Festivaluri şi manifestări culturale, în luna mai, în Oradea

Posted on

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, săptămâna 29 aprilie – 12 mai 2011]

Redescoperiţi frumuseţea lucrurilor mărunte

Se spune despre primăvără că este anotimul revenirii la viaţă. Şi, odată cu venirea primăverii, este vremea să ieşim în parcuri, să ne bucurăm de natură şi să profităm din plin de soarele primăvăratic pentru a ne relaxa şi pentru a ne pune în mişcare muşchii amorţiţi de iarna grea. Mai mult decât atât, venirea primăverii este marcată, deopotrivă, de tot felul de serbări.

Cu precădere, acestea se desfăşoară în luna mai, luna ce prevesteşte sosirea anotimpului estival. Anul acesta, oraşul de pe Crişul Repede va fi gazda mai multe evenimente, dintre care marcăm două dintre acestea: „Festivalul Luminii” şi „Lecturi Urbane”.

„Festivalul Luminii” revine la Oradea

„Festivalul Luminii” este un alt fel de festival, un spațiu de manifestare artistică a tinerelor talente, o atmosferă creată timp de două ore, o idee, zeci de mii de lumânări.

Viaţa de zi cu zi a devenit o adevarată cursă contra-cronometru pentru cei mai mulţi dintre noi. Suntem mereu în lipsă de timp, împarţiti între multe responsabilităţi, slujbă şi familie, uităm cu desăvârşire de sufletul nostru, uităm să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Lumea în care trăim ne obligă să ne planificăm cu atenţie fiecare clipă pentru a reuşi în ceea ce ne propunem şi de multe ori uităm să ne oprim din când în când pentru a-i privi pe cei din jur, pentru a simţi vântul, pentru a asculta oamenii, pentru a zâmbi la zâmbetul copiilor, pentru a redescoperi frumuseţea lucrurilor mărunte.

Şi acestea fiind spuse, scopul festivalului este de a oferi comunităţilor locale un eveniment în cadrul căruia tinerii au posibilitatea de a se manifesta prin diferite forme de artă iar participanţii se pot deconecta timp de 2 ore, de la problemele şi stresul de zi cu zi, bucurându-se de atmosfera creată.

Istoria festivalului debutează în anul 2004, când, câțiva cercetași din Cluj Napoca au încercat să le reamintească oamenilor de fumusețea lucrurile mărunte din viața lor. Unindu-și forțele, au realizat prima ediție a evenimentului, intitulată pe atunci „Seara Viselor Împlinite”, când, clujenii prezenți au așezat pe lacul din Parcul Central, aproximativ 200 de cutiuțe confecționate din hârtie, cu lumânări aprinse înăuntru, trimițând odată cu ele și visele lor cat și dorința de a deveni realitate.

Festivalul a continuat şi în următorii trei ani, fiind foarte bine primit și crescând în timp exponențial, din toate punctele de vedere, de la câteva sute de lumânări, la mii. În 2008, apare pentru prima dată ideea, extinderii lui, de la Cluj, la nivel naţional, acesta urmând să fie preluat de cercetașii din 9 orașe.

Era pentru prima dată când avea loc la nivel național, dar şi prima dată când întâmpina serioase probleme legate de condițiile meteo și precipitațiile prezente. Condițiile meteo nefavorabile îngreunează desfășurarea evenimentului și chiar determină amânarea lui în două orașe, cu toate acestea, se dovedește a fi un succes iar atmosfera creată, este deosebit de bine primită de membri comunităților locale, prezenți.

În 2009, se ia decizia schimbării lunii decembrie, ca perioadă de desfășurare, cu luna martie, astfel a II-a ediție a evenimentului ajuns la nivel național, este stabilită să se desfășoare în anul următor.

Aşadar, Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” vă invită la ediţia de Oradea a acestui festival, acţiune ce va avea loc sâmbătă, 7 mai, cu începere de la ora 21.00. Timp de două ore, cei care se vor afla în Parcul 1 Decembrie, vor fi părtaşi la un proiect inedit, ce se desfăşoară concomitent cu alte peste 20 de localităţi din ţară. Acestea sunt: Alba-Iulia, Bacău, Bistriţa, Brăila, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Deva, Iaşi, Lieşti, Miercurea Ciuc, Paşcani, Pildeşti, Rădăuţi, Râmnicu Vâlcea, Seini, Sibiu, Suceava, Timişoara, Târgovişte, Târgu-Jiu, Târgu-Mureş şi Tulcea.

„Lecturi Urbane”, a treia ediţie, la Oradea

Şi pentru ca totul să fie ca la carte, pe lângă acest inedit proiect, mai sus amintit, se alătura şi cea de-a treia ediţie a manifestării culturale cunoscută sub numele de „Lecturi Urbane”. Cunoscut ca fiind un proiect de implicare socială ce are drept obiectiv principal încurajarea lecturii în spaţiile publice şi crearea unui nou model de a contribui la binele comunităţii.

În plus, este un proiect de implicare socială ce are drept obiectiv principal încurajarea lecturii în spaţiile publice şi crearea unui nou model de a contribui la binele comunităţii. „Lecturi Urbane Oradea” se va desfăşura în luna mai, fiind prima ediţie din anul 2011, şi cea de-a treia organizată în Oradea.

Prima manifestare de acest gen, în oraşul nostru, a avut loc în luna iulie a anului trecut, în Parcul Magnoliei, iar cea de-a doua, în octombrie, în cadrul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”.

Pentru mai multe detalii concrete despre data şi ora desfăşurării celei de-a treia ediţii, urmăriţi blogul accesibil la adresa: http://oradea.orasulciteste.ro/. Indiferent de tipul de activitate la care veţi dori să participaţi, nu uitaţi să vă bucuraţi de lucrurile mărunte, dar atât de frumoase, ce au loc în jurul nostru.

Să vă bucuraţi de o primăvară caldă!

Advertisements

3 thoughts on “Festivaluri şi manifestări culturale, în luna mai, în Oradea

  BogdiP said:
  5 May 2011 at 00:15

  Mersi pentru sustinere! 🙂

  Cocalari si Pitzipoance said:
  6 May 2011 at 01:16

  Felicitari pentru articol! Mi-a placut mult.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s