Posted in Recomandari

Hai la … FEST!

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, 28 mai – 11 iunie 2010]

Ultimii ani au fost marcaţi de diverse festivaluri organizate pe plan local

Că Oradea nu este Bucureşti, asta nu e o noutate (şi nici nu ar putea fi) şi o ştim cu toţii. De pildă, de fiecare dată când auzim de vreun concert al unei trupe mari, gândul ne duce, desigur, spre Bucureşti. Fie că este vorba despre AC/DC, Depeche Mode sau Aerosmith (şi alţii) nu este chip să-i vezi decât acolo. De ce ? Pentru că toate lucrurile mari se întâmplă în capitala ţării. Mega-concerte, trupe de trupe, teatru, operetă, multe motive de a petrece timpul liber, toate sunt asociate cu un singur nume: Bucureşti. În timp ce noi, “provincialii” ne bucurăm pentru orice mini-concert, festival, film sau piesă de teatru de care avem parte.

Şi totuşi, din când în când, pe ici, pe colo, se întâmplă ceva memorabil. În cele ce urmează, vor fi evidenţiate câteva din festivalurile organizate în Oradea, cu precădere cu şi pentru studenţi.

Zile pline la StudFest

Gândul mă duce acum spre un festival care tocmai s-a încheiat în Oradea. Organizat în premieră pentru Oradea, StudFest s-a dorit a fi cel mai mare festival studenţesc organizat pe plan local de până acum sau … chiar primul de o astfel de amploare. Astfel, iniţiatorii acestui proiect şi-au propus să vină în faţa studenţilor cu un program plin de activităţi culturale, sportive şi mult divertisment, alături de concerte ale unor trupe deja consacrate la nivel naţional. Potrivit site-ului http://www.studefestoradea.ro: „Studfest a încercat, şi speră că a reuşit măcar în parte, să muţtumească gusturile publicului, apetitul pentru cultură, să-i astâmpere curiozitatea, să-i stârnească zâmbetul, să-i ofere lecţii de viaţă, să-i dea un gram din experienţa altora”. Totodată, se spune că prin acest festival: „S-au marcat şi câteva premiere pentru Oradea: cinema in aer liber, o seara doar a studenţilor căminişti, o Gală a Traficantului de Cultură. A punctat chestiuni arzătoare ale zilei prin invitaţii lansate şi onorate de o colecţie rară de personalităţi ale scenei politice, economice, ale mediului academic. A pus pe jar oraşul prin invazia de formaţii en-vogue, prin muzica de bună calitate, prin “prize” repetate şi delicioase de teatru, texte interzise, scurtmetraje traficate de oameni cu talent“. Este cert că studenţii orădeni au nevoie de astfel de momente şi mai mult contează faptul că povestea va continua an de an.

UNIFEST la Oradea

Privind puţin în urmă însă, studenţii orădeni au mai beneficiat de astfel de festivaluri de-a lungul timpului. Chiar dacă este un festival ce are loc la nivel naţional, „UNIFEST – Festivalul Studenţilor din România”, a ajuns şi în Oradea în toamna anului 2003, urmând să se ţină an de an. Organizat de către Uniunea Studenţilor din România, şi pe plan local de către Asociaţia Studenţilor din Universitatea din Oradea (ASUO), scopul său a fost de a îngloba, timp de o săptămână, diverse activităţi cu şi pentru studenţi: de la dezbateri publice, la manifestări culturale (aici incluzând acces liber la piesele de teatru din respectiva săptămână, exclusiv pe baza carnetului/legitimaţiei de student), sportive şi de divertisment. De-a lungul anilor, graţie UNIFEST, în Oradea au concertat artişti şi trupe româneşti de seamă: Harry Tavitian, Spitalul de Urgenţă, Akcent, Andreea Bănică, Cristina Rus, Fly Project sau David Deejay.

Aşadar, lucrurile nu se opresc aici, iar în această toamnă, tinerii vor avea parte, de ediţia 2010 a UNIFEST.

ASUOFEST după modelul UNIFEST

Pornind de la modelul UNIFEST, pentru a-şi celebra cei trei ani de existenţă, Asociaţia Studenţilor din Universitatea din Oradea (ASUO) a oferit studenţilor orădeni, patru zile pline de activităţi. Astfel, în perioada 9-12 mai 2006, Oradea a găzduit „ASUOFest – Săptămâna Studentului Orădean”, care potrivit organizatorilor de la acea vreme: „Atunci când am elaborat acest proiect, ne-am gândit, în primul rând, la viaţa studentului orădean şi la implicarea acestuia în programe, proiecte, la viaţa culturală, sportivă şi socială a acestuia. Şi am constatat că tânărul student din Oradea nu beneficiază de prea multe facilităţi. Dar cum ASUO este asociaţia care le reprezintă interesele, am decis să scoatem în lumină studenţimea orădeană şi tinerii talentaţi, prin expunerea unor lucrări ale studenţilor de la Facultatea de Arte Vizuale, prin accese gratis la cinema sau teatru, concursuri sportive dotate cu premii pe măsură, concursuri de frumuseţe şi multă distracţie pe gratis! Am urmărit programe din alte centre universitare, am preluat din ideile lor, conformându-ne cu putinţele noastre. Totul a culminat cu acest proiect, care sperăm să fie un real succes în rândul tinerilor studenţi.” De-a lungul acestui festival, studenţii s-au bucurat de acces liber la teatru şi cinema, seminarii şi conferinţe, competiţii sportive, petreceri în diverse localuri din Oradea şi multe reduceri. 

Concluzia este clară: mişcarea studenţească în Oradea îşi face puternic simţită prezenţa. Fapt îmbucurător din multe puncte de vedere, dar în special pentru studentul orădean care are parte de activităţi care să-i transforme studenţia într-una plină de Zile şi Nopţi de neuitat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s