[articol publicat în revista Zile şi Nopţi Oradea, săptămâna 27 noiembrie – 9 decembrie 2010]
Tradiţionale şi exotice
Ne mai desparte mai puţin de o lună de zile de Sfintele Sărbători de Iarnă. Cu acest prilej, ca în fiecare an, românii, dar şi celalalte popoare, se pregătesc, în mod divers, pentru a întâmpina aşa cum se cuvine aceste zile magice. Astfel, mâncărurile tradiţionale sunt cele mai importante atunci când vorbim despre aceste sărbători. De pe masa de Crăciun nu ar trebui să lipsească colacii, piftia din curcan sau din porc, sarmalele (în foi de varză sau de viţă) cu mămăliguţă şi smântână, cârnaţii din porc, cozonacul sau ciorba de burtă sau cea de potroace. În unele cazuri, unele gospodine pregătesc, printre preparate, şi salata de boeuf. Dacă v-aţi plictisit să preparaţi aceleaşi reţete culinare în fiecare an, puteţi să pregătiţi preparatele din curcan sau pui, sau peşte în locul cărnii de porc, salata de fructe de mare, reţetele cu spanac sau pepene galben sunt unele dintre mâncărurile exotice recomandate. Şi în definitiv, pentru a oferi diversitate mesei dumneavoastră de Crăciun şi pentru a tenta invitaţii să se îndulcească, alegeţi un desert răcoros, uşor de preparat, ideal pentru a încheia asa cum se cuvine o masă de Crăciun.
Să aveţi parte de un Crăciun magic!