Posted in Zile si nopti

De la Oradea la Hunedoara

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi, săptămâna 19 august – 1 septembrie 2011]

Sau ce putem vizita în judeţul Hunedoara

Cu oarece regrete, ne despărţim încet de anotimpul estival, iar amintirile sunt singurele care ne mai leagă de acele momente plăcute. Marea, muntele sau excursiile alături de cei dragi rămân în sufletele noastre. Pentru cei nostalgici, timpul nu este încă pierdut, iar atracţii turistice mai sunt încă de bifat. La mai mult de 200 de kilometri de Oradea, în judeţul Hunedoara, ne aşteaptă câteva locuri demne de vizitat, unele dintre ele fiind considerate monumente istorice. Cetatea Devei, Biserica de la Densuş, Castelul Huniazilor, Rezervaţia de Zimbri de la Haţeg sunt doar câteva dintre ele.

Cetatea Devei

La circa 200 de kilometri de Oradea, se află oraşul Deva. Unul dintre punctele de atracţie ale oraşului este cetatea ce poartă numele său. Fortăreaţa datează încă din anul 1269, dar o explozie uriaşă a transformat-o într-o ruină în urmă cu 600 de ani. Monumentul se află în vârful unui deal, la peste peste 200 de metri deasupra urbei, iar în prezent, accesul turiştilor, pentru a o vizita, se face cu ajutorul unei telecabine. De îndată ce ai urcat, vei fi încântat de o panoramă superbă a oraşului Deva. Merită văzută!

Castelul Hunedoarei

Castelul Hunedoarei, numit și Castelul Corvinilor, al Corvineștilor sau al Huniazilor, se află la o distanţă de doar 20 de kilometri de oraşul Deva. Impresionant de-a dreptul, amintind de vremuri demult apuse, castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de către Ioan de Hunedoara, pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaşti. Castelul Huniazilor este o destinaţie ce îşi merită vizita; o construcţie impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane şi un donjon; acoperişuri înalte şi acoperite cu ţiglă policromă. În timp, castelul a fost restaurat şi transformat în muzeu, devenint atracţie a zonei. Cetatea a fost una dintre cele mai mari şi vestite proprietăţi ale lui Ioan de Hunedoara. Construcţia a cunoscut în timpul acestuia însemnate transformări, servind atât drept punct strategic întărit, dar şi drept reşedinţă feudală. Cu trecerea anilor, diverşii stăpâni ai castelului i-au modificat înfăţişarea, îmbogăţindu-l cu turnuri, săli şi camere de onoare. Galeria şi donjonul – ultimul turn de apărare, rămase neschimbate de pe timpul lui Ioan de Hunedoara, precum şi Turnul Capistrano reprezintă câteva dintre cele mai semnificative părţi ale construcţiei. Mai pot fi amintite Sala Cavalerilor (o mare încăpere de recepţii), Turnul buzduganelor, Bastionul alb care servea drept depozit de bucate şi Sala Dietei, având medalioane pictate pe pereţi. În aripa castelului numită Matia se mai desluşeşte destul de vag, o pictură referitoare la legenda cu corbul de la care se zice că îşi trag numele urmaşii lui Ioan de Hunedoara (Corvini). În curtea castelului, alături de capela zidită tot în timpul lui Ioan de Hunedoara, se află o fântână adâncă de 30 de metri. Conform legendelor, această fântână ar fi fost săpată de trei prizonieri turci, cărora li s-a promis libertatea dacă vor ajunge la stratul de apă. Dar după 15 ani de trudă, când au terminat fântâna, stăpânii nu s-au ţinut de cuvânt. Se spunea că inscripţia de pe zidul fântânii inseamnă „Apă ai, inima n-ai”. În realitate, conţinutul descifrat de specialişti este „Cel care a scris această inscripţie este Hasan, care trăieşte ca rob la ghiauri, în cetatea de lângă biserică”. Castelul Hunedoarei este unul din cele mai importante atracţii turistice ale zonei, dar şi ale ţării, fiind inclus în categoria „273 de locuri de vizitat înainte să pleci din ţară”.

Biserica Sfântul Nicolae din Densuş

Situată la o distanţă de aproximativ 40 de km de Hunedoara, Biserica Sfântul Nicolae din Densuş este una din cele mai vechi biserici din România. Edificiul a fost ridicat în secolul al XIII-lea în stil romanic, pe ruinele unei construcţii din antichitate. De plan pătrat, naosul este străpuns de un turn în jurul căruia se află un spaţiu îngust acoperit cu o boltă de sprijin. Spre est se află o absidă semicirculară, atât la interior cât şi la exterior, având pe latura sudică un diaconicon de mari dimensiuni. Acoperişul întregii construcţii este format din plăci de piatră. Încăperi anexe au fost adăugate pe latura sudică în secolele XIV-XV. Construită din pietre fasonate romane aduse din ruinele din apropiere, biserica are o înfăţişare ciudată care nu ascunde însă amprentele stilistice ale romanicului târziu. Valoroasele fragmente de pictură murală, datând din 1443, opera unei echipe de maeştri, în frunte cu Ştefan, unul din primii zugravi români cunoscuţi, vădesc strânse legături stilistice cu picturile de epocă din Ţara Românească.

Să pornim spre Hunedoara

Judeţul Hunedoara are multe de oferit. Pe lângă cele amintite, se află şi Rezervaţia de Zimbri de la Haţeg, dar şi ruinele de la Sarmisegetusa Ulpia Traiana. Câteva zile departe de aglomeraţia Oradiei, undeva în mijlocul ţării, ne încarcă bateriile şi ne pregătesc pentru un nou început de săptămână. Şi în fapt, după toate acestea, rămâi doar cu amintirile … Aşa că nu mai este timp de pierdut, ne mai rămâne doar să pregătim bagajele şi să pornim spre Hunedoara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s