Posted in Zile si nopti

(RE) Descoperă Oradea: Biserica romano-catolică „Sfântul Spirit” – Olosig

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, săptămâna 26 septembrie – 10 octombrie 2009]

Biserica romano-catolică Olosig, care poartă hramul „Sfântul Spirit”, este situată pe strada Dunării, lângă  Spitalul Militar. La intrarea  laterală a bisericii (intrarea aflată în drumul spre magazinul Crişul), există o plăcuţă pe care este consemnată, pe scurt, istoria ei, în limbile română, maghiară şi engleză. Din cele prezentate, am aflat că este considerată monument istoric şi că a fost construită între 1732-1748  şi reconstruită între anii 1873-1876, respectiv 1903-1905.

Biserica Sfantul Spirit

Discutând cu preotul bisericii, Monsignore Albert Kiss, dar şi consultând diverse surse, precum „Memoria Caselor” de Liviu Borcea, dar şi www.bihor.ro/biserica-romano-catolica-sf-spirit-olosig.html, am aflat că din vechea biserică a rămas doar cripta şi şase altare laterale, iar clădirea mănăstirii vechi face parte din Spitalul Militar. Biserica a fost ridicată iniţial în stil baroc de ordinul franciscan, a fost refaţadizată şi prevăzută cu un turn, iar apoi reconstruită în stil neorenascentist, după proiectul lui Kalman Rimanoczy jr.

Este o clădire ecleziastică, ce a fost ridicată în anul 1905, în stil eclectic, iar pe acest amplasament a existat biserica călugărilor franciscani, fiind formată numai din pronaos, naos şi sanctuar, fără turn–clopotniţă. Conform obiceiurilor franciscanilor, deasupra sanctuarului s-a ridicat un turnuleţ mic. În anul 1786, Ordinul franciscanilor a fost desfiinţat de către împăratul Iosif al II-lea, iar călugării au fost nevoiţi să părăsească Oradea. Începând din 28 septembrie 1787, biserica a fost transferată în proprietatea parohiei romano-catolice din Olosig. Ulterior, în anul 1876, bisericii i se adaugă un turn pe faţada principală, care măsura 53 m înălţime, împărţit pe cinci registre orizontale, decorate cu elemente arhitectonice inspirate din arta renascentist, şi construit de către inginerul Knapp Ferenc, în doar patru luni. De asemenea, s-a efectuat şi restaurarea bisericii atât în interior, cât şi în exterior.

15 ani mai târziu, între nava şi turnul bisericii a apărut o fisură serioasă. O comisie de experţi formată din cei mai buni specialişti ai oraşului, după o verificare temeinică, au dispus consolidarea nave, finalizându-se în august 1891.

După alţi 10 ani, în august 1901, fisurile au apărut din nou, însă pe bolta bisericii. Atunci, experţii au recomandat închiderea imediată a bisericii. În opinia specialiştilor, biserica putea fi salvată şi s-a propus demolarea ei. Nava bisericii a fost demolată în cursul anului 1901, dar turnul a rămas pe loc. Proiectantul şi antreprenorul reconstrucţiei bisericii a fost arhitectul Rimanóczy Kálmán junior, cel care lângă turnul-clopotniţă vechi a mai prevăzut încă două turnuri secundare mai mici, de 29 m înălţime fiecare, asemănătoare cu turnul înalt , dar la o scară mai mică. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă la 5 mai 1903.

Construirea bisericii a fost terminată în primăvara anului 1905, iar sfinţirea ei a avut loc la data de 16 iulie 1905, în prezenţa episcopului Paulus Szmrecsányi. Istoricul de artă, Biró József, susţine că  a fost construită în stil pseudobaroc. Volumul şi planimetria bisericii sunt asemuite cu lăcaşurile de cult baroce, dar ponderea elementelor arhitectonice: coronamentul, ferestrele cu ancadramente, purtând deasupra lor coronamente în segment de cerc sau triunghiulare, aticele divizarea pe verticală accentuată, simetria construcţiei sunt caracteristice arhitecturii renascentiste. La o analiză atentă, se poate constata că poartă mai mult amprentele Manierismului, ultima fază a Renaşterii, care reprezintă deja trecerea spre stilul Baroc. Biserica este compusă dintr-un pronaos, o navă lungă, un transept şi un sanctuar. Altarele laterale din capel,  trei situate în partea stângă şi, respectit trei în partea dreaptă a navei, au rămas de pe vremea franciscanilor. Din  vechea  biserică  barocă  franciscană, s-a mai păstrat şi cripta.

Biserica merită văzută măcar o dată, chiar dacă suntem de o altă religie. Motive ar fi suficiente, iar unul ar fi că este atât de frumoasă şi de primitoare, încât ne poate asigura, oricând, liniştea de care avem cu toţii nevoie în diverse momente ale vieţii noastre.

One thought on “(RE) Descoperă Oradea: Biserica romano-catolică „Sfântul Spirit” – Olosig

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s