E decembrie. Din nou.

Posted on Updated on

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi Oradea, 12-23 decembrie 2010]

Luna cadourilor îşi face simţită prezenţa, din nou, şi în Oradea

Am intrat în luna cadourilor. Din nou. Parcă mai ieri îi spuneam „La Mulţi Ani lui 2010” şi speram din tot sufletul să fie un an de nota 10. Probabil că aşa a şi fost. Pentru unii … Acum, ne mai despart doar câteva zile de 2011. Ce repede trece timpul! A sosit vremea în care fiecare dintre noi îşi face bilanţul anului, cu părţile-i bune şi nu numai, bifând obiectivele realizate şi transpunându-le pentru la anu’ pe cele rămase nerezolvate.

Decembrie este, pentru cei mai mulţi dintre noi – deşi, în mod firesc ar trebui să fie pentru toată lumea – o lună specială, în care mai mult decât de obicei, trebuie să fim mai buni, mai darnici, mai îngăduitori, pentru a putea primi cu sufletul curat, aşa cum se cuvine, Sfânta Sărbătoare a Crăciunului, dar şi noul an.

Oradea şi-a luat şi ea straiele de sărbătoare, brazii i-au fost luminaţi cu beculeţe colorate, parcurile sunt la rândul lor pregătite de Crăciun, iar atmosfera de sărbătoare s-a lăsat frumos peste noi. În spatele acestei sărbători se află toate credinţele şi datinele care o însoţesc.

Decembrie, luna cadourilor

Primul semn ca se apropie sărbătorile de iarnă este dat de Sfântul Nicolae. Este cunoscut pentru faptul că în fiecare casă, copiii – dar şi unii adulţi – îşi pregătesc ghetuţele, lustruindu-le şi punându-le lângă uşă. El vine în noaptea de 5 spre 6 decembrie, lăsând cadouri pentru cei care au fost buni şi cuminţi, sau câte o nuieluşă pentru cei neascultători.

Tot până la Crăciun, pe 20 decembrie, peste sărbătoarea religioasă a Sfântului Ignatie Teoforul se suprapune datina românească de tăiere a porcului – Ignatul. În acea zi se pregătesc bucatele tradiţionale pentru Crăciun, acele „porcării” cum ne place nouă să le numim. De îndată ce au fost finalizate toate pregătirile, gospodinele pun din fiecare fel de mâncare câte ceva într-un coş de nuiele, plus o sticlă cu vin, şi duc acest coş la biserică, în seara de ajun, pentru sfinţire.

Crăciunul, poate cea mai iubită sărbătoare creştinească

Pe 24 decembrie, în această zi de Ajun a Crăciunului, începe marea Sărbătoare a Naşterii Domnului. Primele semne le dau grupurile de colindători, care pornesc din casă în casă, cu o traistă încăpătoare pe umăr, pentru a le ura gazdelor fericire, sănătate şi prosperitate. Pe lângă binecunoscutele colinde, în unele zone din ţară mai sunt practicate obiceiuri precum „Capra” sau „Ursul”.

Mai mult decât atât, nu poate fi omis obiceiul cel mai iubit de copii: datina Bradului de Crăciun, o practică veche, pe care unii o consideră chiar mai veche decât creştinismul şi care simbolizează “pomul vieţii”. Cei care îi atribuie o semnificaţie creştină spun că bradul este “pomul cunoaşterii binelui şi răului”, împodobirea acestuia cu mere roşii amintind de păcatul originar. Se spune că, prin consemnare  istorică, primul brad împodobit despre care vorbesc documentele – în anul 1605 -, a fost înălţat la Strasbourg, într-o piaţă publică, un brad împodobit cu mere roşii. Această tradiţie germană a cucerit rapid Europa, dar şi – mai apoi – America şi restul continentelor, prin intermediul coloniştilor care au populat Lumea Nouă. În zilele noastre, în ajunul Craciunului, în fiecare casă se împodobeşte câte un brad iar, noaptea, Moş Crăciun aduce daruri, pe care le pune sub brad, copiilor cuminţi.

În mod obişnuit, Crăciunul este o sărbătoare ce se petrece în familie, însă pentru iubitorii de  inedit, Zile şi Nopţi vă pune la dispoziţie o mulţime de propuneri despre cum să celebraţi Crăciunul în locuri selecte din Oradea.

Superstiţii de Crăciun

În unele locuri, tradiţia spune că ziua în care cade Crăciunul – adică 25 decembrie – ar fi foarte importantă pentru destinul oamenilor. „Dacă-i luni / N-o să ai ani buni, Dacă e marţi / La toţi ai să împarţi. Crăciunul dacă-i joi / Foame-o fi apoi. Dar dacă e vineri / Numeri anii tineri. De-i sâmbătă Crăciun / Avea-vei un an bun. Crăciun duminică de vei avea / Să te aştepti la iarnă grea…”. Şi cum anul acesta, Crăciunul va fi într-o zi de sâmbătă, nu putem spera decât că 2011 va fi un an bun!

În plus, se mai spune că la miezul nopţii, răposaţii revin la casele lor pentru a lua parte la masa de Crăciun. De aceea, uşa trebuie lăsată deschisă pentru ca aceştia să poată pleca. La miezul nopţii şi natura devine stranie. Se povesteşte că animalele vorbesc precum oamenii, că albinele se agită în stupi, că animalele îngenunchează în grajduri. La prima bătaie a ceasului în noaptea de Crăciun, arborii fructiferi înfloresc. Florile dispar însă la cea de-a douăsprezecea bătaie a pendulei.

 … şi Anul Nou

 În definitiv, se spune că orice început are şi un sfârşit. Încet-încet ne luăm rămas bun de la 2010, întâmpinându-l pe 2011 cu sufletul deschis şi sperând mereu că anii ce vin vor fi mai buni decât cei de care ne despărţim.

Indiferent de unde vă veţi petrece sărbătorile, să aveţi parte de ele în cel mai frumos mod posibil. Crăciun Fericit şi La Mulţi Ani! Iar dacă încă nu v-aţi hotărât, mai aveţi timp la dispoziţie, căci oferta în Oradea este una extrem de variată.

Cu bine 2010, te aşteptăm cu drag 2011!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s