UNIFEST, povestea continuă

Posted on Updated on

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi Oradea, săptămâna 27 noiembrie – 9 decembrie 2010]

Cel mai cunoscut festival studenţesc a revenit în Oradea în luna noiembrie

Toamna se numără bobocii. Aşa spune o vorbă veche. Şi ca orice vorbă, ea îşi are temeiul în viaţa reală. Aşa se face că an de an, toamna aduce boboci. Fie că ne referim la bobocii de liceu, cei de facultate sau cine ştie care alţii … Cu ei apar şi balurile bobocilor. Care mai de care mai atrăgătoare şi mai pline de fast. Ba este Balul Secolului, ba Balul Balurilor şi cât de curând, probabil, Balul Mileniumului. Apar şi festivalurile şi parcă toamnă nu mai conteneşte să ne surprindă şi să ne facă să  o iubim cel puţin la fel de mult ca vara.

Chiar şi în toamna lui 2010, lucrurile stau foarte bine, fiindcă Asociaţia Studenţilor din Universitatea Oradea (ASUO) a adus şi în acest an, în perioada 15-20 noiembrie, UNIFEST la Oradea, şi implicit cel mai aşteptat bal studenţesc al anului: BALUL BALURILOR ASUO 2010.

 Despre UNIFEST

UNIFEST este festivalul studenţesc record ce atinge un număr de aproape 350.000 beneficiari direcţi, studenţi din mai multe centre Universitare membre ale Uniunii Studenţilor din România.

Organizarea unui festival studenţesc de amploarea UNIFEST-ului este înainte de toate un act de profundă îndrăzneală, ce presupune punerea în mişcare a unei structuri organizatorice care să funcţioneze cu cea mai mare precizie. Principala idee care stă la baza elaborării şi desfăşurării unui asemenea proiect ţine de o nouă viziune pe care mişcarea studenţească din România trebuie să o adopte pentru viitor: studenţii trebuie să se afirme în societatea românească în primul rând în plan cultural şi civic, fiind vârful de lance al unei elite intelectuale. Într-o lume mult prea dinamică, măcinată de cotidian, se simte nevoia regăsirii în cultură şi creaţie. În lumina acestei idei, UNIFEST este conceput ca un mijloc de a-i reuni pe studenţi sub tutela unor aspecte comune şi esenţiale pentru viaţa studenţească.

Cultura, sportul, divertismentul, participarea la actul de creaţie artistică şi de întrecere sportivă, participarea la dezbaterile publice cu privire la marile probleme cu care se confruntă societatea românească acum şi în perspectivă, cooptarea studenţilor la elaborarea de decizii privind aceste probleme, toate acestea motivează în cel mai înalt grad participarea studenţilor la un festival dedicat lor în întregime: UNIFEST – Festivalul Studenţilor din România. Festivalul este organizat de către studenţi şi pentru studenţi, spiritul studenţesc fiind principalul element care va sta la baza atât a organizării, cât şi a participării publicului la acest eveniment.

Un slogan luat, la început, mai ales ca un simplu joc de cuvinte – „Distracţie gratis, nu degeaba” – şi-a relevat, până la urmă, latura educativă. Nu e vorba de o simplă zbenguială, ci de acoperirea unei necesităţi resimţite în mediul studenţesc. Din 1990 încoace, numărul studenţilor din România a crescut, au apărut centre universitare noi. Oferta educaţională (cum se spune, printr-o expresie acceptabila cu toata încărcătura ei „lemnoasă”) a rămas, însă, precară. S-au extins vulgaritatea şi prostul gust. Poate UNIFEST va relansa ceea ce cândva se numea, cu destulă acoperire, arta şi creaţia studenţească.

UNIFEST 2010 la Oradea

Astfel, în săptămâna 15-20 noiembrie 2010, Asociaţia Studenţilor din Universitatea din Oradea (ASUO) a oferit posibilitatea studenţilor de a se bucura gratuit de acţiunile cuprinse în programul UNIFEST. De la manifestări culturale, piese de teatru precum „Desculţ în parc” sau de cinema, paintball, întreceri sportive şi activităţi de divertisment, la baluri şi petreceri, la toate acestea, studenţii au avut acces liber pe baza carnetului sau a legitimaţiei de student.

Cel mai aşteptat eveniment al acestui festival a fost, fără îndoială, BALUL BALURILOR, care a adunat laolaltă nu mai puţin de 13 perechi, studenţi de la diverse facultăţi ale Universităţii din Oradea, care au demonstrat nu doar că au talent şi sunt creativi, ci sunt şi frumoşi, descurcăreţi şi plini de energie.

Seara s-a încheiat în mod festiv cu un concert al lui Alex Velea, invitatul special al evenimentului. Din repertoriul său nu au lipsit „Secret, discret”, „Don’t say it’s over” sau „Dragoste la prima vedere”.

UNIFEST la Oradea, scurt istoric

Privind puţin în urmă, la poarta UNIFESTULUI orădean au bătut mulţi artişti sau trupe consacrate din România, care au plecat de fiecare dată cu o impresie foarte bună despre Oradea şi studenţii ei. Dintre aceştia ar fi de amintit: Andreea Bănică şi David Bryan (2009), David Deejay (2008), Cristina Rus şi Akcent (2007), Fly Project (2006), Spitalul de Urgenţă şi Harry Tavitian (2004). În plus, nu vor fi uitate sălile pline la teatru şi la cinema, trainingurile şi seminariile pe diverse teme, întrecerile sportive şi toate celelalte evenimente la care studenţii din Universitatea din Oradea au avut acces GRATUIT.

În definitiv, povestea UNIFEST continuă. Şi acest lucru este cert, căci UNIFEST este singurul festival care nu se termină niciodată, atâta timp cât vor exista ei, studenţii, fiind un festival creat cu, de şi pentru studenţi. Iar la anul va fi şi mai şi …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s