„La o pizza cumpărată primeşti una gratis …”

Posted on

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, săptămâna 14-31 mai 2010]

Oradea devine, treptat, un oraş „invadat” de localuri cu specific italian

În urmă cu câţiva ani de zile, să găseşti o pizzerie „ca lumea” în Oradea era lucru mare. Îmi amintesc de pizzeria „Amante”, de pe strada Traian Moşoiu, una dintre puţinele care a adus cu adevărat savoarea delicioasă a acestei mâncări în oraşul de pe Crişul Repede. Treptat însă, numărul pizzeriilor a crescut simţitor. Deşi au apărut destul de recent, pizzerii precum: Old Mill, Lucapiero, Don King, Morena, Maestro sau Pizza e Vino au reuşit să le devanseze cu mult pe cele deja existente. Asta pentru că au avut un marketing bun, au ştiut ce caută oamenii pe timp de criză, şi au oferit, în acelaşi timp şi calitate în produsele lor.

Cu toate acestea, lumea nu poate uita gustul adevărat al acestui preparat în localuri precum: Crinul Alb, Queen’s, Capriciosa, Monte Cristo sau Emporium. Însă, slogane precum „La o pizza ai două, la două patru …” sau „La două pizza cumpărate, a treia este gratis, par mult mai atractive.

Scurt istoric despre pizza

Pizza este originară din Italia, dar astăzi se găseşte oriunde în lume, fiind una dintre cele mai populare feluri de mâncare. Conform wikipedia, Pissa este un termen latin, apărut în secolul al-IX-lea, care înseamnă “pâine plată”. Începând cu secolul XIV a căpătat sensul de “pâine plată acoperită cu brânză” în limba italiană. Un om care se pricepe la prepararea pizzei se numeşte “pizzaiolo“, iar un restaurant care serveşte pizza se numeşte “pizzerie” (it. pizzeria).

Istoria pizzei a început o dată cu aducerea roşiilor în Europa din America, în secolul al-XVI-lea. În secolul al-XVIII-lea, săracii din Napoli obişnuiau să pună sos de roşii peste pâinea lor plată. Aşa s-a născut pizza. Cu timpul a câştigat popularitate şi turiştii veneau special în zonele sărace din Napoli pentru a gusta diversele reţete de pizza. Prima pizzerie, “Antica Pizzeria Port’Alba“, s-a deschis pe la 1830 la Napoli şi este deschisă şi astăzi. Alexandre Dumas ne povesteşte că în anii aceştia pizza este mâncarea de bază în Napoli şi că are ingrediente variate, cum ar fi brânză, roşii, ulei şi anşoa. În timp, reţeta pentru prepararea pizzei s-a îmbogăţit, iar azi o găsim în diverse combinaţii.

Pizza de 33 cm doar 9,9 Ron la Old Mill

 Cea mai vânată promoţie a fost cea oferită de pizzeria Old Mill, care ne promitea pizza de 30 cm, indiferent de sortiment, la un preţ nemaintâlnit până acum (comparativ cu celelate localuri) şi anume 9,9 RON. Oamenii au început să dea buzna şi să se bucure de marea promoţie. Partea proastă este că de îndată ce au simţit gustul succesului au şi mărit preţul pizzei, această ajungând la 10,9 RON. Totuşi, partea bună este că preţul este totuşi unul acceptabil în comparaţie cu alte locuri. Un punct în plus pentru local.

La Lucapiero, la o pizza comandată ai una gratis, la două ai patru …

Chiar aşa este. La pizzeria Lucapiero, la o pizza comandată, primeşti una gratis. La două comandate, primeşti patru! La 10 … 20 şi tot aşa! Pizza oferită gratuit nu poate fi mai scumpă decât pizza comandată, dar poate avea aceeaşi valoare. Vorbim despre o pizza făcută pe vatră, pregătită după reţete vechi, folosind ingrediente de bună calitate. Mai trebuie spus şi faptul că aici se pot organiza şi Pizza party-uri, iar promoţia rămâne valabilă şi în acest caz.

Dacă v-aţi hotărât să o degustaţi acasă sau la serviciu, adevărata pizza poate ajunge oricând la dumneavoastră, acasă sau la servici. Pentru comenzi, mai mici de 25.50 lei se percepe o taxă de transport de 3.50 lei. Detalii suplimentare despre pizzerie şi promoţiile sale se pot găsi pe site-ul www.lucapiero.ro.

Morena promite la 3 pizza, una gratis

Un alt local, recent deschis, este Morena, acolo unde promisiunile se ţin lanţ. Astfel, la trei pizza cumpărate, aveţi una gratis, şi, în plus, preţul uneia este de 13,90, indiferent de sortimentul ales. În plus, aici au loc diverse petreceri cu muzică retro, în fiecare vineri seara.

Don King oferă o sticlă de vin la fiecare 4 pizza comandate

Mai mult decât pizza oferită gratis înseamnă o sticlă de vin la fiecare 4 pizza comandate. Aşa ne ademenesc cei de la Don King, pe lângă promoţiile speciale oferite pentru băuturile alcoolice. Livrarea se poate face şi  la domiciliu, în cel mult 30 de minute. Preţul pentru o pizza porneşte de la 8 RON, funcţie de sortimentul ales.

La Pizza e Vino, eşti întâmpinat de mult bun gust

Restaurantul este împărţit astfel pe cele două compartimente: fumători şi nefumători, pentru a fi în pas cu legea şi a mulţumi ambele tabere. La început, eşti servit cu câte o mini bruschettă cu roşii şi ulei de măsline, asta ca aperitiv din partea casei, pentru a te pregăti pentru ceea ce avea să urmeze. În general preţurile sunt de centru, adică o pizza variază între 12-20 RON, dar luând în calcul savoarea gustului, fineţea locului, amabilitatea chelnerilor şi faptul că nu trebuie să aştepţi mai mult de 15 minute, uiţi complet de astfel de detalii!

Aşadar, treptat Oradea devine un oraş „invadat” de localuri cu specific italian, care ne ademenesc cu tot felul de promoţii. Şi totuşi, cum să le rezistăm?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s