Posted in Zile si nopti

(Re)Descoperă Oradea: Biserica Tei

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, 23 octombrie – 5 noiembrie 2009]

Biserica ortodoxă Tei face parte din acea categorie de biserici care au fost construite după anii ’90, în Oradea. Situată pe strada Teiului, nr. 67, în cartierul Cantemir, lăcaşul poartă hramul “Naşterea Maicii Domnului”. Trebuie ştiut faptul că la înfiinţare parohia a primit hramul „Buna Vestire”. Întrucât, în oraş, mai există încă o altă parohie cu acelaşi hram, printr-un ordin al Primăriei, aceasta şi l-a schimbat în „Naşterea Maicii Domnului”.

Biserica Tei

Piatra de temelie a acestui sfânt locaş a fost pusă pe data de 8 septembrie 2001, cu ocazia sărbătorii Sfintei Marii Mici. Sfânta Marie Mică este sărbătoarea dedicată morţii şi renaşterii Zeiţei Mame la echinocţiul de toamnă – 8 septembrie – pe stil vechi. Potrivit reprezentanţilor Episcopiei Ortodoxe din Oradea, alături de acest lăcaş cult, pe întinderea judeţului Bihor mai există alte nouă biserici clădire întru Naşterea Maicii Domnului.

Construcţia propriu-zisă a bisericii a început, însă, câteva luni mai târziu şi anume în primăvara anului 2002. În prezent, la mai bine de şapte ani de la punerea pietrei de temelie, biserica este finalizată complet în exterior – construită din cărămidă aparentă -, şi tencuită în interior. Icoanele nu lipsesc de pe pereţi, dar spre deosebire de cele mai multe biserici ortodoxe, vitraliile sau pereţii pictaţi cu chipurile sfinţilor, sunt încă elemente absente. Deşi nu este complet terminată în interior, este pregătită pentru oficierea slujbelor religioase, iar în fiecare duminică, locaşul este umplut de enoriaşi.

Un lucru de notat este acela că pe 23 septembrie 2009, Primăria şi Consiliul Local au aprobat transmiterea în proprietate, fără plată, a suprafeţei de 1735 mp teren – loc pe care se află situată biserica – în favoarea Parohiei Ortodoxe Române Oradea. Acest lucru nu poate fi decât îmbucurător, cu atât mai mult cu cât doar două biserici din Oradea – una din ele fiind Biserica Tei – au parte de acest privilegiu. Lângă biserică, a fost ridicată şi o casă parohială.

Pentru mulţi credincioşi, Biserica Tei este ca o a doua casă. Aici, ei se adună ori de câte ori preotul le cere ajutorul, pentru a munci împreună la construirea bisericii. Săptămânal, oamenii donează bani sau obiecte pentru biserică, iar cu ocazia marilor sărbători, aduc chiar şi daruri, hrană şi îmbrăcăminte pentru cei nevoiaşi. Periodic, reprezentanţii bisericii organizează diverse pelerinaje şi vizite la mănăstiri din Maramureş sau Moldova, la preţuri modice.

Chiar dacă nu a împlinit nici măcar 10 ani de la înfiinţare, fiind astfel una din cele mai noi biserici orădene, lăcaşul de cult îndeamnă credincioşii să îi calce pragul şi să vină la rugăciune. Slujba de duminică are loc începând cu ora 10.00.

Biserica Tei este locul pe care îl aleg pentru rugăciune, duminica; fiind un loc sfânt, un loc cald şi primitor, un lăcaş de cult pentru sufletul meu.

2 thoughts on “(Re)Descoperă Oradea: Biserica Tei

  1. Da este frumoasa dar vreau sa va spun ca mai este o biserica in calea aradului fin constructie construita de aceasi firma momentan se slujeste intrun loc amenajat temporar pana va fi terminata. aceasta are hramul Sfantul Mucenic Sebastian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s