Posted in Zile si nopti

Cu toţii la teatru!

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, săptămâna 15-28 octombrie 2010]

Debutul toamnei este marcat şi de o nouă stagiune a Teatrului de Stat Oradea

Toamna a adus  – pe lângă festivaluri de teatru revenite după ani buni pe scena orădeană, concerte mari care nu s-au lăsat duse chiar dacă vara s-a terminat, ba mai mult s-au înghesuit timp de o lună de zile la Toamna Orădeană – o nouă stagiune de teatru redeschisă odată cu „sezonul de toamnă”. Săli mari s-au dovedit, într-un timp foarte scurt, a fi parcă prea mici pentru numărul iubitorilor de teatru din Oradea.

Festivalul de Teatru Scurt a fost realmente un succes, reuşind să ne deschidă din nou, apetitul pentru teatru. Şi cum toamna a venit, în mod firesc avem parte de multe premiere, care merită văzute. Teatrul îţi oferă câteva ore de evadare, iar câteva recomandări despre cum poţi lua o scurtă pauză de la viaţa obişnuită, refugiat la teatru. Aici, recreerea prin artă se împleteşte cu promovarea culturii, educarea şi dezvoltarea simţului pentru frumos a publicului orădean, prin adeziunea la normele şi la valorile culturale ale comunităţii noastre.

 „Fetiţa cu chibrituri”, prima premieră a stagiunii 2010-2011

Trupa „Iosif Vulcan” a Teatrului de Stat din Oradea a anunţat deschiderea stagiunii 2010-2011, cu premiera spectacolului „Fetiţa cu chibrituri”, adaptare de Angel Cîrstea după Hans-Christian Andersen. Regia spectacolului este semnată de Eugen Ţugulea, iar scenografia de Vasilatos Ianis, asistent scenografie Anca Popescu Raţiu.

 „Girodina”, a doua premiera a stagiunii

 Cea de-a doua premieră a stagiunii a avut loc într-o atmosferă de sărbătoare, în cadrul Festivalului de Teatru Scurt. Spectacolul „Girodina” de Jean-Claude Carrière, regia artistică Petre Panait, i-a avut în distribuţie în rolul Claire şi Jacqueline pe Corina Cernea, Informatorul şi Armand: jucaţi de Petre Ghimbăşan, Comisarul şi Jacques de Şerban Borda, iar Vecinul de către Petre Panait.

Girodina este un joc care se concentrează asupra unui cuvânt necunoscut. Acest joc este practicat de un bărbat şi de o femeie care se cunosc şi chiar trăiesc împreună. Jocul lor dezvăluie capcane şi pericole, în care înseşi raţiunea şi buna funcţionare a spiritului sunt ameninţate.

„Soare pentru doi”, cea de-a treia premieră a acestei stagiuni

„Într-o seară, în apartamentul doctorului Benjamin Bertholin îşi face o apariţie intempestivă tânăra Josiane Desrumaux. Asumându-şi falsa identitate a unei foste paciente a medicului, tânăra se instalează în casa acestuia, obligându-l prin şantaj să o găzduiască. Ea răstoarnă ordinea şi tabieturile medicului pasionat de Mozart şi de şah, care refuză orice idee de familie, de responsabilitate sau de relaţii constante. Răsturnarea spectaculoasă a situaţiei survine după o vreme de convieţuire, când este revelată adevărata identitate a fetei. O piesă despre asumarea responsabilităţii propriilor fapte, despre armonia şi dificultăţile vieţii alături de cei apropiaţi şi despre recuperarea timpului pierdut”

„Soare pentru doi” este jucată de către trupa Teatrului de Stat Oradea „Iosif Vulcan”, autor. Pierre Sauvil, iar regia artistică şi scenografia atribuite lui Daniel Vulcu. În piesă joacă actorii: Daniel Vulcu şi Lucia Rogoz.

Alte piese prezentate şi preţurile biletelor şi abonamentelor

Acestor premiere li se alătură şi alte spectacole prezentate pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Dintre acestea se găsesc: „Amor cu repetiţie”, de Ray Cooney, în regia artistică: Cristian Ioan, „La Grande Magia”, de Eduardo de Filippo, în regia artistică Alexandru Colpacci, „Îndrăgostiţii din Ancona”, adaptare de Vaida Katalin, regia artistică: Andrei Mihalache, şi Un spectacol din dramaturgia universală. De menţionat este faptul că abonaţii vor beneficia de intrare gratuită la unul din spectacolele stagiunilor trecute.

Preţurile abonamentelor sunt: abonamente premieră – 50 lei, abonament simplu – 40 lei, abonament cu preţ redus – 30 lei. În ceea ce privesc preţurile biletor la Sala Mare, acestea se prezintă în felul următor: bilet premieră – 20 lei, bilet simplu – 15 lei, bilet cu preţ redus – 10 lei. Totodată, pentru biletele la Sala Studio, preţurile aferente sunt: bilet premieră – 15 lei, bilet simplu – 10 lei, bilet cu preţ redus – 7 lei. De preţul redus beneficiază elevii, studenţii şi pensionarii. Abonamentele pot fi achiziţionate începând cu data de 15 septembrie 2010 de la Casa de bilete a teatrului  şi de la biroul de organizare al trupei „Iosif Vulcan”, zilnic între orele 10-13 şi 17-19.

Alte informaţii se găsesc şi accesând pagina web: www.teatruloradea.ro 

Ne vedem la teatru!

Teatrul de Stat din Oradea se preocupă de crearea unor spectacole care să reflecte contextul multicultural în care trăim, sperând, printre altele, ca teatrul să rămână şi chiar să se dezvolte într-un limbaj aparte, destinat tuturor categoriilor de vârstă.

Sper să apucăm să vedem măcar unul din spectacolele mai sus menţionate mai sus, pentru că teatrul este, în viziunea mea, unul din cele mai mari binefaceri pe care ni le putem face. Aşa, cuminte, înţelept şi fără măşti. Şi mai sper ca la anul să putem vedea toate piesele pe scena Teatrului de Stat, aşa cum se cuvine, atât pentru actori, regizori, cât şi pentru publicul iubitor de teatru din Oradea.

2 thoughts on “Cu toţii la teatru!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s