Posted in Relatari, Zile si nopti

Vine, vine primăvara …

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, 19 februarie – 4 martie]

Debutul primăverii este marcat de apariţia ghioceilor, a mărţişoarelor şi Zilei Femeii

Primăvara îşi face simţiţă tot mai mult printre noi şi de acest fapt ne dăm seamă odată cu apariţia primelor semne: mărţişoarele, ghioceii sau zambilele … şi totul revine la viaţă! Mărţişorul este unul din primele semne ale sosirii primăverii. Format dintr-un fir roşu şi unul alb, roşul reprezintă focul, sângele şi soarele atribuite vieţii, adică femeii, iar albul, conferit de limpezimea apelor, de albul norilor, este specific înţelepciunii bărbatului.

Totodată, mărţişorul este numit şi „funia anului”, despre care se spune că adună laolaltă săptămânile şi lunile în cele două anotimpuri străvechi ale calendarului popular: vara şi iarna, simbolizate de şnurul bicolor. Rostul acestor două şnururi este ca prin împletirea celor două fire să simbolizeze unitatea contrariilor (lumină-întuneric, căldură-frig, iarna-vara), să aducă sănătatate şi protecţie împotriva bolilor. Deopotrivă, cele două culori împletite simbolizează dragostea şi ura, viaţa şi moartea, binele şi răul.

Obiceiuri şi tradiţii de 1 martie

Se spune că printre obiceiurile de 1 martie se numără şi aceea prin care părinţii le leagă copiilor câte o monedă la gât sau la mână. Scopul punerii sau legării mărţişorului este de a avea noroc în decursul întregului an, să fie sănătoşi şi curaţi ca argintul odată cu sosirea primăverii şi peste vară să nu îi apuce şi scuture frigurile. Acest gest se face de regulă în zorii zilei, până la răsărirea soarelui. Totodată, cu apa din neaua de 1 Martie, se spală fetele peste tot anul, pentru a fi frumoase şi drăgăstoase. Se mai spune că dacă de 1 Martie va fi vreme frumoasă, primăvara va fi una luminoasă şi călduroasă. Mărţişorul se poartă în zilele Babei Dochia, adică în intervalul 1-9 martie.

Dar mai mult decât obiceiuri şi tradiţii, mărţişorul este, în fapt, o întrupare a bucuriei, dragostei de viaţă, un semn prin care noi, oamenii, ne bucurăm şi primim cu drag renaşterea naturii odată cu venirea primăverii.

Zilele babei

An de an, în perioada 1-9 martie (Zilele Babei), românii îşi aleg o zi din acest interval care reprezintă baba fiecăruia. Aceasta zi ne spune ca aşa cum va fi ziua ne va reprezenta tot anul. Astfel, dacă ziua va fi frumoasă şi însorită, atunci persoana va avea parte de noroc întregul an, iar dacă ziua va fi una înnourată şi ploioasă, atunci anul nu va fi unul tocmai bun. De asemenea, în funcţie de babe, ne putem ghici şi caracterul. Dacă în ziua aleasă ca fiind baba noastră, vom avea parte de o zi cu soare, atunci vom fi mai buni la suflet şi mai înţelepţi în acel an, iar dacă vom avea parte de nori şi ploaie, atunci am putea deveni destul de nesuferite.

Există două posibilităţi de alegere a Babei: fie se alege o zi la întâmplare dintre primele 9 zile şi aşteptăm să vedem cum va fi în acea zi, fie prin calcularea zilei care ne revine, în funcţie de data de naştere. Spre exemplu, persoanele născute într-o zi de 12 vor avea ca Baba data de 3 martie (1+2=3). Pentru cei născuţi într-o zi de 29, Baba va fi calculată astfel: 2+9=11 şi se însumează încă o dată: 1+1=2.

Ziua Femeii sau Ziua Mamei?

În urmă cu aproape 2 decenii, 8 martie era considerată ca fiind Ziua Mamei. În perioada post-decembristă, copii de grădiniţă sau elevii din şcolile generale pregăteau pe parcursul orelor de şcoală diverse felicitări ornate cu paiete, flori uscate, mărgele şi tot felul de accesorii, dar şi coşuri cu flori, toate pentru mamele lor! Nu lipseau nici fotografiile în rame accesorizate şi multe alte atenţii.

Cu timpul, Ziua Mamei a început să devină şi Ziua Femeii, astfel că femeile devin centrul atenţiei preţ de o zi (deşi nu ar trebui să existe o zi specială pentru ca ele să fie centrul atenţiei bărbaţilor): de la flori şi mici atenţii, şi până la cadouri consistente. Cu atât mai mult cu cât perioada în care ne aflăm este una propice reducerilor impresionante în magazine, astfel că a găsi un cadou (la preţuri pentru orice buzunar) nu ar trebui să mai constituie o problemă. Marile magazine şi mall-ul din Oradea vă aşteaptă cu o mulţime de oferte cu ocazia acestor zile astfel încât să puteţi să le impresionaţi pe ELE, fără nicio îndoială! Deşi, adesea, nişte cuvinte spuse la momentul şi locul potrivit fac mai mult decât orice! În concluzie, sms-urile sau mailurile tip felicitare nu pot lipsi. Îar în absenţa imaginaţiei, internetul este sursa cea mai potrivită pentru a selecta mesajul dorit. Există o sumedenie de site-uri care vă oferă posibilitatea de a transmite felicitări online personalizate (în mod gratuit) şi de asemenea, vă propun alternative la mesaje aferente acestor zile.

Şi cel mai important: nu uitaţi să petreceţi de 8 martie: fie la cinema, fie la teatru, la un restaurant sau într-o cafenea. Iar Zile şi Nopţi, vă pune la dispoziţie o mulţime de alternative. O alegeţi doar pe aceea care vă încântă cel mai mult şi Ziua Femeii poate deveni una cu adevărat memorabilă! Fie ca 1 şi 8 martie să vă aducă zâmbete pe buze, lumea la picioare şi întreaga fericire de pe pământ.

One thought on “Vine, vine primăvara …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s