Posted in Recomandari, Zile si nopti

Oradea prinde viaţă şi … noaptea

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, 4-17 decembrie 2009]

Când suntem prinşi de dimineaţă până seară în diverse activităţi, uităm de multe ori să privim frumuseţea oraşului şi mai ales că o dată cu lăsarea serii, Oradea ne dezvăluie secretele sale

E minunat să ştii că ai unde să ieşi după o zi epuizantă de muncă sau şcoală. Pe zi ce trece, oferta orădeană pentru petrecerea timpului liber este tot mai variată. Şi asta nu poate fi decât un lucru îmbucurător, tocmai pentru că auzim adesea voci cum că în Oradea nu se întâmplă niciodată nimic. Cu siguranţă că aşa a fost, dar mai demult. Acum însă, fie că este vorba de zi sau de noapte, posibilităţi pentru destindere şi divertisment se găsesc din plin. Localuri care mai de care mai selecte, dar şi cluburi de genuri diverse ne fac cu ochii şi îşi deschid porţile pentru a ne primi cu căldură în interiorul lor. Nici fast-food-urile sau restaurantele nu se închid o dată cu lăsarea serii. Deopotrivă cazinourile, cluburile de biliard sau piscinele acoperite îşi aşteaptă cu drag oaspeţii.

Petreceri în cluburi, până dimineaţa

De la lună la lună, de la an la an, numărul cluburilor şi localurilor orădene a crescut simţitor. Dacă până în urmă cu câţiva ani, singura discotecă din Oradea era Discoteca No Problem, cu timpul, întreprinzătorii au înţeles cât de importante sunt pentru oameni locurile de divertisment şi au ales să se focuseze pe deschiderea a câtor mai multe localuri, cluburi, cafenele, lounge-uri, sau săli de joc. Cu precădere în Oradea a fost vizat Pasajul Vulturul Negru sau împrejurimile sale şi asta pentru că de obicei întreaga agitaţie gravitează în centrul unui oraş. Ca atare, oferta este una bogată în această locaţie.

Pentru aceia care pe timp de toamnă-iarnă vor să retraiască magia serilor de clubbing de la mare, dar şi ritmul ameţitor din Ibiza, există opţiuni precum Heat Club sau Bali Club. Sunt cele două cluburi în care îşi dau întâlnire cei mai cunoscuţi DJ-i din România, dar şi din lume, mixând până târziu spre dimineaţă pentru pasionaţii genurilor precum techno, house sau derivate ale acestora.

În cazul în care astfel de sound-uri nu sunt tocmai pe lista muzicii favorite, ci mai degrabă suntem adepţi ai principiului „Oldies but Goldies”, paşii se vor îndrepta cu siguranţă spre Blue Monday sau Columbus. Sunt locuri în care amatorii de muzică bună vor putea dansa pe melodii datând din anii ’80 şi până în prezent.

Mai mult, aceia care vor să se simtă, chiar şi pentru câteva clipe, artişti, vor putea fredona piese la concursul de karaoke, oragnizat în fiecare joi seara în clubul Desire’s.

Totuşi, distracţia pe cinste se plăteşte

Nu contează că este început de săptămână sau chiar de week-end, multe dintre localurile şi cluburile din Oradea sunt deschise până la ultimul client. Din păcate însă, situaţia se va schimba puţin odată cu începerea lui 2010, fiindcă multe localuri, cluburi sau discoteci vor trebui să decarteze bani frumoşi din buzunar, administraţiei locale, pentru a plăti pentru fiecare oră ce depăşeşte ora 23. În final, vor trebui să găsească o soluţie de compromis: fie vor alege să plătească pentru fiecare oră în plus, fie vor închide de îndată ce ceasul va afişa ora 23.

În acest sens, conducerea clubului Blue  Monday a anunţat deja că din ianuarie, accesul în club se va face pe baza biletului de intrare în valoare de 10 RON. Aceşti bani însă vor fi splituiţi în două părţi: 3 RON ce se vor îndrepta spre cheltuieli obligatorii, respectiv 7 RON se vor tranfera spre consumaţie. Mai precis, clientul, în contul acestei sume, va putea comanda whiskey, vermouth sau vodkă. Vorba aia: „Dai un ban, dar stai în faţă”.

Fast-food între două petreceri

Foarte mulţi orădeni, aleg între „două petreceri”, să facă un popas la un restaurant, un fast-food sau o shaormărie. În acest sens, sunt deschise non-stop Mc Drive din cartierul Nufărul, dar şi câteva fast-food-uri din centru, precum Bruscheta mia. Chiar şi unele restante funcţionează după program non-stop şi îi aşteaptă chiar şi miez de noapte pe cei dornici de o gustare târzie. O mâncare italienească sau o pizza delicioasă pot fi servite chiar şi la ora 3 dimineaţă la Crinul Alb.

Tu ce alegi: biliard, cazino sau piscină?

Nici sălile de biliard nu se lasă mai prejos şi sunt primitoare până târziu, aşa că îţi poţi lua prietenii şi juca în sala de biliard de la Casa de Cultură a Sindicatelor, fie la Black and White, care îşi ţine deschise porţile în timpul săptămânii până la ora 24, iar în week-end până la ora 2. Îţi poţi testa şansele de a face bani rapid şi la jocurile de noroc de la cazinourile de sub pasaj. Totuşi decât este să rişti … mai bine alungă insomnia sau pur şi simplu pentru o seară perfectă, alege o baie relaxantă la piscina din incinta Hotelul Maxim, singura piscină-bar din Oradea deschisă non-stop. Ai la discreţie băuturi variate şi un personal care oricând îţi sare în ajutor.  

În plus, chiar şi o plimbare pe Corso, doar pentru a privi frumuseţile oraşului, poate face mai mult decât o mie de cuvinte. Oradea are frumuseţea ei. Prin urmare, dacă vrei să testezi viaţa de noapte orădeană, fie că eşti de-al locului, fie că eşti din alte oraşe sau ţări, posibilităţi ar fi destule, trebuie doar să o alegi pe aceea care te atrage şi abia apoi să facem afirmaţii legate de viaţa de noapte din Oradea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s