În paşi (grăbiţi) de orădean

Posted on

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi Oradea, săptămâna 27 mai – 9 iunie 2011]

Oradea, mereu aceeaşi, dar de fiecare dată alta

Nu de puţine ori – fiindcă suntem mereu într-o continuă alertă, apăsaţi de tot felul de griji zilnice – uităm să redescoperim frumuseţea lucrurilor mărunte. Renunţăm, de foarte multe ori, la pasiunile vechi, priorizitând astfel alte probleme. Însă, de cele mai multe ori chiar şi o banală plimbare poate fi un lucru plin de farmec. Într-o zi de sâmbătă dimineaţă, când, în aparenţă, am scăpat de stresul din timpul săptămânii sau chiar într-o duminică liniştită, o ieşire în aerul liber ar putea fi o adevărată minune. Ne dăm seamă că preocupaţi mereu de grijile materiale, omitem să urmărim alte lucruri care contează de fapt. Aşadar, într-o dimineaţă de primăvară, devreme, pe când lumea încă nu a ieşit din casă, într-o promenadă pe Corso, redescoperim atâtea şi atâtea locuri frumoase şi nu numai ….

Oradea, oraşul meu

Oradea, mai demult cunoscută cu numele de Oradea Mare, oraşul din vestul ţării, este și cel mai important oraș din regiunea istorică Crişana. De secole, municipiul Oradea a reprezentat un punct important de referință pentru zonă, fiind cel mai important centru cultural și comercial. În Evul Mediu, în Cetatea Oradiei există un observator astronomic, primul în Europa. Drept urmare, meridianul de 00 trecea prin Oradea.

Oraşul combină o amplasare şi un climat bun cu arhitectură barocă din epoca Romanticului, cu întrepătrundere între culturile română şi maghiară. Urbea a oscilat între apartenenţa la România şi cea la Ungaria, ambele culturi apărute în oraş dând un şarm special şi un amestec plăcut de arhitectură.

Avem atâtea locuri minunate în acest oraş, atâtea de vizitat şi redescoperit, încât nu mare ne este mirarea să constatăm că parcă, niciodată nu avem timp pentru a le vedea pe toate acestea.

sursă foto: http://biul.wordpress.com/2010/10/12/la-multi-ani-oradea/

De fiecare dată, cu fiecare început de an, dar şi de anotimp, Oradea pare diferită, deşi este tot oraşul nostru pe care îl ştim de atâţia ani. Cu toate acestea, primăvără pare că scoate tot ce este mai bun de pe urbea de pe Crişul Repede. Cel mai simplu exemplu este cel al unei promenade pe strada Republicii, unul din punctele de referinţă, căreia i sunt aduse îmbunătăţiri în mod periodic. Fie că ne referim la modernizări de clădiri sau la noi locuri de petrecere a timpului liber, Oradea pare să se apropie tot mai mult de stilul văzut în Vest, sau cel puţin, asta ne dorim.

De vizitat şi redescoperit

Chiar dacă nu toate se află pe Corso, dar cu precădere în centru, ne putem mândri cu: clădiri monumente istorice şi de arhitectură, construite în stiluri precum: Renaştere (Cetatea Oradea), Baroc (Basilica Minor – Catedrala romano-catolică „Înălţarea Fecioarei Maria”, Palatul Episcopal, „Şirul Canonicilor”, Biserica cu Lună, Biserica Sfântul Ladislau, Biserica Sfântul Nicolae, Cazarma Husarilor, Biserica roman-catolică din Cetate…), Romantic (Spitalul Orăşenesc, Ansamblul Ursulinelor), Secession (Complexul „Vulturul Negru”, Casa Adorjan I şi II, Casa Poynar, Hotel Astoria (Palatul Sztarill), Hotel Transilvania, Palatul Ulman, Palatul Stern, Palatul Moskovits, Palatul Apollo), Clasic (Complexul Capucinilor), Eclectic (Teatrul de Stat, Clădirea Bazarului, Clădirea Primăriei, Palatul Finanţelor, Gara Oradea, Spitalul de Neuropsihiatrie, Palatul Rimanoczy Kalman senior, Hotel Rimanoczy, Palatul Casei Centrale de economii, Banca Austro-Ungară (actualul sediu al BNR, Hala Comercială). De notat este faptul că una printre cele mai importante instituții de cultură din Oradea este Teatrul de Stat. Clădirea Teatrului de Stat este una dintre cele mai însemnate edificii de patrimoniu din Oradea. Proiectul a fost întocmit de renumita firmă de arhitecți Fellner și Helmer din Viena, iar realizarea lui, care a durat doar 15 luni, din 10 iulie 1899 până în 15 octombrie 1900, s-a derulat sub asistența arhitecților orădeni Rimanoczy Kalman, Guttmann Jozsef și Rendes Vilmos. În acest moment, restaurarea teatrului şi repunerea în folosinţă – prin mutarea spectacolelor de pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor în cadrul Teatrului de Stat – sunt unele dintre cele mai aşteptate lucrări la nivel local. Redeschiserea acestuia va coincide cu debutul noi stagiuni, ce va avea loc la începutul lunii septembrie a acestui an.

Pe lângă toate aceste momente grandioase, de o valoare inestimabilă, care încântă ochiul, vom observa şi numărul mare de ceainării, cafenele, restaurante şi terase care îşi fac tot mai multă simţită prezenţa în centrul oraşului şi asta nu poate decât să îi bucure pe cei dornici de delectare.

Practic, de fiecare dată şi cu fiecare plimbare, remarcăm diverse schimbări în Oradea, oraşul nostru şi … ce este cu adevărat inedit este faptul că unele locuri se vor a duce cu gândul mai mult înspre perioada de dinainte de anii ’90 şi mai puţin spre anii 2000. Orişicum ar fi schimbările, ele sunt binevenite – fie retro, fie în noile tendinţe -, pentru că, în fapt, suntem cu toţii, mereu, într-o continuă schimbare. Însă, cel mai important este să redescoperim bucuria din lucrurile mărunte, în oraşul nostru drag, Oradea, pentru că ea este mereu aceeaşi, dar de fiecare dată, alta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s