Posted in Guest post

Meniul de azi: mult internaţionalism

De Răzvan Isai

Sâmbătă-24 aprilie, de la ora 12:00 în sala festivă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu”, AIESEC Oradea a pregătit o sesiune de prezentări interactive ale studentelor străine venite în Oradea prin intermediul programului Exchange.

Astfel, prima parte  a evenimentului a fost dedicată prezentărilor ţinute de fetele străine, iar participanţii la acest eveniment au avut ocazia să afle diverse lucruri despre Georgia, Serbia, Tailanda, India şi Camerun. Fiecare studentă a adus un plus de valoare prezentării proprii prin intonarea imnului naţional şi printr-o mică demonstraţie de dans specific ţării de origine.

Cele mai interesante lucruri pe care elevii prezenţi le-au putut afla sunt: alfabetul georgian a fost inventat în secolul III d.Hr.; în Serbia, fiecare familie are un sfânt protector care se moşteneşte de fiecare generaţie şi există o sărbătoare anuală închinată sfântului protector; cetăţenii Camerunului nu mai consumă carne de aproape doi ani,  în ideea de a proteja animalele care sunt în număr puţin la ora actuală,  iar unele sunt pe cale de dispariţie;  indienii au un obicei special dedicat străinilor care vizitează ţara ”Atithi Devo Bhava”, potrivit căruia oaspeţii lor trebuie trataţi în acelaşi fel în care şi-ar dori să fie trataţi de Dumnezeu;  Thailanda este condusă de regele Rama al IX-lea, iar la ora actuală este  monarhul cu cea mai lungă domnie din lume (peste 60 de ani).

În ultima parte a avenimentului a avut loc un joc distractiv, moment în care cei prezenţi au fost divizaţi in 2 triburi, iar fiecare trib a trebuit să descopere tradiţiile celuilalt prin metode neconvenţionale.

A fost o zi reuşită,  activităţile desfăşurate  demonstrând că lumea este mică,  asemănările dintre popoare fiind mai numeroase decât diferenţele,  iar tinerii care vin din urmă vor reuşi să scoată la iveală ce e mai bun din fiecare cultură.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s