Posted in 24FUN Oradea, Interviuri

MANDINGA: „Dacă ar fi să ne mutăm, ne-am muta, aici, în Oradea. E multă linişte şi oamenii calzi”

 [articol publicat în revista 24FUN, săptămâna 17-23 aprilie 2009]

 

 

 

Mandinga

 

 

Continuând seria concertelor live în clubul Blue Monday, duminică seara (5 aprilie) au urcat pe scenă componenţii trupei MANDINGA. Cu toate că orădenii nu s-au prea înghesuit la eveniment – punem pe seama lipsei de promovare a evenimentului, dar poate şi din cauza că acesta a avut loc într-o seară de duminică – membrii Mandinga au ştiut să aducă atmosfera cluburilor cubaneze în localul orădean. Publicul a fost încântat cu piese noi, dar şi mai vechi, iar altele preluate din repertoriul internaţional: „Goochi”, „Comandante Che Guevarra”, „ Oye como va”, „Una noche interminable”, „Donde”, „Muevete” (cel mai recent extras de pe albumul „Donde”) sunt doar câteva dintre acestea. Seara s-a încheiat cu piesa „Soarele meu”. Fanii trupei au putut achiziţiona, la intrare, noul album „Donde”. Concertul s-a finalizat cu o sesiune de fotografii şi autografe.

 

Mandinga înseamnă „latino cu influenţe de folclor balcanic. Mandinga activează din decembrie 2002 şi a concertat, cu mare succes, pe mai toate scele importante din România”. (preluare www.mandinga.ro). De asemenea, trupa a fost invitată să concerteze în Bulgaria, Germania, Serbia, Polonia, Cuba. Are 4 albume lansate, ultimul fiind intitulat “Donde”. Mandinga cântă în română, spaniolă şi engleză. Muzica lor este una interculturală, fiind descrisă ca o îmbinare de latino cu foclor balcanic, cărora li se adaugă influenţe din o sumedenie de stiluri: de la salsa la guajira, hip-hop, guajira funk, bolero, cha-cha, reggaeton până la R&B, latin house, calipso, latin hip-hop şi chiar acid jazz. Mandinga deţine câteva superlative pe segmentul muzical latino din Romania: este cea mai şcolită direct de la sursă (a făcut câteva schimburi de experienţă cu America de Sud), este cea mai numeroasă, iar membrii săi sunt poli-calificaţi. Trupa Maningda se compune: Alex – trompetă şi voce, Bazooka – timbales, percuţie, Florin – bass şi voce, Chupi – tobe, percuţie, voce, Omar Secada – clape, Ella – voce, Zach – saxofon, Tony – trombon, Alejandro – voce, El Nino – percuţie şi nu în ultimul rând: Elena şi Simona – dansatoare profesioniste.


Despre concert, succesul lor şi alte lucruri interesante într-un material realizat alături de membrii formaţiei.

 

Cum vi s-a părut concertul?

A fost primul concert în Oradea, într-un club, iar oamenii au venit.

 

Dar publicul?

Publicul s-a distrat, a dansat şi s-a simţit bine!

 

Concertul pe care l-aţi susţinut în această seară face parte dintr-un turneu care include alte 12 oraşe. Pesemne criza economică nu vă afectează, ci din contră vă stimulează. Care sunt următoarele oraşe spre care vă îndreptaţi?

Următoarele oraşe vor fi: Târgu-Mureş, Alba-Iulia, Braşov, Ploieşti, Bucureşti, Constanţa, Bacău, Suceava, Vaslui. Cu o seară înainte am concertat în Timişoara.

 

Aveţi vreun oraş în care vă place cel mai mult să cântaţi?

Toate oraşele sunt speciale în felul lor. Am observat că în Oradea e mult mai linişte decât în Timişoara, spre exemplu. Dacă ar fi să ne mutăm, am veni aici, fiindcă e foarte multă linişte. Iar oamenii foarte calzi.

 

Câteva cuvinte despre albumul „Donde”.

Albumul exprimă energie, un vis împlinit, pasiune, şi … în niciun caz servicii!

 

Prin ce credeţi că vă diferenţiaţi de celelalte trupe latino din România?

Nu minţim, muncim foarte mult şi cu toată modestia noastră, credem că suntem o trupă greu de ajuns!

 

Care este piesa voastră de suflet?

Credem că „Muevete”. Este, de altfel, şi noul nostru single şi prinde şi foarte bine la public.

 

Ce înseamnă să cânţi în deschiderea unor concerte ale unor artişti internaţionali (Bryan Adams  şi Rafaga)?

Sunt branduri puternice. Noi existăm pe piaţa de 5 ani. În schimb ei … E foarte plăcut să primeşti felicitări de la Bryan Adams, să îl vezi înainte de a concerta. De asemenea, am cântat cu Louis Conte – percuţionistul lui Phil Collins, care, la rândul lui, ne-a felicitat pentru prestaţia noastră.

 

Cine vă ajută să vă compuneţi muzica, respectiv să vă scrieţi versurile?

Muzica o fac eu (Alex). Pentru versuri am colaborat cu Laura Petrescu (Wassabi), iar versurile în limba spaniolă le traduc băieţii din Cuba.

 

Faptul că fosta solistă, Elena Gheorghe, a câştigat în acest an concursul EUROVISION România, vă stimulează şi pe voi să încercaţi să participaţi şi să reprezentaţi ţara noastră în Europa?

Ar fi o onoare pentru trupa Mandinga să reprezinte România la Eurovision. Însă noi ţinem foarte mult la fiecare membru al trupei, fiecare din noi este foarte important. Problema ar fi că la acest concurs, maximul de membrii într-o trupă este de 6 persoane …

 

Muzica latino în România … încotro?

Cât o să fim în peisaj, industria românească de latino va creşte rapid. Oamenii trebuie să vină să ne vadă!

 

Ce le mai pregătiţi fanilor voştri?

Acest turneu, despre care am vorbit, dar şi un videoclip, pentru piesa „Muevete”.

 

Cum vă place în Oradea?

Ne-am simţit foarte bine aici!

 

Un mesaj pentru fanii voştri orădeni ?

Veniţi la concerte, fiindcă doar împreună putem să ajutăm acest stil de viaţă, această muzică. Fiindcă trupa Mandinga prin concertele sale, le face de dragul muzicii şi a oamenilor, şi nicidecum pentru bani.

 

Biografie Mandinga

 

2007

iulie – Mandinga a cântat pe aceeaşi scenă, în acelaşi timp, cu cei mai mari artişti cubanezi: Manolito Simonet y su Trabucco, la Sibiu, în faţa a 25.000 de spectatori

august – Training în Cuba

iulie – Mandinga a închis Congresul de Salsa de la Wolclaw, din Polonia

mai – Recital în deschiderea concertului HAVANA LOUNGE, de la Sala Palatului din Bucureşti

martie – Mandinga a cântat în deschiderea celebrei trupe RAFAGA

 

În 2007 au avut un număr record de concerte: aproximativ 300. Deopotrivă, multe apariţii în presă, invitaţii în cele mai importante emisiuni TV din România. Mandinga are propriul brand de organizare de spectacole – SALSA FEST şi propriul brand de dans – SALSAPHORIA.

 

2006

decembrie – Mandinga a filmat pentru comedia americană “Dorm Daze 3”. Producţia a fost lansată în Statele Unite şi în Europa. Cei 12 componenţi ai trupei Mandinga şi-au interpretat propriile roluri, fiind membrii orchestrei de salsa Mandinga invitată să cânte la un bal fastuos într-un castel bântuit de vampiri. În plus, Simona, coregrafă şi dansatoare a formaţiei, a avut şi rolul unei vrăjitoare, iubita contelui vampir Radu

noiembrie – Mandinga lansează albumul “Gozalo”

noiembrie – Membrii trupei Mandinga apar în serialul românesc “La urgenţă”, ce a rulat pe TVR.

iulie – Mandinga a lansat melodia “Goochi” featuring Luis Vazquez, melodie promovată pe posturi de radio din Peru, Spania, Chile, Bulgaria, Elveţia, Los Angeles, România.

august – Primul festival latino din România a fost organizat de Asociaţia Culturală Mandinga şi Han’s Feet Music, în parteneriat cu Ambasada Cubei la Bucureşti şi cu cele mai bune şcoli de dans latino din capitală

ianuarie – Training in Cuba

 

2005

iulie – Lansarea albumului “Soarele meu”

iunie – Concert la Belgrad

mai – Recital la “Fanta Salsa Fest” de la Sofia, Bulgaria

martie – Germania, Hannover, Târgul Internaţional Cebit, Mandinga a fost invitată să reprezinte România

pentru o companie IT din România

 

2003

iunie – Lansarea primului album Mandinga” … de corazon” 

 

2 thoughts on “MANDINGA: „Dacă ar fi să ne mutăm, ne-am muta, aici, în Oradea. E multă linişte şi oamenii calzi”

  1. Referitor la versurile scrise de Lora de la Wassabi. Nu stiam ca are si acest talent. Muzica stiu ca stie si are o voce buna. E o tipa super. Chiar zilele trecute i-am luat un interviu pe blogul meu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s