Cu toţii la munte!

Posted on Updated on

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, săptămâna 2-17 februarie 2011]

Gânduri de primăvară sau un weekend la schi?

Am intrat (încet, dar sigur) mai cu toţii în spiritul a tot ce înseamnă Social Media. Dacă nu e blogging, atunci sigur este Facebook, Twitter, Youtube sau tot ce ne oferă internetul, atunci când timpul liber ne permite să le accesăm pe toate. Uităm – mai rapid decât am crede – să trăim în lumea reală, creându-ne, chiar şi involuntar, o lume nouă, de posibilităţi nelimitate, de prieteni virtuali, de activităţi virtuale … concret: ne virtualizăm.

Şi iată cum pierdem zile şi nopţi, weekend-uri sau ore libere în faţa unui calculator, şi nu mai ştim să ne bucurăm de frumuseţile naturii, de tot ce ne oferă ea, de prietenii adevăraţi şi de tot ce poate fi frumos în lume. Aşa că, măcar preţ de câteva ore să uităm de Wi-fi, de reţele de socializare, de telefoane mobile, televizor şi alte canale media şi să ne întoarcem înapoi la natură.

Şi chiar dacă este criză, cu siguranţă găsim ceva plăcut şi la preţ bun să ne destindem şi să o putem lua de la capăt la început de săptămână, revigoraţi, cu forţe proaspete. Şi cum încă iarna nu ne-a părăsit şi va mai trece oarece timp până vom vedea primele semne ale naturii revenite la viaţă, un sfârşit de săptămână la munte, la schi, ar putea să ne reamintească faptul că şi iarnă are frumuseţea ei. Asta dacă am omis acest detaliu.

Pârtia Vârtop, o alternativă

Şi nu trebuie să privim prea departe, la pârtiile de schi din Sinaia, Predeal, Buşteni .. sau mai mult, la cele din Austria, Slovacia, Franţa sau Elveţia – asta ca să nu visăm prea mult – când, la circa 100 de kilometri de Oradea se află una din cele mai cunoscute pârtii de schi din ţară şi anume pârtia Vârtop din Arieşeni. Fiind una din cele mai cunoscute zone turistice cu potenţial din munţii Apuseni, Vârtopul atrage, anual, o mulţime de turişti. Acest fapt se datorează celor două pârtii de schi amenajate, respectiv graţie diversităţii punctelor de atracţie din zonă. Dintre acestea pot fi amintite: Peştera Scărişoara, Cascada Vârciorog, Groapa Ruginoasă şi multe alte trasee ce fac legătura cu alte puncte de atracţie turistică. Situat la graniţa a două judeţe: Bihor şi Alba, Vârtop este un punct important turistic, astfel că şi locurile de cazare se găsesc pentru toate gusturile şi posibilităţile.

Numaidecât, în zonă, vă puteţi face rezervări la hoteluri cotate cu până la 4 stele, la pensiuni sau vile cu 2-3 margarete, în condiţii optime şi de comfort. Cele două pârtii sunt dotate cu teleschi şi instalaţie de nocturnă, iar pe lângă pârtii se găsesc puncte de închiriat schiuri, sănii şi snowbord-uri. Pârtia Vârtop Mare are un nivel de dificultate mediu şi o lungime de 1000 de metri, respectiv o lăţime de 90 de metri, iar transportul se poate face cu ajutorul teleschiului; în vreme ce pârtia Vârtop Mică are un nivel de dificultate uşor, cu o lungime de 450 de metri şi o lăţime de 50 de metri. Deopotrivă, sunt asigurate atât servicii medicale de către salvamontişti, cât şi servicii de securitate de către jandarmeria locală.

De asemenea, pe lângă schiat, snowboarding sau dat cu săniuţa, puteţi vizita câteva din obiectivele turistice din zonă cu atracţiile specifice lor, iar dintre acestea de amintit ar fi Padişul Padiş, paradisul din Munţii Apuseni Una din cele mai frumoase zone din judeţul Bihor, şi cu precădere din Munţii Apuseni, este Padişul. O bună parte din zona turistică a lui se prezintă sub forma unui platou carstic, în care se găsesc văi sălbatice, chei adânci sau canioane. Şi fiind vorba de o zonă deosebită, are şi multe de oferit şi vizitat. Neapărat, trebuie văzute peşteri precum: Gheţarul Focul Viu, Peştera Cetăţile Ponorului, Peşterile din bazinul Groapa de la Barsa, Peşterile din Circuitul Someşului Cald, Peştera Sura Boghii, Peştera Padiş, Peştera de la Izbucul Ursului; chei: Cheile Galbenei, Cheile Someşului Cald, Cheile Văii Bulbuci, Cheile Văii Boga; poieni: Poiana Ponor, Poiana Florilor sau vârfuri: Vârful Biserica Moţului, Vârful Vărăşoaia. Acestea fiind spuse, nu vă rămâne decât să vă convingeţi şi singuri de frumuseţea acestor locuri, dar mai ales de minunea care se află chiar în inima Munţilor Apuseni.

La Padiş, cu siguranţă că şederea oricărui turist va fi una memorabilă, care îl va încărca cu multă energie pozitivă şi optimism. Relaxarea, frumuseţea locului şi punctele de atracţie turistică sunt câteva dintre ingredientele ce vă vor aminti, cu drag, de zilele petrecute aici.

Mai aproape de natură

În consecinţă, orice variantă aţi alege-o, important este să petrecem cât mai mult timp în natură, să ne bucurăm din plin de tot ceea ce ea ne oferă şi să ne aducem aminte, de fiecare dată, că avem atâta timp să le facem pe toate încât trebuie să explorăm fiecare colţ de lume şi să ne disfrutăm din plin de ce ne este dat! Un sfârşit de săptămână în inima munţilor, la schi, la un vin sau ceai cald, o plimbare într-una din zonele mai sus amintite – acum când iarnă ne părăseşte încet -, ne va face să ne dorim să începem săptămâna de şcoală sau de muncă cu mai multă energie şi putere şi să vrem să vină din nou weekend-ul şi să ne bucurăm de alte multe clipe în natură.

Aşa că, la munte, cu toţii!

Advertisements

One thought on “Cu toţii la munte!

    Aurel said:
    25 July 2013 at 08:56

    Si pe timp de vara sun numeroase atractii turistice in Arieseni si imprejurimi. Pentru cei pasionati de speoturism Ghetarul Scarisoara – ce pastreaza iarna captiva in adancul muntelui si o elibereaza doar in decembrie; Ghetarul Vartop cu ale sale urme de picior de neandertal – am avut “civilizatie” in Apuseni de foarte multa vreme; Cetatile Ponorului – adevarata cetate constuita doar de ape si mai sunt multe alte pesteri ce merita vizitate. La suprafata pesteri, chei, izvucuri si cascade inspaimantator de frumoase. Asa ca si pe timp de vara merita o vizita in Apuseni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s