Posted in Relatari, Zile si nopti

Sânziene şi târguri de vară

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi Oradea, săptămâna 24 iunie – 7 iulie 2011]

Pentru că vara are multiple motive de sărbătoare

Anotimpul estival, probabil cel mai aşteptat moment dintr-un an, este un prilej adevărat de sărbătoare. Nu doar prin faptul că aduce multe concedii şi voie bună, ci şi pentru că, debutul verii este marcat, în ţara noastră, de nişte sărbători importante, ca de exemplu: Sărbătoarea Sânzienelor sau Sfântul Ilie.

Sărbătoarea de Sânzienele (24 iunie)

Ziua de Sânziene este celebrată, an de an, pe data de 24 iunie, şi oferă un prilej pentru diferite practici de divinaţie, de prospectare magică a ceea ce se va desfăşura în viitorul apropiat sau îndepărtat.

Cea mai obişnuită metodă consta în împletirea unei coroniţe de flori şi aruncarea ei de către fete sau băieţi, peste casă sau peste ocolul vitelor. Cununile fetelor erau împletite în formă rotundă, în timp ce ale băieţilor se prezentau în formă de cruce. Dacă cununa rămânea pe acoperiş, celui care a aruncat-o îi mergea bine tot anul următor, dacă, dimpotrivă, cununa cădea, era semn rău. Se spune că în această zi, fetele sperau că îşi vor vedea în vis ursitul şi că vor deveni, practicând un ritual magic, „frumoase şi curate ca roua, ca apa neîncepută”. Ritualul consta într-o baie purificatoare realizată în noaptea de Sânziene, în roua florilor şi în apa râurilor. În acea noapte, conform tradiţiei maramureşane, toate apele curgătoare se află sub protecţia unei zâne numite „Frumuseţea verii”. De altfel, unii cărturari consideră Sânziana ca fiind o zâna recoltelor şi grânelor. Ca atare, sărbătoarea zilei de Sânziene devine o participare plină de bucurie şi recunoştinţă a omului la procesul de creştere şi înflorire a naturii, care îl hrăneşte şi i se oferă.

Se crede despre Sânziene că sunt asemeni unor fete foarte frumoase, care trăiesc, în speţă, prin păduri sau pe câmpii, cel mai adesea, jucând. Totodată, sunt socotite zâne ale câmpului, dând puteri deosebite florilor şi buruienilor, astfel încât acestea, în preajma sarbatorii de pe 24 iunie, devin plante de leac. Nu întâmplător, dupa sărbătoarea Sânzienelor, toate plantele nu mai cresc deloc. Din întreaga floră a ţării noastre, Sânziana este considerată drept cea mai îndrăgită floare, mai ales din punct de vedere simbolic..

Sfântul Ilie şi Târgul de Fete de pe Muntele Găina (20 iulie)

Sfântul Ilie – una din sărbătorile importante ale verii are loc în data de 20 iulie – este considerat ocrotitorul recoltelor și a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credință și curaj demn de urmat. Există diverse tradiții populare diferite, iar oamenii cred că atunci când se întâmpla fenomene meteorologice spectaculoase, Ilie de fapt traversează cerul cu căruța lui de foc, pentru a ne ocroti. El este mereu și mereu în slujba binelui.

 

În preajma acestei zile, este organizată una din cele mai vechi manifestări populare din ţinutul transilvănean, cunoscută sub numele de Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Acesta se desfăşoară în apropierea localităţii Vidra, judeţul Alba şi este un must have de vizitat. Există mai multe legende cu privire la zona muntelui. Una dintre acestea spune că în trecut, atunci când moţii se ocupau cu extragerea aurului, o găină de aur venea din mină şi se aseză în vârful muntelui, unde era cuibul sau în care se aflau ouă de aur. Locuitorii comunei Vidra de Sus au dorit, de mai multe ori, să o prindă, însă fără succes, fiindcă găina a fugit, luând cu ea şi aurul din munte.

În prezent, serbarea începe în zori de zi, astfel că fiecare familie, având fete de măritat, îşi aduce corturile în care se găseşte expusă zestrea fetei. Schimbarea năframei are loc atunci când se face şi selecţia miresei, iar apoi se prânzeşte cu un cântec de lăutari. Localnicii consideră că doar o astfel de cununie ce se petrece pe Muntele Găina va aduce noroc şi fericire.

Pentru a deveni un târg cu adevarat valoros, Târgul de pe Muntele Găina a fost înregistrat ca marcă de către Consiliul Judeţean Alba în cadrul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Mai mult decât atât, organizatorilor locali tradiţionali ai Târgului de fete li s-a adăugat Uniunea Muntii Apuseni, pornind de la dorinţa de relansare a întregului eveniment şi de a-l impune ca brand turistic naţional şi internaţional al judeţului Alba. De altfel, strategia de rebranding se doreşte să fie extinsă  pe mai mulţi ani. În plus, campania de promovare presupune şi lansarea unui nou concept, acela de Muntele Dragostei ca un echivalent al Muntelui Găina.

Orişicum, Târgul de Fete de pe Muntele Găina este una dintre cele mai aşteptate manifestări din timpul unui an, în România, atât datorită spectacolelor şi activităţilor oferite, cât mai ales, graţie fetelor care vin să îşi expună zestrea şi să se pregătească pentru un pas mare din viaţa lor: căsnicia. Poate şi doar pentru a rememora păstrarea tradiţiilor, acest târg trebuie vizitat.

Aşadar, sosirea verii trebuie să ne bucure pe deplin şi să profităm din plin de manifestările care au loc de îndată ce aceasta îşi face, din nou, simţită prezenţa printre noi.

 

One thought on “Sânziene şi târguri de vară

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s