(Re)Descoperă Oradea: Biserica Sfântul Ladislau

Posted on

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, 11-25 septembrie 2009]

Biserica Sfantul Ladislau

Biserica Sfântul Ladislau, situată în faţa Primăriei din Oradea, este ca o oază de linişte. Despre ea ştii că există, o vezi zilnic în drumul tău spre servici, fie că eşti pedestraş, fie că circuli în mijloacele de transport în comun sau eşti în trafic. Însă de vizitat, poate niciodată, mai ales dacă eşti de altă religie decât cea romano-catolică.

Poveşti despre această biserică am auzit foarte multe, încă de pe vremea când trăia bunica mea. Ea îmi spunea că se dorea demolarea acesteia în urmă cu aproximativ 50 de ani, însă creştinii, la auzul acestei veşti, s-au luat mână de mână încercuind întreaga catedrală pentru a-i înduioşa pe cei care voiau să o distrugă. Dar anii au trecut.

Suntem în anul 2009, iar Biserica Sfântul Ladislau este una dintre cele mai vechi edificii ecleziastice ale oraşului, fiind desemnată şi monument istoric şi este, fără îndoială, unul dintre punctele de atracţie pentru turiştii care ne vizitează oraşul, dar şi un locaş de cult pentru credincioşii romano-catolici. La intrare, se află o plăcuţă pe care este consemnat în limbile maghiară, română şi engleză, un scurt istoric al bisericii: „Construită între anii 1720-1745, turnul a fost ridicat între 1790-1800. Biserica, ctitorită de episcopul Imre Csaky în stil baroc provincial, a servit între 1723-1779 drept catedrală episcopală”.

În prima fază, era compusă dintr-o sigură navă şi o absidă semicirculară. Sfinţirea de către episcopul Forgách Pál a bisericii a avut loc în 1756. Turnul, după o încercare eşuata a episcopului Csáky Miklós din 1738, a fost ridicat abia în anul 1800.

 O dată ce ai făcut primul pas în această biserică, eşti învăluit de multă linişte, dar mai ales eşti primit într-un loc minunat, în care locul icoanelor este luat de statui ale sfinţilor, dar şi a Fecioarei Maria. Aici se găseşte şi cel mai vechi altar bisericesc din Oradea ce datează din anul 1730. Lucrările de construcţie ale bisericii, care o vreme a îndeplinit funcţia de catedrală episcopală, au fost începute în jurul anului 1720 şi au fost finalizate în 1741. Pe altar poate fi văzut Sfântul Ladislau întinzând o cheie episcopului Oradiei. Frescele de pe boltă, pictate în anul 1908 de Turz Gyula, prezintă diferite aspecte din viaţa regelui sanctificat: cum face să izvorească apă din stâncă sau construieşte biserică în Oradea.

În exterior, pe spatele bisericii, există o plăcuţă memorială pe care este scris astfel: „1692-1992 În amintirea aniversării a 300 de ani de la eliberarea oraşului de sub asuprirea otomană. Bisericile şi locuitorii Oradiei.” Pe o altă plăcuţă, în partea stânga, mesajul este următorul: „În memoria cetăţenilor martiri, care şi-au jertfit viaţa în noaptea dinspre 11 spre 12 octombrie 1944 împotriva distrugerii Podului Central de peste Crişul Repede de către trupele hitleriste aflate în retragere.”

 Biserica este una foarte frumoasă şi rămâne, cu siguranţă, unul dintre punctele de referinţă ale oraşului de pe malul Crişului Repede, şi poate oricând să fie asemuită cu catedralele şi bisericile din marile capitale europene.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s