Posted in Editoriale

„Carpe diem” şi în multe zile şi nopţi din 2010

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, 22 ianuarie – 4 februarie 2010]

În ciuda unui an care se anunţă destul de greu,  nu uităm să ne bucurăm de fiecare clipă dată

Încet-încet, ne-am luat rămas bun de la sărbătorile de iarnă, de la mirosul de cârnaţi, de la sărmăluţe, vizite pe la rude, prieteni, colinduri sau şampanie în toiul nopţii. Am intrat cu mai multă încredere în anul 2010, care aşa cum tindem să credem va fi mai bun, deşi previziunile nu sunt conform aşteptărilor.

Până una-alta, „carpe diem” la maxim, fiindcă timp este berechet, oferte din plin … numai bănuţi să fie! Dacă cumva, din greşeală sau dintr-o reală economie, aţi reuşit ca după aceste multe sărbători să păstraţi  la ciorap „câţiva mărunţei pentru zile negre”, atunci cu siguranţă v-aţi asigurat şi următoarea perioadă, post-sărbători. În ciuda faptului că tindem să credem că totuşi am scăpat de ele, cel puţin până de Sfintele Paşte,  în fapt, sunt din nou la câţiva paşi de noi. Şi că dacă tot suntem în sărbători, trebuie găsite câteva modalităţi de petrecere a timpului liber. De pildă, orădenii vor avea parte în perioada imediat următoare de spectacole de tot soiul la teatru, filme de box-office sau petreceri prin cluburi. Dar să vedem despre ce este vorba.

Dubla sărbătoare a iubirii

În mai puţin de o lună, prima sărbătoare americană preluată de români, şi anume Valentine’s, celebrată pe 14 februarie, va scoate din nou, afară, zeci şi mii de cupluri, iar comercianţii vor fi cei mai fericiţi în această perioadă. Şi pentru că o dată nu e niciodată îndeajuns, ne pregătim şi de Dragobete, adică varianta românească a lui Valentine’s, pe 24 februarie. Deci, şi februarie are ale lui zile de sărbătoare. Ce-idrept că măcar atunci nu exagerăm într-atât cu mâncarea sau băutura …  ci ne bucurăm de alte lucruri frumoase, alături de cei dragi, la teatru, la film, la dans … oriunde!

Teatru, mult teatru!

Cred că nu vrem să ratăm prezenţa lui Mihai Bendeac (cel cu emisiunea „Ce puii mei?”) în Oradea, căci el vine cu o comedie la Casa de Cultură a Sindicatelor, pe 24 ianuarie, în piesa „Doctor de femei”. De asemenea, teatrul ne oferă, în continuare, piese din toate genurile. Nu vor lipsi nici „Toate drumurile duc la Roma”, „Pescăruşul”, „Între noi, actorii”, iar preţurile pentru un bilet variază în funcţie de locaţie de desfăşurare a spectacolului (Casa de Cultură a Sindicatelor sau Sala Studio). Oricum, preţurile sunt cuprinse între 7 şi 20 RON/bilet, în timp ce un abonament costă între 30 şi 50 RON, funcţie de tipul de abonament achiziţionat şi numărul de piese incluse. De altfel, oferta completă se regăseşte pe site-ul Teatrului de Stat din Oradea la adresa: www.teatruloradea.ro.

… sau poate un film de box-office?

Chiar şi oferta cinematografuluiorădean este una ce nu poate fi trecută cu vederea, fiindcă sunt multe filme foarte bune care rulează acolo! Nebunia „Avatarului” încă nu a dispărut şi continuă negreşit. În schimb, nici filmele româneşti nu se lasă mai prejos în acest an, un exemplu foarte recent este cel al peliculei „Cealaltă Irina”. Lista poate continua, iar preţurile unui bilet rămân la fel cu anul precedent, adică între 10 şi 18 lei, în funcţie de mai mulţi parametrii precum: tipul fimului – peliculă, digital, 3D -, premieră sau avanpremieră, dar şi de ziua de rulare. Mai multe detalii pe:  www.hmultiplex.ro

 

De ce nu şi o carte bună?

Pentru cei mai comozi, care vor o destindere acasă, o carte bună ar putea fi o soluţie de relaxare. Cu atât mai mult cu cât, indiferent de criză, scriitorii scot în continuare cărţi. Şi sunt care mai de care mai bune. Ei bine, puţinele librării rămase în Oradea (cum ar fi: Humanitas sau Diverta), dar şi câteva anticariate, pot să vă ajute să vă reamintiţi de o lectură plăcută, departe de toate articolele de ziare sau reviste.

În plus, în continuare, întâlnirile celor pasionaţi de literatură au loc lunar în cadrul evenimentului „Schimb de cărţi”. Este o oportunitate bună de a fi în temă cu cărţile mai noi şi mai vechi, dar şi de cunoaştere de oameni noi. Puteţi urmări întâlnirile lunare, din ţară sau străinătate, dar şi cele din Oradea la adresa web:  www.schimbdecarti.ro.

Şi în final, let’s dance!

În cele din urmă, după atâta stagnare, puţină mişcare nu strică deloc. Nu e vorba doar de mersul pe jos, de trasul la fiare sau mişcări de aerobic şi pedalat la spinning, ci despre dans, mult dans! Poate un curs de dans, poate chiar şi dans în club! Cert este că mişcarea nu trebuie scoasă din calcul după această perioadă, ba mai mult trebuie impusă! Dacă mai adaugi şi faptul că petrecerile şi concertele continuă şi în cluburi, distracţia este garantată. În Oradea, managerii de cluburi continuă să pregătească multe petreceri, mai ales că zilele iubirii sunt tot mai aproape, iar evenimentele dedicate lor au devenit deja o tradiţie la noi.

Aşa că indiferent că suntem în luna cadourilor sau în luna iubirii, că suntem în an de criză sau nu, că suntem din Oradea sau din orice alt loc din lume, nu trebuie să uităm nici măcar o clipă să  ne bucurăm de clipa dată şi să o trăim alături de cei dragi, să ne petrecem cât mai mult din timpul nostru liber alături de ei, pentru că oferte sunt din plin! Ce noroc!

În final, fie ca 2010 să aducă multe Zile şi Nopţi pline de frumuseţe!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s