[articol publicat în Adevărul de Seară – ediţia de Oradea, 16 aprilie 2010]
de Claudia Vidican
Tudor s-a folosit de propriile haine pentru a anunţa că-şi caută jobDeşi a a aplicat pentru sute de posturi, Tudor Buzle nu a reuşit să se angajeze, de aproape un an. Specialiştii spun că piaţa muncii este suprasaturată de absolvenţi cu studii superioare, iar multe posturi declarate vacante nu sunt, de fapt, disponibile. Tudor Buzle a absolvit facultatea de Istorie-Geografie, profil Geografie-Turism, în urmă cu un an. Deşi pe timpul facultăţii a făcut practică şi a fost cu bursă în Finlanda, orădeanul în vârstă de 22 de ani nu reuseşte să îşi găsească un loc de muncă. „Am trimis sute de CV-uri, chiar şi pentru poziţii sub pregătirea mea, dar nu am primit nici măcar un telefon, pentru a fi chemat la interviu”, spune Tudor, dezamăgit. Având în vedere faptul că are experienţă în mai multe domenii şi spune că se pricepe la foarte multe lucruri, tânărul nu înţelege ce îl împiedică să obţină un job.
Soluţie rapidă
Inventiv, a găsit o metodă inedită de a se promova, în orice moment al zilei şi în orice loc. Şi-a imprimat CV-ul şi anunţul „Caut loc de muncă” pe un tricou, pe care îl poartă prin oraş, în speranţa că persoana potrivită îl va remarca. „Am plătit 30 de lei pe acest tricou. Poate îmi poartă noroc”, spune Tudor, încă optimist. Povestea lui Tudor nu este singulară. Asemenea lui, mii de tineri orădeni umplu, potrivit specialiştilor în resurse umane, căsuţele de mail ale companiilor de recrutare.
Camelia Mihalcea, directorul Direcţiei EURES din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) Bihor, consideră că principalul impediment în obţinerea unui job este aglomerarea specialiştilor, pe piaţa muncii. „S-ar putea ca tânărul în cauză să nu-şi găsească un loc de muncă fiindcă există deja prea mulţi absolvenţi de turism”, a spus Camelia Mihalcea.
Dorel Drăghici, director la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, consideră însă că explicaţia ar putea fi alta. „Multe dintre posturile vacante sunt declarate de către angajatori doar fiindcă sunt obligaţi prin lege, nu fiindcă ar intenţiona să angajeze”, spune directorul AJOFM Bihor.
„Vreau să citesc despre locurile de muncă pentru tineri“, Alina Gâdoiu, inginer.
“Tânărul nu înţelege ce îl împiedică să obţină un job.”
ar trebui sa se uite in oglinda!
Sa nu fim atat de drastici! In unele domenii (ex: programatori) nu conteaza deloc felul cum arati, ci modul cum gandesti. Cred ca mai degraba altele ii sunt dezavantajele sau o alta varianta ar fi ca este prea bine pregatit pentru jobul pentru care aplica.
Nu e ceva nou, sunt exemple în care pe spatele tricoului era imprimat întregul CV. Oricum, o idee de lăudat.
Succes!
Si acest tanar avea imprimat pe spatele tricoului intregul CV. Eu ii urez bafta!
Nu stiu ce aptitudini are omu’ ala in turism sau in industria de profil, experienta n-are de nici un fel iar asta este un dezavantaj (pai unde sa faca vechime, daca toti angajatorii ii cer experienta?) dar cred ca are suficient talent pentru un servici in publicitate, chestia asta cu tiparirea CV-ului pe tricou este o idee care prinde.
Iar birourile AJOFM din intreaga tara sunt DEGEABA. Na, ca am spus-o si o repet inca o data: DEGEABA! O institutie birocratica si ineficienta, ce incurajeaza munca la negru si care are ca activitate distribuirea ajutorului de somaj o data pe luna la te miri cine.