Posted in Zile si nopti

În paşi de artă medievală

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi Oradea, săptămâna 9-23 iulie 2011]

De la Serbările Cetăţii Oradea la Serbările Cetăţii Sighişoara

În zilele ce au trecut, am simţit iz de artă medievală. Pe străzile oraşului nostru, dar cu precădere între zidurile Cetăţii din Oradea, locuitorii au avut parte de Serbările Cetăţii Oradea. Preţ de câteva zile, am avut parte de o incursiune în timp, amintind cât de importante pot fi lucrurile, în aparenţă, mici. Şi redescoperim toate acestea, an de an, atât în oraşul nostru, cât şi în alte oraşe din ţara noastră, precum Sighişoara.

 Serbările Cetăţii Oradea

 În perioada 1-3 iulie, Oradea a fost gazda unui festival dedicat Cetăţii Oradea, astfel că printre manifestări care au celebrat acest punct de atracţie turistic, s-au numărat: concursurile de tras cu arcul, teatrul, muzica medievala, ghidajele prin Cetate, lecţiile de dans medieval. Mai mult decât atât, timp de trei zile, locuitorii urbei noastre au mai avut parte şi de cursuri de olărit, lecţii de dans medieval, jonglerii cu foc, piese de teatru şi lecţii de arhitectură orădeană. Graţie organizatorilor, care au avut grijă să pregătească atmosfera specifică, nu au lipsit nici concertele susţinute de trupe mari precum: Timpuri Noi şi Taxi, sau trupe locale: BlackBeers, dar şi de către solişti precum: Ducu Bertzi sau Noris. Atmosfera medievală a revenit pe urbea de pe Crişul Repede. Iar când serbările au luat sfârşit ne-am trezit din nou la realitate, căci izul medieval ne-a părăsit din nou … sau, cel puţin, pentru o perioadă.

Chiar dacă am fost nevoiţi să ne luăm rămas bun de la aceste zile pline de artă medievală, la câteva săptămâni de această manifestare locală, are loc unul din cele mai cunoscut festivaluri care reînvie atmosfera medievală, din România, şi anume „Festivalul de Artă Medievală de la Sighişoara”.

Festivalul de Artă Medievală de la Sighişoara

Sighişoara este, în mod cert, unul din cele mai interesante obiective turistice ale ţării noastre. Asociat ei, stă, de mulţi ani încoace, şi unul din cele mai cunoscute festivaluri organizate în România şi anume „Festivalul Medieval de la Sighişoara”. Astfel, oraşul devine o atracţie importantă, în fiecare anotimp estival, atât pentru turiştii veniţi din toate colţurile tării, cât şi pentru cei sosiţi de pe alte meleaguri. Se spune că fiecare vara aduce, aici, peste 35.000 de vizitatori.

Festivalul este organizat pe mai multe secţiuni, care cuprind: teatru, muzica, artele plastice, diverse expoziţii, dansul, filmul, recitaluri de poezie medievală, expoziţii de carte, concerte pentru tineret, dar şi conferinţe, cărora li se adaugă, într-un mod armonios, spectacole de animaţie stradală, precum şi concerte seară, concerte corale, expoziţie de costume medievale sau cursuri de dans medieval.

Printre invitaţi se află: trupe de teatru studenţeşti, trupe private şi teatre profesioniste. Cu alte cuvinte, cavaleri cu armuri şi săbii, domniţe elegante, păpuşari, iluzionişti sau vrăjitori sunt câteva dintre personajele principale care dau clasă spectacolului oferit pe străzile Cetăţii Sighişoara.

Deopotrivă, turiştii au ocazia de a intra în atmosfera medievală, graţie costumaţiilor pe care le pot purta. În cazul în care nu vin pregătiţi de acasă într-o ţinută adecvata festivalului, ei vor găsi, la faţa locului, tot ce vor avea nevoie: de la măşti, coroniţe, rochii de in şi până la coifuri şi pălării de vrăjitoare. De altfel, în apropierea Turnului cu Ceas se află un magazin de închiriat costume medievale, unde vor găsi tot ceea ce le va fi necesar pentru a se întoarce în timp şi a retrăi cu emoţie vremurile în care, pe acele străzi umblau oameni purtând costumaţia specifică epocii.

Festivalul de Artă Medievală de la Sighişoara este locul ideal în care puteţi să vă întoarceţi înapoi în timp şi să trăiţi într-o atmosferă descrisă doar în poveşti nemuritoare. Ca atare, dacă sunteţi doritori să împletiţi realitatea cu fantezia, modernismul cu medievalul, sunteţi aşteptaţi, în fiecare an, timp de trei zile, să vă bucuraţi de tot ce înseamnă acestea şi să le îmbinaţi cu succes cu muzica, dansul, jocul sau teatrul.

În acest an, suntem aşteptaţi să ne bucurăm de magia acestui festival, în perioada 27-30 iulie, la Sighişoara. Aşadar, cetatea medievală reînvie, în fiecare şi cu fiecare an, spiritul trecutului şi renaşte din proprie cenuşă, devenind de fiecare dată, o punte între doua lumi care, în aparenţă, nu par să mai aibă nimic în comun. Prin existenţa acestui festival, ni se readuce, preţ de câteva clipe sau zile, ceea ce poate mulţi am visat: să simţim măcar un pic de iz de medieval, să respirăm aer din trecut şi să trăim în vremuri demult apuse.

Indiferent că suntem în Oradea, Sighişoara sau alte oraşe care trezesesc spiritul medieval, o incursiune în lumi trecute poate să fie o impresionantă revedere cu locuri minunate, cu cavaleri şi domniţe, amintindu-ne, adesea, ce puţin contează lucrurile care, în aparenţă, ni se par atât de importante, când în fapt sunt insignifiante.

Aşadar, toate acestea fiind spuse, aşteptăm, cu mult drag, noi vremuri pline de atmosferă medievală!

2 thoughts on “În paşi de artă medievală

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s