Mărţişoare pentru toată lumea!

Posted on Updated on

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, săptămâna 18 februarie – 3 martie 2011]

Debutul primăverii este marcat de apariţia mărţişoarelor

Tip-til, tip-til, repede sau încetişor, ne apropiem de primăvară. Din nou! Ce bucurie! E vremea ghioceilor, a mărţişoarelor, sunt zile dedicate femeilor, iar natura întreagă revine la viaţă. 

Unul dintre cele cunoscute simboluri ale începutului de primăvară este mărţişorul. Şi o dată cu el apar tot felul de comercianţi, care îl creează în diverse maniere, pe care apoi îl pun spre vânzare. De asemenea, se organizează diverse târguri de handmade, dar şi alte evenimente speciale având ca scop a le încanta pe reprezentantele sexului frumos. La fel se întâmplă şi în Oradea, şi numaidecât primăvara îşi poate intra în drepturi.

Istoricul mărţişorului

Originile sărbătorii mărțișorului nu sunt cunoscute exact, dar se consideră că ea a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci și al fertilității și vegetației. Această dualitate este remarcată în culorile mărțișorului, albul însemnând pace, iar roșu — război. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea.

În fapt, mărţişorul este unul din primele semne ale sosirii primăverii. Format dintr-un fir roşu şi unul alb, roşul reprezintă focul, sângele şi soarele atribuite vieţii, adică femeii, iar albul, conferit de limpezimea apelor, de albul norilor, este specific înţelepciunii bărbatului. Totodată, mărţişorul este numit şi „funia anului”, despre care se spune că adună laolaltă săptămânile şi lunile în cele două anotimpuri străvechi ale calendarului popular: vara şi iarna, simbolizate de şnurul bicolor. Rostul acestor două şnururi este ca prin împletirea celor două fire să simbolizeze unitatea contrariilor (lumină-întuneric, căldură-frig, iarna-vara), să aducă sănătatate şi protecţie împotriva bolilor.

În prezent, mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României și Moldovei, pomii sunt împodobiți de mărțișoare. În unele județe ale României, mărțișorul este purtat doar primele două săptămâni. În localitățile transilvănene, mărțișoarele sunt atârnate de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se vor speria duhurile rele. În judeţul nostru, se crede că dacă oamenii se spală cu apa de ploaie căzută pe 1 martie, vor deveni mai frumoși și mai sănătoși. În schimb, în Banat, fetele se spală cu zăpadă pentru ca să fie iubite, în timp ce în Dobrogea, mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată. În zona Moldovei, pe 1 martie se oferă mărțișoare băieților de către fete, aceștia oferind la rândul lor fetelor mărțișoare de 8 martie (o mică diferență față de restul țării).

8 Martie – Ziua Mamei, ziua Femeii

La doar câteva zile de la oferirea Mărţişorului, se află ziua de 8 martie, despre care se ştie că ar avea o dublă semnificaţie: Ziua Internaţională a Femeii şi Ziua Mamei.

Ziua Internaţională a Femeii a fost inclusă în sărbătorile culturale din numeroase ţări. Deşi a debutat în primii ani ai secolului trecut ca o sărbătoare politică şi socială, ziua de 8 martie s-a transformat treptat, pentru a fi astăzi mai ales, o zi în care bărbaţii îşi exprimă dragostea şi afecţiunea pentru femei, oferind flori şi mici cadouri lor: mamelor, bunicilor, soţiilor, iubitelor, surorilor s.a.m.d. Ziua de 8 martie este văzută, în multe ţări, şi drept prima sărbătoare a primăverii.

Târgul de la Galeria de Artă Vizuale

Cu ocazia venirii primăverii, dar cu precădere graţie zilelor dedicate femeii, Uniunea Artiştilor Plastici Filiala Oradea, în colaborare cu Brio collection, organizează în perioada 25 februarie – 8 martie un târg de cadouri handmade intitulat “TÂRGUL DE LA GALERIE” MĂRŢIŞOARE ŞI CADOURI HANDMADE. Acesta se va desfăşura în cadrul Galeriei de Arte Vizuale, situată pe str. Republicii nr. 15, fiind deschis, publicului larg, zilnic (în decursul acelei perioade) între orele 10.00-18.00, inclusiv sâmbătă şi duminică. Organizatorii promit că vom găsi: produse handmade şi de artizanat, în special obiecte care sunt potrivite pentru a fi oferite femeilor cu ocazia zilelor de 1 şi 8 Martie, dar nu vor fi lipsi, însă: tablouri, grafică şi sculptură. Suntem aşteptaţi, aşadar, cu drag, cu toţii într-un loc unde arta manuală este la ea acasă.

Evenimente dedicate debutului primăverii

Şi nu doar atât! Pe lângă târguri şi alte derivate, nu vor lipsi petrecerile tematice. Astfel că, asociate acestor zile speciale se regăsesc şi diverse spectacole de teatru, evenimente şi party-uri în localurile, restaurantele sau cluburile din oraşul de pe Crişul Repede. Toate se vor lua la întrecere pentru a le oferi doamnelor şi domnişoarelor zile şi nopţi de primăvără pline de răsfăţ, iubire şi fericire.

Aşadar, să vină primăvara!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s