Posted in Zile si nopti

În paşi de toamnă orădeană

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, săptămâna 3  – 16 septembrie 2010]

Toamna aduce an de an, la Oradea, festivaluri pe placul tuturor

Cu bucurie sau nu, toamna a venit din nou şi peste urbea noastră. Zilele calde şi însorite de vară îşi iau rămas bun de la noi, lăsând în urma lor amintiri frumoase şi multe zâmbete pe chipurile noastre. În minte se perindă acum: imaginea începutului de şcoală, a facultăţii sau … reîntoarcerea la locul de muncă. Adio zile libere, zile pline de odihnă sau distracţie, căci revenim greoi la realitatea cotidiană. Mai mult sau mai puţin încântaţi de tot ceea ce ni se întâmplă, ne conformăm totuşi cu ideea că locul vacanţei sau al concediului este luat de câteva festivaluri care vin să ne dezmorţească atunci când credem că totul este gri şi sumbru.

E loc de sărbătoare

Ca şi cum nu ne-ar fi îndeajuns trei luni de vară pline de bună-dispoziţie, începutul toamnei este marcat, an de an, în Oradea, de diverse festivaluri care atrag mii de vizitatori veniţi atât din ţară, cât şi din străinătate. De la festivaluri precum cel de Antichităţi, la cel al Pălincărilor, la Festivalul Vinului sau al Berii sau Expo Varadinum, alături de diverse întreceri sportive dotate cu Cupa “Toamna Orădeană”, toate culminează cu, probabil cel mai aşteptat dintre ele, Zilele Oraşului. Şi toate acestea manifestări sunt incluse în ceea ce orădenii numesc „Toamna Orădeană”.

Despre Toamna Orădeană

Toamna Orădeana este un festival de divertisment şi cultură, organizat în fiecare an între jumătatea lunii septembrie şi 12 octombrie, când este serbată ziua oraşului. De notat este faptul că prima ediţie a festivalului a avut loc în anul 1991.

Preluând modelul unor oraşe precum: Cluj, Timişoara, Târgu-Mureş, Sighişoara, Braşov, Bucureşti şi nu numai, în fiecare an, aceste sărbători au fost marcate de prezenţa unor trupe deja consacrate din muzica românească, dar şi dintre artiştii internaţionali. Cu siguranţă că ne vom aminti cu drag de concertele unor trupe ca: Holograf, Proconsul sau Voltaj, dar nu vom uita nici prestaţia celor de la Alphaville. Piese precum „Forever Young” sau „Big in Japan”, interpretate live în Oradea, au să-şi găsească loc mereu în amintirea noastră. Show-ului acestei trupe i se alătura şi spectacolele susţinute de Uriah Heep sau Goran Bregovic. În mod tradiţional, festivalul începe cu “Alaiul Toamnei”, o defilare tematică. Tot în prima zi a festivalului se desfăşoară teatre de stradă, expoziţii fotografice şi concerte în aer liber. Este de bine de ştiut faptul că din programul Toamnei Orădene nu lipsesc spectacolele de teatru, târgurile şi expoziţiile, lansările de carte-reviste, concertele şi spectacolele de muzică, conferinţe-seminarii şi manifestările sportive.

Aşadar, pe parcursul celor patru săptămâni au loc diverse manifestări culturale, artistice, sportive şi de divertisment, în mai multe locaţii precum: Cetatea Oradiei, Parcul Nicolae Bălcescu, Piaţa Unirii, Teatrul de Stat, Arena Antonio Alexe, Casa de Cultură a Sindicatelor, Galeria de Arte Vizuale, diverse localuri, terase şi cluburi.

Ziua oraşului, celebrată pe data de 12 octombrie, marchează ultima zi a festivalului. Această zi are o dublă semnificaţie istorică. Este vorba despre redactarea Declaraţiei de la Oradea din anul 1918, document ce proclamă dreptul la independenţă şi autodeterminare a românilor din Transilvania, cât şi eliberarea oficială a Oradiei de sub regimul hortyst în 1944, o dată cu intrarea în oraş a trupelor sovieto-romane. Anual, în această zi are loc Defilarea cu Torţe şi se ţin concerte de anvergură în aer liber. De menţionat este faptul că în anul precedent, a fost lansat şi website-ul www.toamnaoradeana.com, prilej cu care orădenii şi toţi cei interesaţi de programul aferent festivalului să îl poată găsi şi de asemenea să primească informaţii utile vizavi de tot ceea ce înseamnă „Toamnă Orădeană. În ceea ce priveşte anul 2010, nu a fost făcută o actualizare a acestui site, însă organizatorii au oferit, prin prisma altor canale de comunicare, detalii cu referire la ediţia din acest an.

Toamna Orădeană în 2010

În ceea ce priveşte anul 2010, Toamna Orădeană va debuta în perioada 24 – 26 septembrie, în faţa Arenei Alexe. În arenă, va exista un târg de produse, însa municipalitatea se va implica doar în evenimentele din faţa sălii. De asemenea, în aceeaşi perioadă va debuta şi sarabanda pieselor de teatru jucate în pub-urile din oraş. Mai mult, între 1 şi 3 octombrie, Parcul 1 Decembrie va găzdui Festivalul Pălincii şi al Vinului, urmând ca principalele trupe sa-i întreţină pe orădeni de-a lungul perioadei 8 şi 10 octombrie, în plin centrul oraşului. Spre deosebire de alţi ani, în ciuda faptului că berea va curge de la tonetele ce vor fi amplasate în aer liber, totuşi nu se va desfăşura un festival propriu-zis al berii, după cum susţin organizatorii.

Ca de obicei, cele mai multe activităţi se vor desfăşura în apropierea zilei de 12 octombrie, când vor avea loc diverse concerte şi manifestări pentru a-i atrage pe orădeni în ideea de a sărbători cu mult fast ziua oraşului Oradea.

În final, nu ne mai rămâne decât să privim toamna ca pe un nou prilej de bucurie şi de sărbătoare, trăind mereu în spiritul „Toamnei Orădene”!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s