Posted in Recomandari, Zile si nopti

Oradea lui „Prier”

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, săptâma 16-30 aprilie 2010]

Aprilie vine cu oferte de petrecere a timpului liber, de nerefuzat!

Zi de zi, aceeaşi rutină. Parcă nu ar mai există viaţă după muncă sau după orele de şcoală. Zilele de vacanţă sau concediu par că nu mai vor să ni se arate. Suntem în mijloc de primăvară, iar vară este tot mai aproape de noi. Gândurile la concedii, departe de toate agitaţiile cotidiene, nu ne mai dau pace. Ce bine ar fi dacă ar fi mereu vară, dacă am avea mereu zile libere. Dar cum acest lucru este aproape imposibil (desigur există şi acele excepţii care se abat de la regulă), ne conformăm cu această idee şi ne dorim ca măcar acele câteva zile libere să fie aşa cum ne dorim noi să fie. Anul 2010, este lipsit, din păcate, de prea multe zile libere. Astfel, din cele 11 prevăzute de lege, rămân doar 4, dat fiind faptul că restul de 7 cad în zile de sâmbătă şi duminică. Pentru restul de an rămas, ni se mai cuvin două: 24 mai (a doua zi de Rusalii), respectiv 1 decembrie (Ziua naţională), care vor cădea în zile de luni, respectiv miercuri. Şi în aceste condiţii, trebuie privită doar partea plină a paharului, echivalent cu a profita din plin de ele, dar şi de toate celelalte zile şi nopţi din an! Să vedem însă ce ne oferă Oradea, în luna lui „prier”..

Concerte, multe concerte! 

Din seria concertelor, vin la Oradea pe 16 aprilie, de la ora 20:00, Mihai Mărgineanu şi Pavel Stratan, într-un spectacol oferit de TopPress, la Casa de Cultură a Sindicatelor,. Sperăm că astfel de concerte (precum cel al formaţiei Direcţia 5, din martie, din Era Shopping, respectiv Blue Monday) să aibă loc mai des în Oradea, nu doar de Zilele Oraşului sau în spiritul unor diverse campanii politice.

 Filme de văzut

Cel puţin pe parte de filme stăm bine, fiindcă avem filme de box-office de la Hollywood Multiplex, ca: „Alice in Wonderland” (care cu adevărat nu merită ratat, indiferent de vârsta pe care o avem, fiindcă ne reaminteşte de anii copilăriei), „Remember me” (ce ni-l readuce în peisaj pe protagonistul seriei „Twilight”, adică Robert Pattinson), „Teleportaţi în adolescenţă” – o comedie savuroasă despre cum să te întorci în timp şi să îţi schimbi viitorul -, „Legiunea” sau „Triaj”, precum şi episodul al treilea din „Twilight” – în curând.

 1 Mai „muncitoresc”

 Şi pentru că ziua de 1 mai se apropie tot mai mult de noi, şi cum, an de an, ne dorim să o celebrăm cum se cuvine (chiar dacă în acest an cade într-o zi de sâmbătă, deci în dezavantajul celor mai mulţi), există şi câteva alternative interesante.

Poate o zi la ştrand? Norocul nostru de orădeni sau locuitori ai acestui judeţ este că avem la câţiva paşi de noi una din cele mai cunoscute staţiuni balno-climaterice din ţară şi evident că aici vorbim despre Băile Felix sau Băile 1 Mai, care s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Şi asta nu poate fi decât bine, fiindcă numărul turiştilor, veniţi din întreaga ţară, dar şi din străinătate, a crescut simţitor anual. Pentru unele ştranduri din staţiune, accesul la bazine este permis pe întreg anul, în timp ce altele îşi deschid porţile abia după data de 1 mai şi primesc turişti până în septembrie. Un exemplu concret este ştrandul Apollo, deschis tot timpul anului. Acesta deţine atât un bazin interior, cât şi bazine exterioare, unde temperatura apei ajunge chiar şi la 40 de grade. Preţul unui bilet în incinta ştrandului este de 20 RON/adult, respectiv 10RON pentru copiii cu vârste între 4 şi 12 ani.

 În plus, de 1 mai, îşi vor deschide porţile şi alte ştranduri din staţiune, astfel că veţi putea alege dintr-o varietate de opţiuni. Iar una interesantă este Ştrandul Felix. Acestuia i se adaugă şi piscinile din staţiunea 1 Mai, precum cele de la pensiunea Allegria sau Hotelul Perla. Merită încercate!

 Dacă încă nu v-aţi decis unde vă petreceţi 1 mai, mai aveţi o alternativă. Şi cu această ocazie, aveţi privilegiul de a vă stabili şi destinaţia de vară, că tot se apropie anotimpul estival. Aşadar, nu ezitaţi să vizitaţi Târgul de Turism, găzduit de către Sala Sporturilor „Antonio Alexe”, şi coordonat de agenţia TopPress, în perioada 25-27 aprilie. Organizatorii anunţă că vor fi suficiente oferte turistice, din care vizitatorii o vor putea alege pe cea mai bună. Pentru acest an, agenţiile de turism susţin că cele mai convenabile oferte sunt în Bulgaria, Grecia, Tunisia sau Turcia, unde preţurile pornesc de la 14 euro/zi şi ajung până la 400 de euro pentru un sejur de 7 zile. Mai multe detalii pe www.toppress.ro.

 Zile şi Nopţi în uimitoarea Croaţie

 Pentru cei încă nehotărăţi în privinţa lui 1 mai sau a verii, o mică sugestie ar fi Marea Adriatică şi, de această dată, Croaţia. Fie că vorbim de un tur al Zagrebului (care este realmente fermecător), fie că este vorba despre nisipul din staţiuni precum Dubrovnik, Croaţia merită văzută. Nu uitaţi să aveţi la îndemână paşaportul, fiind absolut obligatoriu pentru a avea acces în această ţară, întrucât aceştia nu sunt membri ai Uniunii Europene, şi implicit, nu folosesc nici moneda Euro Atenţie, deci! Însă, odată intraţi aici, vă veţi bucura din plin de frumuseţea locului şi ospitalitatea locuitorilor.

 Ne aşteaptă Zile şi Nopţi magice. Să aveţi parte de o primăvară caldă!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s