Posted in Zile si nopti

La început a fost cuvântul …

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi Oradea, săptămâna 16 – 30 septembrie]

Sau cum să dai valoare vorbelor tale

Pentru foarte mulţi dintre noi, a vorbi în public este o artă. Pentru alţi foarte mulţi, a vorbi în public implică emoţii mari, neputinţa de stăpâni bine situaţia şi principiul cum că nu vom reuşi din cauza atâtor temeri. Nimic mai greşit, întrucât deasupra tuturor primează a VREA. A vrea să faci mai mult şi a vrea să reuşeşti.

Din noiembrie anul trecut, şi Oradea s-a alăturat iniţiativei cu titlul ToastMasters, aici unde arta vorbirii în public este la ea acasă. O mână de oameni la început, şi în timp tot mai mulţi, îşi dezvoltă abilitatea de a vorbi în public, de a avea speech-uri de succes.

Despre Toastmasters, ca organizaţie

Toastmasters International (TI) este o organizaţie non-profit cu scop educaţional care are cluburi afiliate în toată lumea (aproximativ. 12.800 în noiembrie anul trecut). Scopul acestei organizaţii non-profit este de a-i ajuta pe membrii săi să-şi îmbunătăţească abilităţile de comunicare, prezentări în public şi leadership..

Un club de Toastmasters este un atelier de lucru de tipul “învaţă cum se face”, în care oamenii îşi perfecţionează abilităţile lor într-o atmosferă confortabilă şi prietenoasă. În general un club are între 20 şi 40 de membri, care se întrunesc săptămânal sau bilunar pentru a învăţa şi a practica tehnici de prezentare. În medie, o sesiune durează aproximativ o oră.

Nu există nici un instructor de la un Club Toastmasters. În schimb, membrii îşi evaluează între ei prezentările orale şi conducerea activităţilor. Acest proces de evaluare este o componentă integrantă a programului de educaţie în ansamblu. Membrii Toastmasters improvizează discuţii pe diferite subiecte, servind totodată ca ofiţeri în diferite roluri de conducere. Eficacitatea acestei formule simple de învăţare este dovedită şi de miile de societăţi care sponsorizează in-house cluburi Toastmasters. Aceste cluburi servesc pentru discuţii publice şi workshop-uri de training pe tema leadership-ului pentru angajaţi.

Un membru al clubului Toastmasters, de oriunde din lume, este un învingător. El reuşeşte orice îşi propune, întrucât el comunica ceea ce îşi doreşte şi astfel, el obţine ceea ce vrea, drept o consecinţă firească a modului anume de a comunica, excluzând norocul sau întâmplarea din această construcţie, dar asigurând percepţia mesajului receptat ca fiind identic cu cel care a fost iniţial gândit şi transmis.

În ţara noastră, primul club Toastmasters a fost înființat la Timișoara, cluburi similare fiind deschise la București, Cluj-Napoca, Brașov, Oradea, Iași și Brăila.

Despre clubul Toastmasters Oradea

Deschis în urmă cu câteva luni Toastmasters Oradea este un club al celor care ştiu ce vor şi vor să ştie cum pot obţine ceea ce vor în cel mai eficient mod. Toatsmasters Oradea funcţionează pe baza principiilor şi valorilor asumate personal de membri, valori promovate de către Toastmasters International – lider în „public speakingşi leadership”.

Ajungând aici, echipa te ajută să obţii ce vrei prin puterea exemplului, prin experienţa şi programul dedicat al toastmasterilor din toată lumea. Indiferent cât de nouă sau revoluţionară poate fi o idee, pentru a fi pusă în practică, ea trebuie comunicată şi altor oameni care trebuie să o accepte, pentru a fi considerată un succes. Să comunici convingător şi nedistructiv un punct de vedere este cea mai mare provocare a zilelor noastre. A mânui cuvintele ca pe nişte unelte este o artă ce stă acum la îndemâna ta. Chiar dacă pare incredibil, fac prinsoare cu tine pentru asta! Fiecare întâlnire aduce cu ea lucruri inedite, nu doar că îţi dezvolţi vorbirea în public, cât şi înveţi de la oameni care au ceva de spus, care prin experienţa lor pot să te îndrume să continui. Ai şansa să fii nu doar vorbitor – poţi să îţi pregăteşti de acasă o prezentare frumoasă sau poţi să improvizezi la faţa locului – cât şi evaluator al discursurilor, poţi să fii chiar şi evaluator general al întâlnirii sau să fii gramaticianul serii, oricum ar fi este o experienţă ce merită trăită. Dacă sunteţi pasionaţi de acest domeniu, Toastmasters este o foarte bună modalitate de a începe de la zero, de a vă perfecţiona şi ulterior, deveni chiar experti. În plus, este o ocazia excelentă  de a vă depăşi unele complexe într-un mediu restrâns, în care nimeni nu vă va judeca, nu vă va ironiza, ci din contră vă ofera feedback pozitiv şi încurajare.

Moti0vaţiile membrilor de a alege această organizaţie sunt diverse: „Pentru că este o comunitate de oameni diferiţi ca vârstă, ocupaţie, pasiuni, dar care au acelaşi scop: autodepăşirea.” Pentru ca aici am intalnit oameni optimisti si intelepti. Pentru ca vreau sa evoluez.

Şi dacă încă nu sunteţi convinşi de toate acestea, mai multe detalii pot fi găsite şi pe pagina web: http://oradea.toastmasters.ro. Întâlnirile au loc săptămânal, în fiecare marţi, de la ora 19:30 la Start Business Center, Oradea, în spatele Inspectoratului Teritorial de Muncă, pe strada Armatei Române, nr. 1A.

Drept concluzie, ce este esenţial de ştiut este faptul că la Toastmasters nu se prăjeşte pâine, ci se învaţă arta vorbirii în public.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s