Lecturi Urbane, la Oradea

Posted on Updated on

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, săptămâna 6-19 august 2010]

În premieră în oraşul nostru, această manifestare vine şi pentru cititorii orădeni

Lectura nu mai e o sarcină obligatorie la şcoală, nu mai e temă de vacanţă anostă pe care mulţi dintre noi o priveam drept „corvoada” care ne întrerupe cele trei luni de vacanţă şi de distracţie. Lecturarea unei cărţi este o activitate relaxantă, motivantă şi plină de satisfacţii personale. Să nu uităm de trăirea aventurilor alături de eroii preferaţi descrişi până în cele mai mici detalii de către autori care ne-au lăsat cel mai de preţ bun al lor: opera literară!

Pornind de la aceste premise, lectura nu mai este neapărat o activitate intimă, de relaxare sau pur şi simplu de educare, ci poate deveni un prilej perfect de a citi alături de alţi oameni din oraş, într-un spaţiu liber şi de ce nu, chiar într-un parc. Acesta este motivul pentru care mai mulţi tineri din România au hotărât să dea frâu liber imaginaţiei şi să organizeze ceea ce este cunoscut sub numele de „Lecturi Urbane”. Bucuria constă în faptul că aceste întâlniri ajung, în sfârşit, şi în Oradea.

Despre Lecturi Urbane

Lecturi Urbane este un proiect de implicare socială ce are drept obiectiv principal încurajarea lecturii în spaţiile publice şi crearea unui nou model de a contribui la binele comunităţii. Prin aceasta, organizatorii sunt convinşi că România se poate transforma prin lectură şi vor face toate eforturile în lungul maraton Lecturi Urbane pentru a creşte numărul celor care citesc şi a trezi interesul pentru carte în rândul tinerilor. Lecturi Urbane este un proiect de implicare socială ce are drept obiectiv principal încurajarea lecturii în spaţiile publice şi crearea unui nou model de a contribui la binele comunităţii.

Campania este iniţiată de voluntarii Civika.ro şi face parte dintr-o demers de îmblânzire a spaţiilor publice prin crearea de poveşti. Civika.ro este o platformă de initiaţivă socială independentă care reuneşte persoanele dispuse să doneze câteva ore pe lună proiectelor care urmăresc o schimbare în plan social. Activiştii Civika.ro iniţiază şi derulează proiecte în domenii ca Dezvoltare Urbană, Dezvoltare Rurală, Educaţie, Cultură şi Artă, Comunitate, Ecologie aplicată sau Sănătate.

 „Lecturi Urbane a avut un sprint bun ce s-a transformat treptat într-un adevărat maraton. Astfel am ajuns în 20 de orase din ţară, în unele desfăşurându-se deja la a treia sau a patra  ediţie (Cluj, Târgu Mureş). La fiecare edţtie împărţim în medie 200 de cărţi, 6 români din 1000 vizitează siteul orasulciteste.ro ,iar în Bucureşti media voluntarilor prezenti la o ediţie Lecturi Urbane este de 120 de oameni. Cifre impresionante, însă, mai presus de ele, conteaza ideea, povestea din spatele acestei iniţiative. Într-un prezent bombardat de anormalitate, noi ne permitem să transmitem semnale de firesc. Transformăm actul lecturii într-unul normal indiferent de locul în care se desfăşoară: acasă, în parc sau în autobuz. Orice facem în spaţiul public este un joc de semnale, un flux continuu de mesaje de la noi – prin gesturilor noastre – către ceilalţi. Dacă li se aruncă privirea potrivită, oamenii pot deveni mai buni. Aşadar,vom transmite cu fiecare ocazie un mesaj de încurajare şi susţinere a lecturii ca modalitate de dezvoltare socio-culturală”, susţine Adrian Ciubotaru, unul dintre organizatorii manifestării, la nivel naţional.

„Lecturi Urbane poate avea loc în orice oraș din țară acolo unde cineva preia inițiativa să se ocupe pe plan local de toate detaliile proiectului. Este mai simplu decât s-ar crede să faci Lecturi Urbane în orașul tău. O dată ce ai lansat iniţiativa, multe persoane vor dori să se implice, să ajute și să contribuie în vreun fel. Ideea este într-adevăr foarte simplă: adună-ţi prietenii pasionaţi de citit într-un loc public (parc, piață centrală etc.) citiți împreună, oferiți cărți (opțional la prima ediție) și povestiți mai departe despre cărți și încurajarea lecturii. De asemenea, îţi recomandăm să fii creativ. Adaptează, îmbogateşte, îmbracă ediţia ta de Lecturi Urbane în hainele specifice oraşului tău. Personalizează şi adu o notă de culoare locală. Noi te ajutăm să strângi cărți, îți oferim numeleorasuluitau.orasulciteste.ro, contacte pe plan local și orice suport rezultat din experienţa organizării Lecturilor Urbane în mai multe oraşe ” susţin cei deja implicaţi în proiect..

 Lecturi Urbane la Oradea

Lecturi Urbane, ediţia de Oradea, au venit şi pe la noi la finele lunii iulie şi se doresc a fi o manifestare ce se va avea loc periodic, trimestrial sau semestrial, în funcţie de impactul pe care îl va avea asupra publicului orădean pasionat de lectură. Organizatorii pe plan local promit că, de fiecare dată, se vor distra citind, vor cunoaşte o mulţime de oameni pasionaţi şi vor împărţi bucuria lecturării unei cărţi indiferent de locaţie. Vor aduce cărţi, pe care le vor oferi în dar pasionaţilor de literatură şi vor petrece timp de o oră citind în aer liber.

Contact

Pentru mai multe detalii despre Lecturi Urbane de Oradea, puteţi găsi şi accesând site-ul: http://oradea.orasulciteste.ro/. De asemenea, cei interesaţi pot scrie şi pe adresa de email oradeaciteste@yahoo.com.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s