Tamas Lunca: „Nautilus nu e doar un simplu club de scufundări, ci şi o mare familie”

Posted on

[articol publicat în revista 24FUN, săptămâna 12-18 iunie 2009]

În ţara noastră, conceptul de scufundare este încă foarte vag cunoscut, existând doar trei oraşe unde sunt cluburi de scufundări: în Oradea, Bucureşti şi Constanţa. În Oradea, clubul de scufundări se numeşte „Nautilus” şi a fost înfiinţat în urmă cu 6 ani de zile de Tamas Lunca. De curând, el a anunţat deschiderea primei baze româneşti de scufundări din Egipt, de altfel şi prima bază românească de scufundări din străinătate. Despre toate acestea şi alte lucruri interesante din lumea de sub ape, într-un material cu Tamas Lunca.

Tamas Lunca

Tamas Lunca lucrează ca instructor de scufundări. În 2001 a început scufundările cu ISU Crişana (Pompieri), ca scafandru salvator, domeniul de activitate fiind degajarea persoanelor înecate. În 2003, a înfiinţat clubul de scufundări Nautilus, cu scopul de a-i aduna la un loc pe toţi fanii pasionaţi de scufundare. La început au fost o mână de oameni, membrii ai Pompierilor, Salvamontului şi ai Poliţiei, treptat numărul lor a crescut, ajungând în prezent la peste 200 de membri. „Clubul de Scufundări Nautilus a fost înfiinţat în urma experienţelor profesionale dobândite în cadrul meseriei de pompier militar. Printre membrii clubului nostru se numără atât scafandrii amatori cât şi profesionişti (pompieri, Salvamont, poliţie), din toate categoriile de vârstă şi sex” susţine Tamas. Sediul „Nautilus” se află pe Şoseaua Borşului, nr. 17, complexul Master. Astfel de cluburi există momentan în ţară, doar în Constanţa şi Bucureşti, cu care însă are colaborări bune (dar pe care nu îi consideră concurenţi): „Noi acoperim activitatea pe Bihor. Am avut şi cursuri în Arad şi Timişoara şi ne dorim să deţinem întreaga parte vestică. Totul a început ca o pasiune şi în final a ajuns o adevărată afacere. Colaborând cu mai mulţi scafandrii (2 parteneri), înfiinţarea unei astfel de baze este o iniţiativă curajoasă, iar în România începe să se promoveze această disciplină. Spre exemplu, în Ungaria fiecare oraş are club de scufundare, aici această disciplină fiind una foarte populară. În Egipt, ungurii au 6 astfel de baze.

„Funcţionăm ca un club pentru membrii clubului şi le oferim şi excursii de scufundări în Marea Neagră, Croaţia, Thailanda şi Mexic. Clubul îţi oferă nu numai un brevet şi nişte cunoştinţe ci şi un anturaj în care te poţi regăsi şi integra cu care ulterior te poţi scufunda. Cursurile teoretice şi practice (piscină) le facem pe plan local (Oradea), iar cele din aer liber în lacurile din preajma Oradiei, după preferinţe chiar şi în mare. Dispunem de mai multe echipamente complete pe care le punem la dispoziţia cursanţilor, deservindu-i la potenţial maxim, aceştia primind din primul moment tot ce este necesar pentru buna desfăşurare a cursului” mai completează el. Putem vorbi despre scufundări, încă de la începutul anilor 60, când au început primele scufundări de agrement pentru oameni.

Experinţe de sub ape

În 2005, Tamas a făcut un curs de instructori de scufundări, în Ungaria. Din experienţa de scafandru, poveseşte despre întâlnirea cu rechinii tauri în Mexic, care se aflau la o distanţă de 3-4 metri de ei. Înainte de scufundare au fost surprinşi să afle că nu vor fi protejaţi de cuşti speciale şi se vor expune doar în echipamentul adecvat. A văzut o mulţime de specii de peşti, de la cei galbeni, portocalii, la pisici de mare, rechini sau delfini. Lumea de sub ape i se pare una de-a dreptul fascinantă!

Condiţie pentru membri

Pentru a putea deveni membru al clubului una din condiţiile impuse este vârsta minimă este de 12 ani. De asemenea, pentru a se înscrie, o persoană are nevoie de o adeverinţă medicală pentru scufundare (ce se obţine de la medicul de familie) şi achitarea unei taxe, contravaloarea a 230 de euro, care include şi echipamentul pe perioada cursului, intrările la bazin alături de brevetul de scufundare. Această taxă include 9 şedinţe (adică 18 ore), ce presupune 3 şedinţe de teorie, 3 şedinţe la bazin (în Bazinul Crişul) şi 3 ore în aer liber (fie în lacul din Borş, fie în barajul Tileagd). Primul curs permite proaspătului scafandru să coboare până la 18 metri, dar doar însoţit! Apoi poate coborî până la chiar 40 de metri! Pentru membri clubului, Nautilus este ca o familie, în care an de an se organizează excursii: cel puţin de două ori în Croaţia, o dată în Egipt, o dată într-o ţară exotică (urmează Insulele Maldive).

Prima bază românească de scufundări în Egipt!

Pe 8 iulie anul acesta, Nautilus va inaugura în Hurgada (Egipt), prima bază românească de scufundări, loc în care turiştii (români în special) vor avea parte de cursuri de scufundări în limba română. Pe 18 iulie va avea loc o excursie în Egipt, alături de Kartago România. Vor participa 32 de membrii ai clubului din Oradea, dar şi alţii din ţară.  Cu această ocazie, cei care nu sunt brevetaţi vor primi brevet de scufundare. Baza de scufundări „Nautilus” din Egipt are în dotare un vapor privat, echipamente noi, un staff de români bine pregătiţi, care aşteaptă turiştii la orice oră pentru a-i ghida la scufundări şi a le preda cursuri în limba română.

Clubul Nautilus din Oradea îi aşteaptă pe toţi cei interesaţi să li se alăture la sediul din Şoseaua Borşului, nr. 17, complexul Master. Mai multe detalii se găsesc şi pe site-ul www.scufundare.ro.

Advertisements

3 thoughts on “Tamas Lunca: „Nautilus nu e doar un simplu club de scufundări, ci şi o mare familie”

  razvan said:
  13 June 2009 at 19:18

  asa e. sub apa nu exista orgolii si nici diferente sociale, exista doar prietenie. in Nautilus asta se invata.

   Alina Gâdoiu responded:
   13 June 2009 at 19:20

   Din cate mi-a povestit el si din cate mi-am imaginat eu, lumea de sub ape este de-a dreptul fascinanta!

  Review « EFEMERIDE said:
  17 June 2009 at 11:34

  […] 1)      Tamas Lunca: „Nautilus nu e doar un simplu club de scufundări, ci şi o mare familie” – aici  […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s