Posted in Relatari

Am fost trainer

Am fost trainer pentru prima oară în viaţa mea! Deşi cei cărora m-am adresat – membrii AIESEC – nu au vrut să creadă acest lucru.

Chiar dacă rezultatul la acel test (de membru SIMPLU) nu a fost aşa cum m-am aşteptat să fie, sunt oricum EP member al AIESEC Oradea, iar astăzi le-am fost trainer. E drept că am studiat foarte mult în ultimele zile despre cum să organizezi un training astfel încât să nu fie deloc plictisitor şi am primit şi nişte documente despre cum să îl organizezi (dar nu şi idei prea multe despre ce să conţină), astfel încât mi-au folosit enorm de mult pentru implementarea structurii.

Seminarul a început la ora 11.30 şi trebuia să dureze până la ora 13.30, dar ne-am întins chiar la trei ore. Am început cu o scurtă prezentare a mea şi am continuat cu joculeţul “Spânzurătoare” care ne ducea la tema trainingul “Importanţa comunicării şi a PR-ului în AIESEC Oradea”. Au ghicit aproape instantaneu.

I-am rugat să se prezinte fiecare şi apoi să îşi prezinte pe scurt colegul de lângă el. În prezentarea lor trebuiau să aibă în vedere şi aspecte precum: de ce au ales voluntariatul, de ce AIESEC, ce alte organizaţii studenţeşti au cunoscut dinainte şamd.

Am păşit încet înspre training. Le-am dat câte un bileţel la fiecare pe care să scrie câte un cuvânt pe care îl asociază cu “PR-ului. Am adunat bileţele şi le-am citit, respectiv scris pe tabla de flipchart. Pe baza cuvintelor, i-am rugat să scrie o povestioară cât mai hazlie, iar la finalul “probei” şi-au citit fiecare dintre ei “capodoperele”. Am râs cu lacrimi!

Dar acum urmă să debuteze partea serioasă a trainingului, când le-am prezentat  – cu ajutorului unui PPT – noţiuni despre PR, E-PR, comunicatul de presă şi elaborarea lui, parteneriatele media, site-ul actualizat şi alte informaţii pentru ca să fie cât mai cunoscuţi atât în plan universitar, cât şi în cel local. Am încercat să le ofer cât mai multe sugestii şi să le răspund apoi tuturor întrebărilor.

A urmat o pauză de 10 minute (timp în care au servit dulciurile, sucul şi cafeaua pe care le-am adus; au studiat revistele dedicate lor) şi m-au asaltat cu întrebări.

După delectare, i-am testat. 5 întrebări din ceea ce le-am prezentat. Am fost surprinsă să constat că mi-au dat cu toţii răspunsurile de care aveam nevoie. În timpul de corectare, i-am lăsat să se delecteze şi să-şi pună imaginaţia la iveală cu ajutorul unor cărţi cu imagini 3D. După acest timp de joc, a avut loc simularea unei conferinţe de presă. 2 dintre ei (10 participanţi) au fost membrii AIESEC care au povestit despre proiectele lor din acest an şi cele ulterioare, în timp ce restul au fost jurnaliştii care au adresat întrebări AIESEC-erilor.  Mi s-a părut că le-a plăcut. Jurnaliştii au scris apoi un articol despre conferinţa de presă.

În final, le-am dat câte un chestionar de evaluare al evenimentului – cu 10 întrebări – şi am fost plăcut suprinsă de impresile lor (citez o parte din ele):

“Mi se pare că este o persoană care ştie ce face şi de la care mai am acea mult de învăţat” – Eliza

“Trainingul s-a ridicat peste nivelul aşteptărilor mele deoarece am aflat lucruri de care eram curios şi la care nu aveam întrebări în minte”. “O impresie excelentă deoarece nici partea cu întrebările nu a durat prea multe, iar prezentarea a fost concisă şi a transmis în esenţă rapid şi nu m-am plictisit nicio clipă”. – Vlad

“A fost excelent că este un om cu experienţă în domeniu, sigură pe ea, deschisă, gata să sară în ajutor” . “M-ai surprins plăcut cu protocolul şi toată recuzita. A fost foarte plăcut trainingul şi mi-am stimulat creativitatea. Mi-am dat seama că de mult timp nu am mai scris şi că rotiţele erau amorţite şi prăfuite” – Alexandra

“Bravo. Nu ştiu de când faci training, dar sunt plăcut impresionată.”. “Se vede că te-ai pregătit, Alina. Sunt foarte impresionată de materialele pe care le-ai pregătit şi le-ai adus pentru a fi prezentate. Felicitări pentru că ai avut acel test + formularul de evaluare etc”. – Alina

“Mi-a plăcut că a fost interacţiune în timpul trainingului” – Alexandra

“A fost o atmosferă plăcută şi a fost interacţiune între noi şi e un beneficiu că ne cunoaşteam dinainte”.  ” A avut o structură bună cu un flow reuşit, care a cuprins şi partea practică (simularea)” – Crina

“Sigură pe ceea ce a prezentat şi se observa experienţa în acest domeniu” – Alex

“În cadrul proiectului GROW, mă voi asigura că va fi bine promovat on-line”. Apreciez mult atmosfera creată (gustările, premiile, organizarea seminarului). Ne-a ajutat pe fiecare să ne exprimăm liber” – Cătălin.

Acestea au fost o parte din părerile extrase din formulare. Am primit şi câte o notă de la fiecare din ei. Media generală 9.50.

Trainingul s-a încheiat cu înmânarea diplomelor de participare şi a cadoului (splituit la 3 membri) pe care l-am adus pentru ei. A fost o experienţă plăcută şi zic reuşită, având în vedere faptul că a fost primul meu training.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s