[articol publicat în revista Zile şi Nopţi Oradea, săptămâna 22 iulie – 4 august 2011]
Pentru clipe de relaxare şi momente plăcute în aer liber
În vara aceasta ne-am confruntat, probabil, cu cele mai mari temperaturi din ultimii ani. Şi, deşi suntem abia la mijlocul lui iulie, am putea spune cu adevărat că ne-am bucurat, mai mult sau mai puţin, de o vară în adevăratul sens al cuvântului. Fie că am profitat din plin de vremea bună sau am găsit căi de a fugi de caniculă, anotimpul estival şi-a intrat cu adevărat în drepturi. Iar atunci când căldura te doboară este vremea să te gândeşti ce poti face pentru a te răcori preţ de câteva zile, departe de casă.
Câteva alternative pentru noi, locuitori ai Oradiei Mari, ar fi, şi aici facem referire la atâtea şi atâtea locuri minunate de exploatat. Pornind de la staţiunile situate la câţiva kilometri de noi, cu precădere cele cu băi termale, precum Băile Felix sau Băile 1 Mai, şi până la cele din zona montană, avem câteva alternative de a evada din cotidian şi de a ne bucura de … zile mai răcoroase. Hanul Camelot sau Staţiunea Fântânele sunt doar două dintre opţiuni.
Hanul Camelot, pentru clipe de încântare
Un loc de o frumuseţe aparte este Hanul Camelot, situat la ieşirea din Oşorhei spre Fughiu, în Husasăul de Criş, la o distanţă de doar 10 km de Oradea. Hanul dispune de: un lac, pensiune, piscină şi alte accesorii pentru petrecerea timpului liber. Suprafaţa lacului este de peste 2 ha şi abundă în diferite soiuri de peşti: crap, caras, şalău, somn, ştiucă, clean. În plus, pensiunea Camelot vă pune la dispoziţie 13 camere cu pat matrimonial, având baie proprie, TV, cablu şi balcon cu vedere la lac. Cazarea include micul dejun, piscina şi o reducere de 100% la pescuit.De asemenea, restaurantul şi terasa cu o piscină încălzită cu panouri solare, pe malul lacului, înconjurată de multă verdeaţă. Alăturat piscinei este amenajat un loc de joacă pentru copii. La barul de la piscină, se pot servi diferite sortimente de băuturi, cocktailuri şi îngheţată. Hanul Camelot îşi merită vizita şi aprecierea noastră, fiind, fără îndoială, mai mult decât un loc de vis, ci şi un loc de revedere cu prietenii şi cei dragi, într-o atmosferă caldă şi plină de ospitalitate.
Staţiunea Fântânele, de o frumuseţe aparte
Ceva mai departe de Oradea, la circa 120 de kilometri distanţă, se află o staţiune căutată atât în timpul anotimpul estival, cât şi iarnă. Staţiunea Fântânele este ades asociată cu lacul care o străbate, celebru pentru faptul că undeva în străfundurile apei se află o veche bisericuţă, fapt care atrage, an de an, numeroşi turişti. Plină de aer proaspăt de munte, înconjurată de multă verdeaţă şi de Lacul Fântânele, staţiunea Fântânele este situată la o altitudine de 1050 m, în comuna Râşca din judeţul Cluj, între Munţii Gilău şi Vlădeasa, fiind căutată mai ales pentru odihnă şi relaxare. Zona în care se găseşte această staţiune este bogată în atracţii turistice, din acest motiv excursiile şi drumeţiile ar trebui să facă parte din programul oricărui călător.
Dintre activităţile specifice în această zonă putem enumera: excursii şi drumeţii în Munţii Bihor-Vlădeasa şi în peşterile din zonă; pescuitul în lacurile de acumulare din zonă; scufundări în lacurile de acumulare din zonă; mountain-biking pe crestele munţilor; plimbări cu vaporaşul pe lacul Beliş; vizitarea expoziţiei folclorice de la Izvorul Crişului. Totodată, printre obiectele turistice, ce vor transforma şederea întruna de neuitat, merită de văzut: Biserica de Lemn din Beliş, Biserica de lemn din Dealu Negru (din anul 1764), Biserica fortificată de la Văleni, Cheile Galbenei, Izbucul Galbenei, Cheile Someşului Cald; Peştera Piatra Ponorului, Gheţarul Scărişoara, Peştera Urşilor, Peştera Alunu, Peştera Humpleului, Peştera Zmeilor, Cetăţile Vlădesei, Parcul Natural Munţii Apuseni, Cetăţile Ponorului, Valea Iadului, Stâna de Vale, Cascada de la Răchitele sau Poiana Florilor. Din punctul de vedere al locaţiilor de cazare, oferta este una accesibilă şi foarte bogată, cuprinzând atât camparea, cât şi vile sau hoteluri cotate chiar la 4 stele, iar preţurile sunt pregătite pentru orice buzunar. Serviciile sunt şi ele la standarde corespondente, iar ospitalitatea locuitorilor este una din caracteristicile acestei zone.
În plus, veţi putea savura şi preparate specifice zonei, servite într-o formă ireproşabilă. Tot aici veţi găsi şi suveniruri specifice, pentru a vă aminti de momentele petrecute în această locaţie. Şi mai mult decât atât, aici, în timp de vară vă veţi bucura de temperaturi potrivite, de soare de munte şi de ploi tropicale, iar iarna sporturile iernii vor fi la ele acasă. În final, putem spune că staţiunea Fântânele se bucură de vizita turiştilor veniţi atât din diverse locuri ale ţării, cât şi de călători sosiţi de pe meleaguri străine, fiind o atracţie ce îşi merită laudele celor care au străbătut-o, adăugând un plus de valoare locurilor deosebite din ţara noastră. Poate fi bifată cu succes drept una din locaţiile de vârf din ţinutul transilvănean.
Să vă bucuraţi de o vară plăcută indiferent că va în zone de munte sau pe marginea vreunei ape. Să aveţi parte de zile şi nopţi de vară cum vi le doriţi!