Posted in Zile si nopti

Ce-ai face o zi fără ceai?

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, săptămâna 29 octombrie – 1 noiembrie 2010]

Sau unde putem degusta un ceai adevărat în Oradea

Este absolut evident că ne putem lua gândul de la tot ce înseamnă zile călduroase. Asta cel puţin până la primăvara viitoare. Cu fiecare zi ce trece ne apropiem de un nou sezon rece, fapt pentru care ne căutăm un locşor în care să găsim căldura de care avem atâta nevoie! Şi în acest caz, un ceai, spre exemplu, ar putea să ne ajute.   

Ceaiul este băutura obținută prin infuzarea frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis. În funcţie de gradul de oxidare al frunzelor, cele patru tipuri principale de ceai sunt: ceaiul alb, verde, oolong și cel negru. Compoziția chimică a ceaiului variază în funcție de recoltă, condiții pedoclimatice şi metoda de prelucrare; dintre componenți amintim: teina (alcaloid asemănător cu cel care se găsește in cafea, maté și nucile de cola), tanin şi uleiuri volatile. Producția mondială de ceai este estimată la circa 3,15 milioane de tone anual. Termenul ceai desemnează și infuziile din alte plante decât Camellia sinensis, cum ar fi maté, lapacho, rooibos, condimente, mentă, muşeţel, fructe uscate etc.

Pornind de la tot acest istoric al ceaiului şi pentru a ne convinge şi mai mult de benefiicile sale, vă propunem în cele ce urmează câteva locaţii interesante din Oradea în care puteţi savura din plin gustul desăvârşit al acestei băuturi, fie ea rece sau fierbinte.

La Kokoon, ceaiuri şi seturi de servire a lui

Kokoon a început ca o ceăinărie pe strada Republicii, în urmă cu câţiva ani. Fie că este vară şi te răcoreşti cu un ceai cu gheaţă, fie că ne încălzim cu unul fierbinte în vreme de iarnă, la Kokoon ai o gamă impresionantă de feluri de ceai din care să poţi alege de fiecare dată altceva. Meniul indică compoziţia fiecărui ceai în parte şi vei cunoaşte încă de la început dacă vei sorbi un ceai cu miresme de trandafiri, portocale sau alte fructe îmbietoare. În plus, poţi opta chiar şi pentru combinaţia ceai – lapte, cu adevărat unică. Ineditul ceainăriei constă în faptul că în momentul în care îţi este servit ceaiul primeşti un cronometru – programat între 3 până la 8 minute – astfel că vom cunoaşte momentul în care ceaiul este gata preparat şi numai bun de băut. Nu va lipsi nici un biscuiţel sau o mică gustare alături de el.

Ba mai mult, Kookon are chiar şi un magazin de unde pot fi achiziţionate diverse produse pentru servirea ceaiului, chiar şi seturi din porţelan, de o frumuseţe aparte. Şi pentru ca totul să fie făcut în mod exemplar, multe dintre acestea se pot cumpără şi prin intermediul site-ului www.kokoon.ro

Cert este că o dată ce păşeşti în Kokoon, intri de fapt într-o adevărată casă a ceaiului şi vei pleca de fiecare dată încântat de alegerea pe care ai făcut-o.

Living Room, pe Republicii şi în curând şi sub Pasajul Vulturul Negru

La câţiva paşi distanţă de Kokoon, se află Living Room care deşi nu este un local cu specific de servire a ceaiului, deţine totuşi o listă destul de lungă de variante de ceai. Indiferent că vorbim despre ceaiul cu aromă de vişine sau cel de portocale, fiecare este deosebit în felul său. Şi totul este servit într-un loc plin de bun gust, concret într-o atmosferă ca în livingul de acasă. În curând ne vom bucura de acceaşi atmosferă specială şi sub Pasajul Vulturul Negru. De două ca acasă chiar în centrul oraşului nostru!

Velvet, locul unde ceaiul se îmbină cu catifeaua

Când Velvet şi-a deschis porţile, în urmă cu aproape doi ani de zile, lumea vorbea, plină de entuziasm, de modul inedit de a servi ceaiul sau cafeaua. Da, într-adevăr este vorba despre ceşti de ceai sau cafea, învelite într-o catifea vişinie, de-ţi era mai mare dragul să o atingi. Ca să nu mai spunem despre cochetele seturi de ceai, care duc cu gândul spre cele aparţinând unor regi sau regine celebre.

Deşi nu este în fapt ceainărie, totuşi poate fi locaţia perfectă pentru a servi „ceaiul de la ora 5.00” şi nu numai, asta şi pentru că au o varietate de ceaiuri cu arome deosebite.

Ramada, certitudinea unor momente de neuitat

Deşi s-a deschis de scurt timp, Hotelul Ramada a reuşit să atragă mulţi curioşi, pe care i-a tratat la nivel de 4 stele, la preţuri foarte bune. În zona de lounge, situată la parter, aveţi posibilitatea de a servi ceaiuri cu arome fine, într-o atmosferă elegantă şi relaxantă. De altfel, locul este certitudinea perfectă a unor momente de neuitat în compania celor dragi. Şi ce poţi să îţi doreşti mai mult decât atât?

Ceaiul, motiv de întâlnire cu prietenii şi nu numai

Fie că vorbim despre ceai ca un prilej de revedere cu prietenii sau cei dragi nouă – este binecunoscut obiceiul englezilor de a savura ceaiul de la ora 5, alături de prieteni, la care adaugă şi un biscuit sau poate o ciocolată cu gust de mentă – fie că vorbim despre beneficiile ceaiului asupra sănătăţii noastre, această băutură este o alegere foarte bună atât vara, cât mai ales iarnă, când ne confruntăm cu diverse răceli şi alte boli.

În mod firesc, locaţiile prezentate mai sus sunt doar câteva dintre cele mai interesante din Oradea pentru a savura gustul ceaiului, însă oricare ar fi ceainăria aleasă, ceaiul nu ar trebui să lipsească din meniul nostru zilnic.

3 thoughts on “Ce-ai face o zi fără ceai?

  1. Fara sa am intentia sa deranjez sau sa supar pe cineva ,imi permit sa va recomand si eu un produs exceptional,unic in lume,o combinatie la randul ei unica de cafea 100% naturala in amestec cu plante si condimente alimentare,dintre care amintesc cateva:ceai verde ; yerba mate ; ginseng ; ghimbir ; cuisoare ; scortisoara ; cardamon si lista continua .
    Care-i numele acestui produs ?
    “Il cheama” FITNESS-COFFEE si “s-a nascut” in Italia .
    Vreti informatii complete ?
    Daca “DA” atunci e simplu:vizitati http://www.fitnesscoffee.ro .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s