Din lumea voluntariatului: Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea (ASMO)

Posted on

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, 26 septembrie – 10 octombrie 2009] 

Fiindcă ne mai despart doar câteva zile de noul an universitar, din acest număr ne propunem să descriem organizaţiile studenţeşti din Oradea, şi treptat, alte organizaţii non-guvernamentale (ONG-uri) locale.  În numărul curent al revistei Zile şi Nopţi, vorbim despre Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea (ASMO), alături de Alina Hanga, preşedinte al acestei organizaţii.

sigla ASMO

Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea (ASMO) reuneşte studenţii Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, cu scopul de a apăra interesele acestora, dar şi contribuind, în acelaşi timp, la ridicarea prestigului studentului medicinist orădean. Prin intermediul proiectelor pe care le desfăşoară, ASMO ajută la dezvoltarea profesională şi personală a tinerilor medicinişti: „Unul dintre obiectivele principale ale oricărui medicinist este educaţia medicalã, motiv pentru care asociaţia promovează, în rândul studenţilor, diverse congrese cu tematică medicală, atât naţionale, cât şi internaţionale. Totodată, studenţilor li se oferă ocazia de a participa la o serie de schimburi studenţeşti interne şi externe”, completează Alina.

Prin apartenenţa Asociaţiei Studenţilor Medicinişti din Oradea în cadrul Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR), şi, implicit, în International Federation of Medical Student`s Associations (IFMSA), asociaţia desfăşoară anual stagii de practică de vară în clinici sau spitale din cele peste 100 de ţări membre ale IFMSA. În aceeaşi măsură, pe perioada anului universitar, studenţii pot să participe la schimburi interne. Astfel, timp de o săptămână, li se dă posibilitatea de a vizita şi alte centre universitare din ţară şi de-a lega prietenii cu colegii din alte oraşe.

O categorie aparte de proiecte desfăşurate de către ASMO sunt cele dedicate copiilor. Primul ar fi „Orphanage”, care constă într-un proiect în cadrul căruia voluntarii efectuează vizite săptămânale copiilor instituţionalizaţi, reuşind astfel să lucreze cu copiii cu dizabilităţi psihice sau fizice.  Urmează apoi „Teddy Bear Hospital”, ce presupune ca voluntarii să încearce să le învingă teama de doctor celor mici, prin jocul de-a doctorul. Nu poate fi omis nici „Micii Sanitari”, care este, de asemenea, un proiect în cadrul căruia elevii claselor primare pot învăţa mai multe despre sănătate, mediu şi tot ceea ce înseamnă un stil de viaţă sănătos, iar la sfârşitul proiectului are loc un concurs. „Ca şi studenţi medicinişti este de datoria noastră de a fi exemple pentru întreaga populaţie despre ceea ce înseamnă un stil de viaţă sănătos, motiv pentru care asociaţia abordează o serie de proiecte de sănătate publică cum ar fi: campanile de donare de sânge <<Doneazã sânge! Fii erou!>> sau cele de educaţie sexuală destinate tinerilor: HIV-SIDA şi HPV. Nu lipsesc nici campaniile de promovare a unui stil de viaţă sănătos cum ar fi: Anti Tabacco, de prevenţie a diabetului sau de promovare a sănătăţii publice cum ar fi <<Sănătate în paşi de dans>>” adaugă Alina.

De consemnat este faptul că asociaţia participă, an de an, la organizarea a două tabere de vară cu profil medical: „Prima se numeşte MASH (Medical Adventure School in Holiday) şi reprezintă o tabără, ce se desfăşoară în luna august pe platoul Glăvoi din Munţii Apuseni, în timp ce, cea de-a doua se intitulează BSMA (Black Sea Medical Adventure), organizată tot în luna august, dar pe litoralul Mării Negre. Un loc aparte în cadrul asociaţiei îl reprezintă petrecerile mediciniste, în rândul cărora primează Balul Bobocilor, care în cadrul facultăţii noastre, prin tradiţie, este intitulat <<Balul Balicilor Medicinişti>>”, a încheiat Alina Hanga, preşedinte al Asociaţiei Studenţilor Medicinişti din Oradea.

Studenţii pot lua legătură cu ASMO, daca intră pe unul din site-urile asociaţiei: www.asmo.ro, http://asmoradea. webs.com/ sau pe blogul asociaţiei unde apar toate noutăţile legate de asociaţie: http://asmonews.blogspot.com/. Înscrierile se fac la sediul asociaţiei din incinta Facultăţii de Medicină şi Farmacie,  deoarece există nişte adeziuni care trebuiesc completate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s