discografică de 4 ani, cu un nou album intitulat “Superstar – muzică de dans pentru doamne şi domnişoare”. Albumul conţine 9 piese noi şi 3 remix-uri de pe albumele anterioare, iar lansarea a fost precedată în luna mai de apariţia unui maxi-single, continuând prima piesă extrasă “Altul mai bun” (Vreau o schimbare), cinci remix-uri precum şi noile variante ale pieselor “Seducţie” şi “Lisabona”. Componenţa trupei se schimbă: Marian Ionescu (chitară bass), Marius Keseri (tobe), Nicu Damalan (chitara) şi Cristi Enache (voce).
2000 – lansează albumul “Cantece noi cu Direcţia 5”, readucându-i în topurile româneşti. Albumul conţine 11 piese şi un “cadou din partea grupului” o melodie numita “Te voi aştepta”. Primul extras de pe album a fost “Dacă ai şti”, cu care grupul a obtinut locul al lll-lea la Festivalul Mamaia 2000, la secţiunea Rock.
2001 – apare „Direcţia 5 Live”, o înregistrare a concertului aniversar, de 10 ani. De asemenea, formaţia va câştiga premiul pentru cel mai bun album rock la Premiile Industriei Muzicale Româneşti. În vară, piesa „Am nevoie de tine” le aduce locul al doilea la secţiunea Şlagăre a Festivalului Mamaia 2001. La finele anului, trupa lansează albumul “Octombrie”, care conţine piese precum „Povestea noastră” şi „Primul meu sărut”
2002 – a însemnat un proiect inedit pentru Direcţia 5: un concert live şi un album, ambele împreună cu zece din cele mai în vogă voci feminine ale momentului în România, precum: Ana Maria, Nadine, Andreea Bănică, Delia Matache, Luminiţa Anghel etc. Aşa a luat naştere albumul „Duete”, din care a fost extras hitul „Vreau să mai stai doar o zi”.
2003 – lansează dublul album aniversar “De 10 ani”, care grupează 31 din cele mai cunoscute piese Direcţia 5, într-o istorie discografică a trupei din primul deceniu de activitate
2004 – trupa este invitată să susţină un concert la Balaton în Ungaria. În acelaşi an, Direcţia 5 are un turneu în Statele Unite ale Americii, în oraşe precum Chicago, Cleveland, Detroit, New York şi Philadelphia, unde au concertat pentru comunitatea de români şi nu numai. Turneul a fost denumit „Taste of Romania”
2005 – trupa lansează cel de-al 15-lea disc, denumit „O zi de primăvară”, care conţine piesa „Şi ce dacă”, lung difuzată pe posturile de radio şi televiziune şi având o ascensiune rapidă în topurile de specialitate. În acelaşi an, apare dvd-ul „Direcţia 5 – Cu nimeni nu te-aş înlocui”, un material live din concertul de lansare al discului „O zi de primăvară”. Va apărea şi „Acustic” ce conţine două video-track-uri ale videoclipurilor „Dacă ai şti” şi „Şi ce dacă”
2006 – lansează discul „Ambiental”, ce conţine 12 piese instrumentale. Ulterior, apare şi discul „Satisfacţie” pe suport cd şi dvd.
2007 – formaţia propune fanilor un nou disc „Impresii personale”, fiind de altfel o reformulare a muzicii pe care Direcţia 5 a oferit-o fanilor lor până în prezent
2009 – lansează albumul „Aniversare”
Componenţa trupei
Marian Ionescu (clape) este fondatorul grupului Direcţia 5. S-a născut pe 25 octombrie 1962 la Bucureşti. A mai cântat în Timpuri Noi şi Grupul B22. Este colecţionar de instrumente muzicale, deţine un număr impresionant de chitări bass, keyboars şi chitări acustuce, fiind muzicianul şi compozitorul cu cele mai performante instrumente din România.
Nicu Damalan (chitară) – 19 septembrie 1967, Bucureşti. Practică ciclismul, motociclismul, atletismul, ping-pong-ul şi hocheiul. Îi ascultă pe AC/DC, Deep Purple, Led Zepelin, Judas Priest, Beatles, Metallica, Elvis Presley, Frank Sinatra, Tom Jones, Police, Nat King Cole, Ramstein, Garbage, Bach, Vivaldi, Paganini, Beethoven, Rachmaninoff.
Marius Keseri (tobe) – 7 martie 1965, Bucureşti. A mai cântat alături de Voltaj, Quartz, Vali Sterian şi Compania de Sunet. A practicat baschetul de performanţă la Clubul Dinamo Bucureşti. Idolii săi sunt AC/DC, Jimmy Hendrix şi Beatles. Adoră şampanie şi doamnele care ştiu să zâmbească!
Cristi Enache (voce) – 26 martie 1976, Bucureşti. Este şi cel mai râvnit component al trupei. A urcat întâia dată pe o scenă în anul 1993, la Sibiu, alături de formaţia de „liceu” cu care cânta la acea vreme. Se consideră un microbist convins şi este suporter necondiţionat al echipei naţionale a României. A intrat în trupă în 22 iunie 1998, îndeplinându-şi astfel visul său pe care îl avea de când a ascultat pentru prima oară Direcţia 5. Susţine că profesional se simte împlinit.
ah, Cristi 8->
OOo da :-). Momentul interviului a fost unul din cele mai frumoase momente din viata mea. Cristi este foarte deschis la orice tip de intrebare. Ceilalti mai putin. In definitiv, ma bucur ca i-am avut ca invitati.