Posted in 24FUN Oradea, Interviuri

Lucian Oros: „Frumuseţea e o valenţă a compatibilităţii noastre genetice, la fel şi iubirea. Perpetuarea speciei inteligente”

[articol publicat în revista 24FUN, săptămâna 29 mai – 4 iunie şi 24FUN online]

“Who the Fuck is Lucian Oros? Băiatu` cu paintball-ul? Băiatu` din Lotus? Băiatu` de la TVS?! Ală cu tzepi măh?! Ăla de-o prezentat Toamna Orădeană? Ah, ală care cântă’n Blue Monday?! D`apoi câtie face omu` ista?!” (preluare www.oradeanul.com). Subiectul lor de discuţie era Lucian Oros (nume complet: Lucian Constantin Oros), de altfel invitatul 24FUN din această săptămână.

Lucian Oros 

Artist

 Este originar din Satu-Mare, însă de mulţi ani locuieşte în Oradea şi recunoaşte că oraşul de pe Crişul Repede îi place mult prea mult pentru a-l părăsi. Absolvent al Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii din Oradea (în 2003), secţia Canto, Lucian se poate mândri, la cei 29 de ani ai săi (împliniţi pe 3 mai), cu diverse participări la concursuri de top mondial, unde a reprezentat cu succes ţara noastră. A văzut mai toată lumea, având şansa de a cânta în oraşe europene precum Dusseldorf, Zurich sau Viena, dar şi mai departe, în Asia,  şi mai exact în China, ca membru al unui cor internaţional. În anul cinci de facultate (pe atunci se studiau 5 ani în cadrul Facultăţii de Muzică), a participat la concursul tinerelor speranţe “Hariclea Darclée” de la Brăila, desfăşurat sub patronajul Marianei Nicolesco. A ajuns în finală şi astfel a fost remarcat de specialişti din Austria. Şansa a fost de partea lui. Imediat i s-a oferit o bursă de un an la Graz. Urma o perioadă foarte importantă în cariera sa. Fiind o persoană foarte ambiţioasă, şi-a stabilit nişte puncte pe care şi le-a propus să le atingă şi a reuşit. Şi-a dorit să cânte alături de Placido Domingo, lucru care s-a şi întâmplat. Prin urmare, este convins că dacă vrei ceva cu adevărat este aproape imposibil să nu poţi avea.

A experimentat şi viaţa în Bucureşti, menţionând cu regret că în capitală se dă o luptă prea grea pentru supremaţie şi celebritate şi practic, oricât de bun şi talentat ai fi, nu ai nicio şansă să răzbaţi. Locurile sunt de mult luate … Şi   asta în condiţiile în care nu toţi cei aflaţi în top sunt neapărat cei mai buni. De aceea, speranţa lui este să apuce să cânte în străinătate, acolo unde concurenţa chiar dacă este mare, până la urmă vorbim de mult mai mult fair-play! Însă nu vrea să părăsească România. Până când îşi va vedea visul împlinit, Lucian cântă ori de câte ori are ocazia. Mulţi îl ştiu ca o parte (ce-i drept temporară) a trupei A-Live din Blue Monday. Cert este că la cele mai mult concursuri de karaoke din oraş este omniprezent: fie în ipostaza de moderator, fie de participant. În ceea ce priveşte piesele fredonate, cel puţin pentru moment, se axează doar pe cover-uri: „Precious” (Depeche Mode), „Please release me” (Engelbert Humperdinck) sau “Return of the Mack” (Mark Morrison), însă promite că în curând pregăteşte şi propriul album. Îl amuză când lumea îl numeşte „tenor”: „Nu sunt tenor, sunt bas” sau DJ: ”în viaţa mea nu am fost DJ” mai aminteşte el.

Referindu-se la viaţa de artist, Lucian subliniază faptul că unul din marile sale regrete este acela că se pune din ce în ce mai puţin preţ pe valoarea unui artist. Teoretic, oamenii talentaţi şi bine pregătiţi ar trebui recompensaţi pe măsura performanţelor lor, însă în ţara noastră se promovează tot mai mult prostul gust şi calitatea îndoielnică. Artistul adevărat este înlocuit de cântăreţii răsplătiţi „fără număr de cei care vor să îşi audă numele la microfon”.

Mai trebuie remarcat faptul că de-a lungul timpului a avut ocazia de a se întâlni cu artişti consacraţi, fie dintre cei care au păşit în Oradea, fie pe parcursul experienţelor sale profesionale: de la Sash, la Marian Gold (solistul trupei Alphaville), Emilia (solista care cânta piesa „Big big girl in a big big world”) sau Mircea Baniciu. Cu siguranţă nu va uita nici întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu.

 Radio şi scenă

A lucrat şi în radio o perioadă. Iniţial, a început la Radio Contact (actualul KissFM), iar ulterior s-a mutat la Radio Transilvania şi chiar dacă a plecat de acolo a rămas fidel postului.

O perioadă a fost vocea de la Lotus Center. Apoi s-a concentrat mai mult pe evenimentele din cadrul complexului comercial în calitate de colaborator. Este moderatorul celor mai multe acţiuni care au loc în mall: de la concursuri de karaoke şi până la evenimente de tot felul.

Cu toate acestea, Lucian nu este omul care să îşi dorească să apară la orice manifestare în ipostaza de prezentator, dar poate afirma cu bucurie că a găzduit, cel puţin în ultimii patru ani de zile, zeci de festivaluri organizate în Oradea. Cel mai recent exemplu este faptul că sâmbătă (23 mai) şi duminică (24 mai), Lucian fost gazda celei de-a treia ediţii a concursului de dans „Cupa Oradea 2009” organizat de Clubul Sportiv „Stelele Dansului”, desfăşurat în cadrul Sălii Sporturilor „Antonio Alexe”.

Fiind o persoană care deţine o puternică legătură cu scena şi referindu-se în speţă la cei care îşi petrec o mare parte din timpul lor în lumina reflectoarelor, Lucian este convins că acest mediu poate deforma în mod negativ comportamentul respectivei persoane, fapt care conduce spre trufie sau aroganţă exagerată. Afirmaţie ce poate lăsa uşor loc interpretărilor, vizând în special moderatorii de evenimente din Oradea … şi nu numai.

Predator

Talentat, sensibil şi totuşi pasionat de arme (a nu se înţelege greşit!), printre multele preocupări, se numără şi pasiunea sa pentru paintball (Predator Paintball), fiind de altfel cel care a fost primul care a adus acest joc şi în Oradea, în urmă cu 5 ani de zile. Oricum, cei interesaţi pot afla mai multe detalii şi pe http://paintballbh.com/. Tocmai de la această pasiune a sa, unii îl cunosc sub numele de Predator.

Şi totuşi singur

Privind în trecut, poate bifa multe realizări. Însă gândul îl duce adesea înspre versurile trupei U2: „But I still haven’t found what I am looking for”. Adică îşi doreşte mai mult. Este convins că doar o viaţa personală împlinită îi poate garanta şi un succes pe măsură. Interesant este că din suita de experienţe dobândite, mai mult sau mai puţin plăcute, a şi tras o concluzie: „Frumuseţea e o valenţă a compatibilităţii noastre genetice, la fel şi iubirea. Perpetuarea speciei inteligente”. Această constatare a sa porneşte şi de la faptul că, cel puţin până în acest moment, viaţa sa personală nu a fost aşa cum şi-a dorit-o. Recunoaşte că este singur (dar asta nu din cauza aroganţei, cum ar zice unii), ci tocmai de la faptul că a avut trei mari dezamăgiri în dragoste. Dar este încrezător în iubire şi ştie că toate vin la timpul lor. Nu are în minte prototipul femeii ideale, însă mărturiseşte că aceea care îi va fi alături „trebuie să îmi ia minţile”. Până când acest lucru se va întâmpla, recunoaşte că dragostea lui se îndreaptă spre familia sa, dar şi înspre căţeluşa sa Aicha, care îi este alături mereu.

Pe lângă calităţile sale vocale, Lucian deţine şi altele, din domeniul culinar. Există în lume o vorbă cum că „bărbaţii sunt cei mai buni bucătări”, iar el ştie asta. Ba mai mult, o şi dovedeşte.

Întrebat cum consideră că este văzut de cei din jurul lui, răspunde: „Sunt perceput, sper, ca unul din ei. Şi atât. Nici nu vreau să fiu mai mult. Că vreau eu să fac multe, asta e partea a doua. Însă rămân unul din ei, nu mai sus, nici mai jos ca ei. Eu critic, imi spun părerea, nu zic că pot face ceva mai bine sau nu decât altcineva. Dar, mai presus de toate acestea, am bunul simţ al lucrurilor”. În plus, ţine să menţioneze că adesea este ignorant sau chiar arogant, dar doar cu cine merită.

 „Nu am aspiraţii de a fi cel mai bun şi asta datorită unor convingeri personale. Cred însă că fiecare e bun în felul lui” mai completează el. Lucian Oros promite multe şi este fără îndoială unul din top talenţii din România!

One thought on “Lucian Oros: „Frumuseţea e o valenţă a compatibilităţii noastre genetice, la fel şi iubirea. Perpetuarea speciei inteligente”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s