A venit, a venit vara

Posted on

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi Oradea, săptămâna 10 – 23 iunie 2011]

Este vremea pentru aer liber, relaxare şi multă apă

Am intrat, în sfârşit, în anotimpul estival. Este vremea concediilor, a timpului liber petrecut în natură şi mai ales în locuri înconjurate de apă şi de multă verdeaţă, astfel că vă propunem în acest număr să parcurgem un traseu al celor mai importante ştranduri situate în Oradea şi împrejurimi. Ştrandul Municipal Oradea, Ştrandul Felix-Apollo din Băile Felix, dar şi celebrul Ştrand Neptun din Arad reprezintă nişte opţiuni demne de ţinut seamă.

Dat fiind faptul că se anunţă o vară toridă, o astfel de incursiune va fi una foarte de potrivită. În fapt, vorba aceea ”E jale la vară, la mare e jale, la vară, pe străzi, ne chinuie marea, pe toţi”…

Ştrandul Municipal Oradea, complet modernizat

Ştrandul Municipal Oradea, recent modernizat, se află pe o suprafaţă de aproximativ 4 hectare, şi include o bază de agrement formată din 5 bazine: 3 bazine mari care sunt alimentate cu apă rece în amestec cu apa caldă geotermală, având o temperatură maxima de 37 de grade Celsius, un bazin de înot alimentat doar cu apă rece, şi o temperatură maximă de 28 de grade Celsius, şi respectiv un bazin pentru copii alimentat cu apă rece în amestec cu apă caldă geotermală, şi cu o temperatură de maxim 37 de grade Celsius, iar în apropierea acestuia se află amenajat un parc de joacă.â

sursă foto: www.imago.ro

În cadrul acestui ştrand, schimbul apei în bazinele mari are loc o dată la 2-3 zile cu primenire continuă, iar la bazinul pentru copii, schimbul apei se face zilnic. În plus, în incinta ştrandului se găsesc 27 de duşuri cu apă caldă (maxim 28 de grade Celsius), 9 duşuri cu apă rece, 26 de cabine de dezbrăcare, 2 grupuri sanitare şi 6 unităţi comerciale de alimentaţie publică. Mai trebuie să ştim că programul de funcţionare este de marţi până duminică, între orele 8.00 – 18.00, lunea fiind închis pentru ignizare.

Ştrandul Felix-Apollo, Aqualand de Băile Felix

Cunoscut ca fiind un Aqualand al staţiunii Băile Felix, ştrandul Felix-Apollo se constituie ca un modern şi atractiv centru de recreere, primul de acest gen din Nord-Vestul României. Noile bazine sunt dotate cu instalaţii ultramoderne de monitorizare a calităţii apei, precum şi cu instalaţii acvatice de agrement. Aşadar, ştrandul deţine şase bazine recent modernizate, din care trei sunt cu apă termală şi anume: bazinul din stânga, dinspre Apollo, are 980 metri pătraţi, cu instalaţii acvatice de hidromasaj, inclusiv 20 de paturi de masaj subacvatic, jocuri şi căderi de apă tip ciupercă şi gheizer.

De asemenea, se află şi două bazine de relaxare, cu o suprafaţă totală de 1.700 de metri pătraţi, pentru adulţi, şi un bazin de 330 de metri pătraţi dotat cu instalaţie de produs valuri”. Nici copiii nu au fost uitaţi, întrucât ştrandul are două bazine, denumite “Baby” şi “Junior” care se întind pe o suprafaţă de 505 metri pătraţi si sunt dotate cu jocuri acvatice. Acestora li se adaugă şi facilităţile de agrement existente, precum toboganul acvatic cu 5 piste si cele doua terenuri de sport (mini-fotbal şi beach-volley). Instalaţiile deţin sisteme de ultimă generaţie pentru monitorizarea calităţii apei, iar jocurile de apă au fost concepute de firma din Ungaria care a amenajat şi ştrandul din Hajduszoboszlo. Mai mult decât atât, bazinele pentru copii şi cel cu valuri au sisteme de filtrare şi recirculare, apa fiind dezinfectată în mod permanent, iar bazinele termale, unde apa nu circulă, sunt golite cel mult la două zile. Ştrandul Felix-Apollo ne aşteaptă zilnic, în intervalul orar 8.00 – 20.00.

Ştrandul Neptun, atracţie arădeană

Puţin mai departe de Oradea şi de Băile Felix, de fapt situat în Arad, Ştrandul Neptun este una dintre cele mai mari atracţii ale acestui oraşul, atât pentru locuitori, cât şi pentru cei veniţi din împrejurimile urbei sau chiar judeţului. În ultimii ani, administraţia arădeană a investit în mod masiv în modernizarea acestuia, astfel încât acesta să nu fie reţinut drept un simplu ştrand pe timp de zi sau de vară, cât şi un punct de distracţie o dată cu lăsarea serii sau chiar şi în afara sezonului estival.

Ştrandul Neptun este, în aparenţă, acelaşi, şi, totuşi, mereu altfel, primindu-ne într-un mod ospitalier de fiecare dată, la fel ca într-o adevărată staţiune. Fiind al doilea ştrand ca mărime din Europa, căci se întinde pe o suprafaţă de 30 de hectare, ştrandul arădean dispune de bazine separate pentru adulţi şi copii, duşuri, trambuline, terase si diverse locuri de cazare. În plus de toate acestea, începând cu acest an, vom avea parte de un an ştrand mordenizat, şi mai mult în două dintre bazine, ne vom bucura de beneficiile apei termale. Ştrandul din Arad este multe peste un ştrand obişnuit, întrucât în cadrul sezonului estival (programul de funcţionare al ştrandului pentru bazine este 9.00 – 22.00), au loc diverse festivaluri şi concerte în aer liber, o dată cu lăsarea serii.

În concluzie, avem multe de făcut în acest sezon estival, alternative suficient de interesante pentru fiecare, ape care ne aşteaptă să ne răcorim niţel, iar cel mai important este să ştim cum să ne bucurăm de o vară răcoritoare. A venit, a venit vara …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s