Posted in Zile si nopti

(RE) Descoperă Oradea: Biserica Mănăstiri Ursulinelor ”Sfânta Ana”

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, 9 octombrie – 22 octombrie 2009]

Continuând pe linia (re)descoperirii oraşului Oradea, în numărul curent al revistei „Zile şi Nopţi”, vom afla mai multe informaţii despre Biserica Mănăstiri Ursulinelor ”Sfânta Ana”. Amplasată în centrul oraşului nostru, biserica de ordin romano-catolic atrage, zi de zi, zeci de priviri ale trecătorilor, dar şi credincioşi, de asemenea.

Biserica Manastirii Ursulinelor

 De o frumuseţe aparte – acest fapt se datorează şi prin prisma faptului că de curând a trecut printr-un proces de restaurare -, Biserica Mănăstirii Ursulinelor, care poartă hramul Sfintei Ana, este considerată monument istoric. Situată pe strada Republicii, la numărul 4 –  vizavi de Librăria Humanitas – biserica a fost clădită în anul 1772, în stil neogotic.

De consemnat este faptul că această biserică a fost fondată de către canonicul Stephanus Szentzy, în anul 1771 şi construită în aceeaşi perioadă cu primele clădiri ale Mănăstirii Ursulinelor. Sfinţirea a avut loc pe data de 29 octombrie 1774. În peretele porţii se află o tăbliță, pe care sunt consemnate  în limba latină constructorul bisericii, precum și anul construcției.

În anul 1765, canonicul Szenczy István construieşte la Oradea, Ordinul şi Şcoala Ursulinelor, care funcţionează, la început, ca şcoală primară. Câţiva ani mai târziu, în anul 1774, construcţia bisericii este finalizată (lângă intrare pe o placă de marmură este indicat nivelul apei cu ocazia inundaţiilor din anul 1851). În 1856, aceasta devine Şcoală Pedagogică, ca mai apoi, spre sfâşitul secolului XIX, să devină liceu de fete. La scurt timp după anii comunismului, Ordinul Ursulinelor a recăpătat dreptul de proprietar asupra clădirii. Astfel că, în prezent, în acest loc funcţionează Liceul Teoretic Ady Endre, cu predare în limba maghiară. (preluare wikipedia: http://ro.wikipedia.org/wiki/Complexul_Ursulinelor_din_Oradea)

Ar mai trebui ştiut faptul că, asemeni cazului mănăstirii Ursulinelor, numele proiectantului şi, respectiv, al executantului sunt necunoscute.

Biserica Mănăstiri Ursulinelor ”Sfânta Ana” este oricând locul potrivit pentru credinţă, linişte şi, în ciuda faptului că este mult mai mică decât alte biserici romano-catolice din Oradea, este şi un punct turistic, despre care se poate citi în orice document de specialitate. Faptul că suntem de o altă religie decât cea romano-catolică nu ar trebui să fie un impediment în a-i călca pragul, în a ne ruga şi crede în Dumnezeu, care este, în fapt, doar UNUL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s