Posted in Relatari, Zile si nopti

La Mulţi Ani, Oradea!

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, săptămâna 1-17 octombrie 2010]

În fiecare an, pe 12 octombrie celebrăm ziua oraşului Oradea

Deşi începutul toamnei nu este tocmai motiv de sărbătoare, totuşi o dată cu venirea ei încep şi primele festivaluri, expoziţii, spectacole de teatru în aer liber sau în săli închise, concerte şi toate culminează cu cea mai importantă zi dintre toate, Ziua Oraşului Oradea, celebrată pe 12 octombrie. Această zi are o dublă semnificaţie: redactarea Declarației de la Oradea din 1918, document ce proclamă dreptul la independență și autodeterminare a românilor din Transilvania, dar și eliberarea oficială a Oradiei de sub regimul hortyst în 1944, o dată cu intrarea în oraș a trupelor sovieto-române.

 În această zi are loc Defilarea cu Torțe și se celebrează ziua oraşului. De fiecare dată şi cu fiecare an, un farmec aparte este conferit acestei zile, dar şi celor precedente acesteia, prin prisma Toamnei Orădene.  În spatele acestor multor serbări, stau în fapt ani grei în dezvoltarea oraşului nostru.

 Scurt istoric al oraşului Oradea

 Până în 1918, Oradea a fost o parte din Imperiul Austro-Ungar, din partea imperiului guvernată de către Budapesta. Oradea a fost un oraș cosmopolit, cu o populație eterogenă, cu o mare varietate culturală și religioasă. La sfârșitul anului 1914, Oradea avea 69.949 de locuitori. Structura confesională a populației orașului a fost dominată de trei mari confesiuni: romano-catolică, luterană, izraelită. Dacă în Comitatul Bihor românii erau clar majoritari, în Oradea erau minoritari.

Concepția administrației municipale privind rolul ei în dezvoltarea orașului și construirea de imobile s-a schimbat în timp. În perioada 18601890, dezvoltarea urbană a Oradiei a fost lentă, lipsind adevăratele elemente ale unei vieți urbane. În timpul mandatului primarilor Bulyovszky Jószef (18971901) și Rimler Károly (19011919), concepția despre dezvoltarea urbană și rolul primăriei s-a schimbat. Administrația orașului a promovat o politică de dezvoltare urbană accelerată, realizându-se mari clădiri publice și infrastructura. În perioada 19001914, orașul a fost dotat cu toate elementele urbane moderne.

În Oradea, la începutul secolului al XX-lea, au activat câțiva dintre cei mai importanți arhitecți budapestani. Curentul de inspirație lechneriană este reprezentat prin Komor Marcell și Jakab Dezső, Bálint Zoltán și Jámbor Lajos. Din cadrul generației de tineri arhitecți, a grupării Tinerii, a activat la Oradea, Mende Valér. Spiegel Frigyes, aflat inițial sub înrâurirea Art Nouveau-ului occidental, a realizat importante clădiri de locuit în Oradea. Arhitectura premodernă, cu influențe vieneze, este prezentă prin lucrările fraților Vágó László și József. Amprenta arhitecturii vieneze se poate constata și la Palatul Ullmann, construit de către Löbl Franc.

Oradea, oraş cultural

Fie că eşti un locuitor al oraşului, fie un turist, pasionat sau nu de cultură şi civilizaţie, Oradea este acea localitate care poate conferi privirii imagini spectaculoase, clădiri impresionante şi locuri ce merită vizitate. Poate o simplă plimbare, vă poate convinge de toate acestea.

Una dintre cele mai importante atracții ale acestui oraș, situat în nord-vestul ţării noastre, o constituie arhitectura centrului urbei, reprezentată de diferite stiluri: baroc, clasic, eclectic, secession. Dintre cele mai interesante obiective turistice se numără: Teatrul de Stat, Teatrul pentru Copii și Tineret Arcadia, Filarmonica de Stat, Muzeul Ţării Crişurilor, Muzeul Militar Naţional, Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, Muzeul Memorial „Ady Endre” sau Casa Memorială “Dr. Aurel Lazăr”. La capătul dinspre est al Oradiei se află Cetatea, construită în secolul XI și devenită o adevărată emblemă a orașului, individualizându-se printr-o formă pentagonală unică în Europa de Est. Palatul Baroc (secolul XVIII), fost și actual sediu episcopal, adăpostind în trecut Muzeul Țării Crișurilor, a cincea instituție muzeală ca valoare și mărime din România și, împreună cu Bazilica Romano-Catolică și cu Șirul Canonicilor, formează Complexul Baroc – cel mai mare complex de clădiri construite în acest stil arhitectural în România.

Oradea, centru universitar

De asemenea, Oradea este unul din principalele centrele universitare româneşti. În urbea noastră, se află Universitatea din Oradea, una din cele mai mari și moderne universități din țară. De asemenea există și universități private precum Universitatea Agora sau Universitatea Emanuel, o școală academică baptistă. Tot aici se găsește una din cele mai vechi universități private din România, Universitatea Creștină Partium (fostul Colegiu Reformat Sulyok Istvan), reprezentând singura instituție educațională superioară cu predare în limba maghiară din Oradea.

Oradea, oraşul meu!

Oradea este în fond, oraşul nostru, al tuturor celor care locuim aici. Pe lângă faptul că este un oraş cultural sau universitar, ne putem mândri şi cu un oraş într-o perpetuă dezvoltare, fiind situat în primele 10 oraşe din România în care poţi trăi bine, conform unui studiu de specialitate.

Aşadar să ne bucurăm din plin de tot ceea ce ne oferă, zi de zi, noapte de noapte, şi să îi urăm Oradiei „La Mulţi Ani” şi în 2010.

2 thoughts on “La Mulţi Ani, Oradea!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s