Şi toamna-şi are farmecul ei

Posted on

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi Oradea, săptămâna 3-17 septembrie 2011]

Nostalgicii îşi iau cu greu rămas bun de la anotimpul estival, în schimb, tindem să credem că şi toamna are farmecul ei, cu atât mai mult cu cât ultimele zile din august ne-au surprins cu căldura lor.

Sosirea toamnei nu trebuie să fie nicidecum vreun motiv de întristare, întrucât chiar şi ea, toamna, are farmecul ei. Şi trebuie să ştim că avem cel puţin un obiectiv pentru care trebuie să ne bucurăm. Fie că îl numim Toamna Orădeană, fie o plimbare în aerul curat de munte, fie micile bucurii ale vieţii sunt doar câteva dintre acele plusuri ale anotimpului frunzelor căzute.

De vrei o plimbare departe de aglomeraţia Oradiei, trebuie să ştii că la Şuncuiuş sau Vadu Crişului ai parte de o delectare pe cinste, la preţuri accesibile oricărui buzunar, dar mai mult decât atât ai să fii surprins de minunăţia de natură ce îţi încântă privirea. Probabil că mirosul apei sărate de mare încă îâi răscoleşte amintirile, că zilele fierbinţi de vară şi-au pus amprenta asupra ta, dar nu trebuie să te laşi ancorat în trecut, ci să trăieşti prospeţimea prezentului chiar şi o dată cu lăsarea toamnei.

La Vadu Crişului

Localitatea Vadu Crişului este situată la contactul Munţilor Pădurea Craiului cu Depresiunea Vadului. Datorită acestei aşezări şi structura geologică a zonei este una complexă, fiind reprezentată prin roci sedimentare de natură şi vârste diferite. Munţii Pădurea Craiului sunt alcătuiţi preponderent din calcare triasice, jurasice şi cretacice, întâlnite la zi în defileul sculptat al Crişului Repede.  În cuprinsul micului bazin depresionar de la Şuncuiuş, în sectorul care se află pe raza comunei Vadu Crişului, se întâlnesc pietrişuri şi nisipuri de terasă, de vârstă cuaternară. Lunca Crişului Repede este largă şi dă o adevarată imagine a Depresiunii Vadului. Alcătuită din pietrişuri şi nisipuri fluviatile, lunca prezintă o uşoară creştere în altitudine de la râu spre cei doi versanţi.

Cu alte cuvinte, cea mai mare parte din suprafaţa localităţii se desfăşoara în spaţiul montan al Munţilor Pădurea Craiului. Ce este cu adevărat remarcabil este faptul că tot peisajul încântă privirea şi antrenează simţurile, dorindu-ţi să revii ori de câte ori ţi se mai iveşte ocazia. Pentru că aici ai nu doar aerul curat de munte, asociat cu limpezimea crişului ce îl străbate, ci şi mult spaţiu verde în care poţi să te bucuri de momente frumoase alături de prieteni, cât şi trasee montane să le străbaţi cât te ţine! Şi de ce nu, chiar şi o duminică de toamnă poate să fie un prilej de sărbătoare atunci când te ştii bucura de minunile naturii.

Spre Şuncuius, cu bucurie

Numaidecât, atunci când străbaţi zona Vadului Crişului, trebuie să te bucuri şi de delectarea oferită de Şuncuiuş. Vorbim aici despre o zonă de relaxare, căţărare şi excursii.  Şuncuiuş se află la cca. 1 km de la localitatea cu aceeaşi nume, în defileul Crişului Repede, în munţii Pădurea Craiului. Afluentul de stânga al Crişului Repede, Valea Mişid te cheamă la o mică drumeţie într-o zonă pitorească, iar în amonte de Criş se află o peşteră.

Peştera Ungurului a fost locuită în epoca neolotică: ceramică pictată, lamă din piatră cioplită, câteva unelte din piatră şlefuită, sule din os pentru perforarea pieilor, şi stâlpi din lemn, care susţinea acoperişul locaşului în care au trăit sunt câteva dintre elementele ce o descriu. Cea mai importantă descoperire este necropola din galeria finală, unde s-au găsit vase, piese de bronz şi o mărgea din cihlimbar. În prezent, peştera este amenajată şi poate fi vizitată cu ajutorul unui ghid, iar în interiorul ei puteţi admira descoperirile arheologice găsite în aceasta peşteră.

Şi dacă totuşi ai ajuns şi aici, nu ar trebui să te îngrijoreze cazarea, căci un loc aparte este Hotelul – Restaurant „La Contele Dracula”, care pe lângă facilităţi precum: hotel sau restaurant, oferă şi servicii de agrement, aşa că nu prea ai cum să te plictiseşti. În plus, păşeşti pe unul din tărâmurile al lui Dracula, astfel că nu poate fi decât o experienţă unică!

A venit, a venit toamna …

Şi după toate acestea, oare mai putem să credem că nu există lucruri minunate în această ţară, în acest colţ de lume?

Cred că am identificat încă cel puţin două motive pentru care şi toamna are farmecul ei. Şi dacă te-a încântat schimbarea de mediu, dar totuşi ţi-e dor de agitaţia de oraş, atunci să aşteptăm nerăbdători alaiul Toamnei Orădene şi toate activităţile ei pentru că, nu-i aşa, ne dorim ceva nou de fiecare dată, ne dorim să păşim optimişti şi încrezători şi în acest anotimp.

Fie că va fi o toamnă caldă, fie din contră, una mohorâtă, tot ce contează în fapt este să ştim să găsim un farmec în fiecare cădere de frunză, că fiecare zi, chiar dacă devin tot mai scurte, este una preţioasă şi că indiferent de anotimp, fiecare îşi are părţile-i bune. Şi fie că vom fi în Oradea, fie că vom fi în alt colţişor de lume, esenţial este să te ştii bucura de orice.

Şi după toate acestea, nu ai găsit încă un lucru încântător, atunci realmente, cu regret sau nu, poţi spune: „a venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva …”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s