Posted in Zile si nopti

Lecturi Urbane revine, pentru a treia oară, la Oradea

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, săptămâna 1-14 aprilie 2011]

Lectura în spaţiile neconvenţionale este deja la mare căutare

Pentru că a venit primăvară şi implicit şi vremea bună, este timpul pentru mai multe plimbări în aer liber, multe călătorii şi activităţi variate, şi poate chiar şi citit. Astfel că, pentru cea de-a treia în Oradea, evenimentul cultural cunoscut sub numele de „Lecturi Urbane” se întoarce cât de curând, adică undeva la începutul lunii mai.

Organizatorii promit, pentru această dată, că va fi o activitate cu multe cărţi adunate şi foarte mulţi pasionaţi de literatură. Mai mult decât atât, în spatele unei astfel de acţiuni, stă o echipă de oameni pentru care cititul nu este doar o pasiune a lor, ci una pe care o împărtăşesc cu tot dragul ce îl poartă şi celor din jurul lor.

„Lecturi Urbane” este organizat la nivel naţional, iar în oraşul nostru a început să prindă gust, astfel că se preconizează ediţii chiar şi în mijloacele de transport în comun şi alte spaţii mai puţin convenţionale cititului.

 Istoricul „Lecturi Urbane”

 „Lecturi Urbane” este un proiect de implicare socială ce are drept obiectiv principal încurajarea lecturii în spaţiile publice şi crearea unui nou model de a contribui la binele comunităţii. Ţara noastră poate fi transformată prin lectură şi se pot face toate eforturile în lungul maraton „Lecturi Urbane” (ce cuprinde mai multe oraşe din întreaga ţară)  pentru a creşte numărul celor care citesc şi a trezi interesul pentru carte în rândul tinerilor. „Lecturi Urbane” este un proiect de implicare socială ce are drept obiectiv principal încurajarea lecturii în spaţiile publice şi crearea unui nou model de a contribui la binele comunităţii.

 „Lecturi Urbane” la Oradea

 Prima ediţie Lecturi Urbane Oradea a avut loc, anul trecut, la finele lunii iulie şi a fost organizată în Parcul Magnoliei din cartierul Rogerius. La câteva luni mai târziu, a debutat şi cea de-a doua ediţie, desfăşurată în Amfiteatrul Bibliotecii Judeţene “Gheorghe Şincai” Oradea, la mijlocul lunii noiembrie. Dacă la prima ediţie organizatorii de pe plan local au donat cărţi din biblioteca personală, pentru următoarea, a fost întreprinsă o acţiune de recrutare de volume, prin plasarea unor cutii cu sigla evenimentului, în diverse librării şi anticariate din oraş.

Despre ediţia de toamnă, organizatorii povestesc cu multă nostalgie: „Când ne-am decis să organizăm a doua ediţie Lecturi Urbane Oradea, ne-am amintit cu drag de primul eveniment, cel din Parcul Magnoliei. Atunci orădenii ne-au convins că eforturile noastre n-au fost în zadar şi că trebuie să organizăm o nouă întâlnire. Pentru că noi, organizatorii, nu avem cărţi în limba maghiară în bibliotecile noastre şi pentru că au fost atât de cerute la prima ediţie Lecturi Urbane Oradea, am decis să apelăm, din nou, la orădeni. Răspunsul prompt şi pozitiv venit din partea librăriilor, anticariatelor şi liceelor din oraş ne-a încurajat! În plus, ne-am bucurat de sprijinul Bibliotecii Judeţene “Gheorghe Şincai” din Oradea. Aşa că după 2 săptămâni, timp în care cutiile Lecturi Urbane au fost amplasate în Librăria Gutenberg, Anticariat Oradea, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, Liceul Greco-Catolic Oradea, AIESEC Oradea şi Liceul Economic, stocul de cărţi a ajuns la numărul de 400 de titluri. Am avut o mulţime de cărţi în limba maghiară, franceză, germană, câteva în engleză şi multe în limba română. Am putea spune că în Oradea se citeşte atât literatura clasică, dar şi cea modernă. N-au lipsit volumele de poezii, autobiografii, memorii, manuale sau cărţi dedicate instituţiilor. Dintre autori îmi permit să-i amintesc pe Ady Endre, Mihail Sadoveanu, George Călinescu, John Galsworthy, Camil Petrescu, Nagy Daniel, Jokai Mor şi chiar câteva ediţii ale cărţii despre Teatrul Românesc la Oradea, perspectiva monografică. ”

Contact şi alte informaţii utile

Şi în fond, mai mult „decât povestea încurajării lecturii şi dincolo de dăruitul cărţilor, „Lecturi Urbane” este povestea unor oameni în drumul lor de a crea un nou model de-a contribui la binele comunităţii. Un model simplu, uşor de iniţiat, preluat şi adaptat pe plan local, lipsit de structuri ierarhice şi uşor de încercat cu orice activitate care poate deveni semnal social într-un spaţiu public şi în orice alt domeniu (drepturile omului, ecologie, dezvoltare durabilă). Chiar dacă ne dezvoltăm ca indivizi prin propriile alegeri, binele nostru este intim legat de binele comunităţii în care trăim, iar locul unde eu citesc, tu citeşti şi orasulciteste.ro poartă cu sine semnele bune ale unei normalităţi de mult visate”.

Pentru aceia care prezintă un interes pentru această manifestare culturală şi vor mai multe detalii utile, dar şi pentru a afla pe când este programată cea de-a treia ediţie, există blogul http://oradea.orasulciteste.ro/ sau contul de Facebook asociat, disponibil la adresa: http://www.facebook.com/#!/LecturiUrbaneOradea

Acestea fiind spuse, sunteţi aşteptaţi cu încredere la evenimentul „Lecturi Urbane”, pentru că este mai mult decât o simplă lectură într-un spaţiu neconvenţional, indiferent că veţi contribui cu o carte sau pur şi simplu veţi fi prezenţi acolo … căci merită.

5 thoughts on “Lecturi Urbane revine, pentru a treia oară, la Oradea

  1. Chiar aş vrea să particip la un asemenea eveniment. Deocamdată nu am găsit date despre a treia ediţie, sper să apară cât mai curând 🙂 pare interesant.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s