Arno Gerlach: România la trei ani de la integrarea în UE

Posted on Updated on

De Orlando Balaş

Vineri, 27 august, de la ora 18, în Sala Mare a Primăriei Oradea, Academia Civică a avut un invitat special care a ţinut o conferinţă despre progresele şi regresele înregistrate de România la trei ani de la integrarea în UE. Invitatul este iniţiatorul şi coordonatorul fundaţiei „Rumänienhilfe” („Ajutor pentru România”) din Wuppertal, inginerul Arno Gerlach, care de 21 de ani a organizat şi condus 33 de convoaie cu ajutoare umanitare înspre ţara noastră, constând în sute de TIR-uri cu medicamente, aparatură medicală, alimente şi haine pentru spitale, oameni bolnavi şi săraci. Pentru aceasta, el şi echipa lui de 36 de voluntari au muncit în fiecare an luni de zile şi şi-au petrecut fiecare concediu conducând TIR-urile de ajutoare până în cele mai îndepărtate colţuri ale României.

Arno Gerlach este un om politic influent, consilier local în oraşul Wuppertal, prieten şi colaborator apropiat al cancelarilor germani Helmut Kohl şi Angela Merkel, dar şi al unor personalităţi din România, cum ar fi Corneliu Coposu, Emil Constantinescu, Ana Blandiana, Ticu Dumitrescu sau Romulus Rusan. El este primul cetăţean străin care a fost decorat la propunerea societăţii civile cu ordinul Steaua României în grad de cavaler, în 2000, pentru merite umanitare deosebite.

În prima parte a conferinţei, Arno Gerlach a vorbit despre faptul că România nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate înainte de 2007, având restanţe grave în combaterea corupţiei şi asigurarea unui act de justiţie sigur şi echitabil. Cu toate acestea, vorbitorul a fost de părere că România trebuie ajutată în continuare de către Europa mai ales prin cooperare la nivelul pregătirii de specialişti şi a schimbului de competenţe în toate domeniile. România ar trebui să asigure specialiştilor români, medici, profesori, ingineri, condiţiile unei vieţi decente în ţară şi o perspectivă de viitor rezonabilă, deoarece va putea progresa doar dacă îşi va păstra specialiştii de care este nevoie cel mai mult în spitalele, şcolile şi întreprinderile româneşti.

În continuare, Arno Gerlach a vorbit despre motivaţia activităţii sale umanitare, care nu cunoaşte graniţe geografice, şi nici de rasă sau religie. El a spus că două treimi din populaţia lumii trăieşte în sărăcie, iar cei care trăiesc bine au obligaţia să împartă ceea ce au, pentru a diminua şi înlătura foametea, fiindcă numai aşa poate fi atins idealul suprem al umanităţii, pacea. Înainte de a instaura democraţia sau economia de piaţă în ţările sărace, norocoşii lumii trebuie să combată sărăcia, deoarece nu poţi să îl educi pe un om căruia îi este foame. Pentru a avea pace în lume, este nevoie de un sistem politic care să asigure coexistenţa cu drepturi egale a economiei de piaţă şi a justiţiei sociale. Întrebat de episcopul greco-catolic Virgil Bercea ce îi dă putere să îşi trăiască viaţa ca o întruchipare a dragostei creştine, dăruind şi ajutându-i să se ajute între ei pe oameni în dificultate, români, maghiari, evrei sau arabi, Arno Gerlach a răspuns cu modestie că acest mod de trăi îl face fericit şi că, prin tot ceea ce face, doreşte să-l cinstească pe Dumnezeu. În încheiere, Arno Gerlach le-a urat celor prezenţi, mulţi dintre ei impresionaţi până la lacrimi de cele auzite, să aibă putere să iubească şi să-i înţeleagă inclusiv pe cei care gândesc altfel decât ei.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s