Posted in Zile si nopti

Din lumea voluntariatului: Asociaţia Studenţilor AIESEC

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, 23 octombrie – 5 noiembrie 2009]

 AIESEC

În rubrica aferentă lumii voluntariatului, vom vorbi – în acest număr – despre AIESEC, alături de Adrian Sereş, vicepreşedinte pe comunicare în cadrul organizaţiei. AIESEC este o asociaţie studenţească globală, non-guvernamentală, independentă, non-profit, condusă de studenţi sau proaspăt absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ superioare; fiind prezentă în peste 1100 de universităţi, 106 ţări şi teritorii şi are ca scop dezvoltarea abilităţilor de leadership ale membrilor săi. Desigur că AIESEC nu putea lipsi nici din cadrul universităţii orădene.

Exchange în China

În prezent, asociaţia din Oradea se ocupă cu promovarea unui stagiu de practică în China, pentru cei care îşi doresc să lucreze în străinătate. Este vorba despre un proiect – în această ţară – pentru 20 de studenţi ai Facultăţii de Limbi Străine, cărora li se oferă o experienţă de muncă pe o perioadă ce variază între 6 şi 12 luni. Acesta debutează în luna februarie sau aprilie a fiecărui an, iar salariul minim este cuprins între 700 şi 900 de dolari. 

Printre criteriile de selecţie se numără acela de a fi absolvent la forma cu licenţă sau masterand în cadrul Facultăţii de Limbi Străine. De asemenea, se impune cunoaşterea limbii engleze la nivel conversaţional şi avansat. Toţi cei care au plecat în proiecte de tip exchange susţin că această experienţă i-a marcat în sens pozitiv şi ca ar repeta-o oricând. Un exemplu concret îl reprezintă Bianca Ivan, care  s-a bucurat de un stagiu asemănător în Japonia. Ea povesteşte: „Ca profesor, a trebuit să predau limba engleză, matematică şi istorie, totul în limba engleză şi să ţin orele la cei de grădiniţă, unde toate materiile sunt în totalitate în limba engleză. Am avut ocazia să lucrez cu oameni deosebiţi şi cu nişte copii adorabili şi extraordinar de comunicativi, talentaţi şi dornici să înveţe. Am fost surprinsă să văd cât de multe pot învăţa, face şi asimila copilaşii, chiar şi la vârste fragede. E o ocazie, poate unică în viaţă, de a trai într-o ţară şi într-o cultură atât de fascinantă precum Japonia. Provocările de zi cu zi, fie ele mai uşoare sau mai dificile, m-au făcut să mă dezvolt atât pe plan profesional, cât şi pe cel personal. Îi incurajez pe toţi să accepte provocarea unui internship în străinătate, oriunde, pentru că vă veţi dezvolta multă încredere de sine şi în oameni, şi veţi învăţa foarte multe despre voi înşivă şi veti descoperi în voi calităţi nebănuite!”.

Însă nu doar studenţii sunt încântaţi de această idee. Lor li se alătură şi profesorii, fiind vorba despre internaţionalism, adică un contact direct cu o altă cultură şi un prilej de maturizare. Tot profesorii sunt cei care îşi îndrumă studenţii să aleagă programe de tip Erasmus sau Exchange.

Contact AIESEC

Pentru mai multe informaţii privind oferta de internshipuri, dar şi detalii despre programul Exchange, studenţii pot accesa site-ul AIESEC Oradea la adresa web: www.aiesecoradea.ro. De asemenea, echipa AIESEC poate fi găsită în campusul universitar, strada Universităţii nr. 1, în incinta Facultăţii de Ştiinţe Economice, clădirea E, parter. Preşedintele AIESEC Oradea este Radu Popa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s