Talente de top

[articol publicat în revista Business News, mai 2009]

Îmi amintesc cu mult drag de anii de studenţie. Deşi când spun asta mi se pare că a trecut o eternitate de atunci, chiar dacă în realitate sunt doar doi ani, de care mă leagă însă prea multe amintiri: prima sesiune şi apoi celelalte, toate seminariile sau cursurile la care de multe ori ne făceam chiar dispăruţi, invocând motive mai mult sau mai puţin obiective, nici ieşirile cu colegii, care îmi erau şi adevăraţi prieteni, de evenimentele cu, pentru şi alături de studenţi … În tot timpul scurs de atunci, depăşind nivelul de student şi păşind spre o altă etapă, am început să privesc lumea cu alţi ochi. Să realizez de fapt că tot ce s-a întâmplat atunci nu se va mai repeta vreodată. Partea bună este că nu rămân doar amintirile, ci şi o vastă experienţă benefică pentru examenele vieţii. Toate experienţele extracurriculare, implicările în cadrul „comitetelor” studenţeşti sau, mai mult spus, tot ce ai întreprins în timpul facultăţii reprezintă un atu şi în cele mai multe cazuri sunt puncte cheie pentru un angajator sau chiar criterii esenţiale pentru diverse concursuri de top naţional sau mondial.

Top Talents Days

Tot acest intro mă duce cu gândul la un recent concurs lansat la nivel naţional intitulat „Top Talents”. Adresat tinerilor din întreaga ţară, proiectul are ca scop identificarea celor mai buni 300 de studenţi, masteranzi sau proaspăt absolvenţi, pentru a-i integra pe piaţa muncii, pentru a-i recompensa conform cu pregătirea lor şi nu în ultimul rând, de a le oferi la Bucureşti două zile de training susţinute de reprezentanţii celor mai puternice şase companii din România (şi nu numai). Concursul s-a desfăşurat pe trei etape. Ca modalitate de departajare, comisia de evaluare a menţionat criteriile de selecţie, considerând că un „Top Talent” este o persoană activă, implicată în multe activităţi dincolo de şcoală sau serviciu, mereu în căutare de nou, trăind tot timpul cu dorinţa de perfecţionare profesională. În cadrul concursului desfăşurat în acest an s-au înscris nu mai puţin de 2287 de candidaţi, din care în prima etapă au fost selectaţi 1227, spre deosebire de 1000, numărul planificat în stadiul iniţial. Mai exact, tinerii foarte bine pregătiţi din România au dat „puţin” peste cap planurile organizatorilor. Faza întâi s-a bazat pe o atentă selecţie pe baza unui CV, dar şi a unui formular compus din întrebări stas şi întrebări de tip grilă. Fiecare din cei peste 2000 de tineri înscrişi au primit, via email, o înştiinţare cu nota obţinută, precum şi cu poziţia lor în topul celor înscrişi. Considerând 11 criterii distincte de departajare, în urma evaluării, nota maximă obţinută de un candidat a fost 7,33. Astfel, sub 210 de aplicanţi au avut mai mult de 5, şi doar 682, peste nota 4. Ulterior, cei care au trecut de acest prim obstacol au fost invitaţi să treacă în etapa a doua, ce a constat în rezolvarea a două teste on-line, alese de către organizatori în funcţie de background-ul fiecărui candidat: un test pentru măsurarea competenţelor şi cel de-al doilea pentru măsurarea abilităţilor logice. Indiferent de rezultatul pe care l-aş fi obţinut, concursul mi-a oferit şansa de a mă testa la un nivel înalt de performanţă. Trebuie să recunosc că ambele teste au fost mult peste aşteptări, dată fiind complexitatea lor, dar, cu toate acestea, am aflat care îmi este poziţia în topul celor peste 2200 de candidaţi şi care îmi sunt rezultatele în urma testelor, lucru îmbucurător. Etapa a treia i-a desemnat pe cei mai buni 300 de aplicanţi în funcţie de punctajul obţinut la cele două etape cumulate într-o medie ponderată.

De fapt, prin ceea am expus mai sus, m-am referit doar la o foarte mică parte din perspectivele oferite tinerilor  români, de care unii ştiu să profite, iar alţii mai puţin. Metaforic vorbind, trenul opreşte în gară, unii urcă, iar alţii îl aşteaptă pe următorul şi următorul …

Şi toate acestea au rolul de a sublinia importanţa pe care o au activităţile de orice fel, implicarea tinerilor în viaţa socială, studenţească, politică, economică, culturală, sportivă din România. Cu atât mai mult în contextul crizei economice cu care se confruntă ţara noastră, poate să fie deopotrivă un semnal de alarmă pentru tinerii români, care într-o continuă căutare de locuri de muncă, de avuţie, trebuie să strabată treptat, dar cu multă determinare, ambiţie şi răbdare, toţi paşii necesari pentru a ajunge acolo unde-şi doresc, obţinând doar astfel calea spre succes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s