Posted in Recomandari, Zile si nopti

Sus în deal îi o casă şi acolo-i …

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, săptămâna 4-17 martie 2011]

… mândria unui oraş, văzut de sus, acum că tot vine primăvara!

//sursă foto: www.ebihoreanul.ro

Sus în deal este o casă şi de acolo se vede Oradea cea frumoasă, la început de primăvară. O căsuţă cochetă sau chiar mai multe, un restaurant, o „ciupercă” imensă, toate se adună laolaltă pe aşa numitul Dealul Ciupercii.

Pentru că aşa o ştim noi, orădenii, Ciuperca de pe deal, locul acela minunat unde îţi doreşti să ajungi de îndată ce primăvara sau vara s-au instalat, din nou, peste noi. Este acel punct de atracţie turistic sau de relaxare – al urbei de pe Crişul Repede – atunci când unicul nostru gând este să privim şi să ne uimim de câtă frumuseţe se află în jurul nostru, şi pe care, din păcate, tindem să o uităm fiind prea ocupaţi cu multitaskurile.

Şi cum anotimpul reînvierii la viaţă îşi face simţită prezenţa, ce ar fi să ne alegem o Babă să ştim cum ne va merge întregul an şi apoi să ne punem pe exploatat fiecare colţişor de natură? Aşadar, vă propunem o incursiune în lumea „Ciupercii de pe deal” … şi nu numai.

Baba ta  = cum îţi merge tot anul?

Tradiţia românească spune că an de an, în perioada 1-9 martie – aceste zile se numesc Zilele Babei – românii îşi aleg o zi din acest interval care reprezintă baba fiecăruia. Aceasta zi ne spune că aşa cum va fi ziua ne va reprezenta tot anul. Astfel, dacă ziua va fi frumoasă şi însorită, atunci persoana va avea parte de noroc întregul an, iar dacă ziua va fi una înnorată şi ploioasă, atunci va avea parte de un an greu. Totodată, în funcţie de babe, ne putem ghici şi caracterul. Dacă în ziua aleasă ca fiind baba noastră, vom avea parte de o zi cu soare, atunci vom fi mai buni la suflet şi mai înţelepţi în acel an, iar dacă vom avea parte de nori şi ploaie, atunci am putea deveni morocănoşi.

Există două posibilităţi de alegere a Babei: fie se alege o zi la întâmplare dintre primele 9 zile şi aşteptăm să vedem cum va fi în acea zi, fie prin calcularea zilei care ne revine, în funcţie de data de naştere. Spre exemplu, persoanele născute într-o zi de 12 vor avea ca Babă, data de 3 martie (1+2=3). Pentru cei născuţi într-o zi de 29, Baba va fi calculată astfel: 2+9=11 şi se însumează încă o dată: 1+1=2.

Indiferent de ce babă ne vom alege, să sperăm că primăvara vine peste noi şi ne vom bucura de un an bun pentru fiecare dintre noi, astfel că vom putea să pornim la drum J.

Ciuperca (where the sky meets the earth)

Un loc aproape de perfecţiune. Aşa ar putea fi numit Ciuperca, locul în care cerul întâlneşte Pământul (aşa cred mulţi vizitatori ai locului), unde ne aşezăm, fără cuvinte, în faţa unei întinderi şi privim, uimiţi, minunăţia ce ne este oferită ochiului. De aceea, preferăm, foarte mulţi dintre noi sau invitaţii noştri de pe alte meleaguri să poposim preţ de câteva clipe, secunde, minute, ore, în acel loc.

Iar municipalitatea are grijă de acest loc, căci în contextul aprobării (în luna noiembrie a anului trecut) de către Consiliul Local Oradea a proiectului privind realizarea Complexului „Nymphaea”, dealul Ciuperca a crescut în importanță în ochii conducerii municipiului Oradea. Astfel, se dorea ca, pe bani europeni, zona să devină una de atracție turistică. Dacă totul ar merge conform planului, pe Ciuperca ar avea loc o serie de lucrări. Conform proiectului, urma a se realiza următoarele: defrișarea vegetaţiei crescute necontrolat, pentru a crea o zonă specifică de agrement destinată turiştilor din staţiunea turistică Crisius; amenajarea zonelor verzi prin plantarea de specii de arbori şi arbuşti, astfel încât zona amenajată să fie realizată după conceptul de “Grădină botanică” în aer liber; dar şi amenajarea unor alei de acces pe Dealul Ciuperca,  astfel încât să fie asigurată legătura cu proiectul “Complexul Wellnes Termal Nymphaea”. Aleile ar putea fi prevăzute cu balustradă. Tot acolo se intenționează amplasarea de băncuţe, coşuri de gunoi, filigorii, necesare pentru vizitarea zonelor verzi amenajate precum şi pentru turismul de agrement. Printre obiective se numără și amenajarea unui loc “tip observator” pentru a asigura posibilitatea unei viziuni panoramice de pe Ciuperca, dealul fiind mereu o destinație în acest sens. Aşadar le aşteptăm, iar cu puţin noroc vom avea parte de un loc perfect, exact ce avem nevoie după o zi prinsă în tot felul de to-do-uri, când vremea bună ne va încânta în fiecare zi.

Departe însă de visare, există o realitate sigură, întrucât vorbim aici de revovarea restaurantului Ciuperca. Iar dacă pe lângă o privelişte de vis, sunteţi adepţii degustării unor specialităţi variate, atunci aţi nimerit bine. Într-o nouă înfăţişare, proaspătă, elegantă, o locaţie selectă şi unică prin aşezare în Oradea, aici suntem aşteptaţi cu meniul a la carte internaţional cu specialităţi din bucătăria românească, ungurească, franţuzească, dar şi din cea italiană. De asemenea, Restaurantul Ciuperca dispune de 220 de locuri, oferind o atmosferă placută şi un cadru ideal şi pentru evenimente festive. 

Gata cu poveştile şi visele, să vină zilele calde şi să ne bucurăm din plin de tot ceea ce natura ne oferă!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s