[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, 22 noiembrie – 3 decembrie]
De la an la an, numărul studenţilor care doresc să îşi vadă visul american îndeplinit a crescut simţitor. În ciuda crizei, studenţii au ales să opteze pentru un schimb de experienţă, de muncă şi călătorie, chiar şi în acest an. Anual, mii de studenţi din ţară şi din întreaga lume participă la programul de tip work and travel în Statele Unite ale Americii. În România, a intrat pe piaţă compania American Experience, lărgindu-şi treptat locaţiile din întreaga ţară. În Oradea, programul a debutat in anul 2005. Pe plan local, cel care se ocupă de acest proiect este Ruben Budău, care ne va povesti tot ce trebuie să ştim despre programul work and travel: „Numărul participanţilor din Oradea, a crescut de la an la an, astfel că în anul 2008 au plecat peste 100 de studenţi, până acuma fiind anul cu cel mai mare record” susţine Ruben. De asemenea, tinerii sunt invitaţi la prezentarea programului, miercuri, 25 noiembrie, de la ora 12.00 în Aula Magna a Universităţii din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Economice, parter.
Ce trebuie să ştie un tânăr care doreşte să se înscrie într-un astfel de program?
Un tânăr trebuie să afle că există un astfel de program, iar apoi are nevoie de voinţă, încredere şi să îndeplinească câteva condiţii de acceptare în program precum: sa aibă între 18 şi 30 de ani; să cunoască engleza la un nivel mediu; situaţia şcolara sa fie bună; în cazul este în anul I, media generală trebuie să fie peste 7 şi să nu aibă restanţe, să fie student, masterand sau doctorand la zi, la o facultate de stat sau particulara, acreditata sau in curs de acreditare.
A fost un an foarte greu, cel puţin din punct de vedere economic. Faptul că a început criza chiar în State, a fost un impediment pentru studenţi să se înscrie în program?
În ciuda crizei, cei care au avut curajul au fost foarte muţtumiţi de locurile de muncă, locurile şi timpul petrecut în SUA. Locurile de munca ce le sunt oferite studenţilor sunt joburi sezoniere, şi sunt gândite pentru studenţi. Am observat faptul că angajatorii americani sunt foarte mulţumiţi de studenţii pe care îi trimitem, creându-se astfel o legătură de prietenie între cele două tabere.
În ce fel un astfel de program îi ajută în dezvoltarea lor profesională?
Modul de gândire se schimbă radical, un student care lucrează într-o companie americană vede totul cu alţi ochi. Un student îmi spunea prin 2007 după ce s-a intors: ”Ruben, dacă aş avea bani suficienţi asfel încât să pot să deschid un restaurant, chiar aş ştii cum să îl fac să meargă, chiar aş ştii ce să fac cu banii”. Experienţa pe care o acumulează în trei luni de zile este o experienţă unică, care îi căleşte şi ii ajută să fie mai siguri pe ei.
Cum se prezintă opiniile celor care au avut parte de o astfel de experienţă?
Aici ar fi multe de povestit, am un bagaj mare de povestiri d’ale studenţilor. Vara aceasta, am avut studenţi care au mers pentru a treia a oară consecutiv. Unii regretă faptul că au terminat studiile şi nu mai pot să meargă, alţii că au aflat prea târziu de program şi au reuşit să meargă o singură dată. Una peste alta fiind spuse sunt studenţi care vin şi spun: „Ceea ce era doar un vis, l-am trăit cu ochii mei, am fost în Las Vegas, Florida, California, New York, Disneyland. Aproape prin toată America şi a fost superb!
Ce sfaturi primesc tinerii care vor să încerce experienţa americană, chiar de la American Experience?
Aici primesc cele mai bune sfaturi, află tot despre program, viză, angajator, bilete de avion, tot ce e nevoie. Cei cu care colaborăm de la AmericanExperience sunt cei mai profesionişi în domeniul acesta, pe ţară, la ora actuală din 2008 şi până în prezent, aşa că le oferim no.1.
Unde puteţi fi găsiţi?
La sediul Asociaţiei Studenţilor din Universitatea din Oradea, strada Universităţii nr. 1. Telefon: 0756.30.07.97, email: ruben.budau@americanexperience.ro