Posted in Zile si nopti

Toamna îşi numără bobocii

Oraşul nostru priveşte, în fiecare an, toamna, ca pe un prilej de sărbătoare

An de an, atunci când toamna-şi reintră în drepturi, remarcăm diverse elemente precum: frunzele se  veştejesc şi cad, ziua devine tot mai scurtă şi mai rece, nostalgia zilelor calde de vară ne cuprinde … şi totul pare trist. Asta însă, doar în aparenţă, căci, în realitate, credem că fiecare anotimp are frumuseţea lui.

Se spune despre toamnă că acum se numără bobocii: elevii se întorc la clase, studenţii intră într-un nou an universitar, au loc tot felul de evenimente, iar mai presus de toate acestea, în oraşul de pe Crişul Repede, toamna este aşteptată cu mult fast, întrucât fiecare final de septembrie aduce un festival deja celebru: Toamna Orădeană. În acest an, acesta se desfăşoară în perioada 23 septembrie – 12 octombrie, şi îşi propune să aducă publicului orădean o serie de spectacole de teatru, concerte ale unor trupe româneşti deja consacrate, stand-up comedies, Târgul Pălincarilor – Festivalul Vinului şi multe alte surprize frumoase cu scopul de a celebra aşa cum se cuvine Zilele Oraşului Oradea şi începutul toamnei.

Şi pentru că oraşul nostru abundă deja de atâta Toamnă Orădeană, şi fiindcă cu adevărat avem motive de sărbătoare, constatăm, cu nespusă bucurie, că anotimpul galben aduce şi diverse acţiuni culturale precum: Noaptea Bibliotecilor, Lecturi Urbane, ajuns la cea de-a patra ediţie la nivel local, Schimb de Cărţi, OktoberFest, festivale studenţeşti, baluri ale bobocilor şi multe alte evenimente.

Noaptea Bibliotecilor şi Lecturi Urbane, în octombrie, la Oradea

Noaptea Bibliotecilor se va desăşura la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea, sâmbătă, 1 octombrie 2011, de la ora 18.00. În cadrul manifestării vor avea loc diverse activităţi precum: edituri  care îşi vor lansa diferite volume, a patra ediţie a Lecturi Urbane, şi se vor face tururi ale Bibliotecii. Nu vor lipsi nici: prezentarea revistei şi editurii Caiete Silvane şi nici conferinţa TED, Technology, Entertainment & Design. Acestora li se vor alătura şi vernisaje de pictură sau dezbateri adresate copiilor.

În ceea ce priveşte a patra ediţie a Lecturi Urbane Oradea, se poate spune, cu alte cuvinte, că reprezintă un proiect de implicare socială ce are drept obiectiv principal încurajarea lecturii în spaţiile publice şi crearea unui nou model de a contribui la binele comunităţii. Credem că România se poate transforma prin lectură şi vom face toate eforturile în lungul maraton Lecturi Urbane pentru a creşte numărul celor care citesc şi a trezi interesul pentru carte în rândul tinerilor.

Lecturi Urbane Oradea a debutat în vara lui 2010, şi de atunci, fiecare ediţie a fost considerată un succes – graţie numărului de participanţi, a cărţilor din diverse domenii – şi primită cu multă bucurie de către pasionaţii de literatură din oraşul de pe Crişul Repede. Din istoric amintim: prima ediţie Lecturi Urbane Oradea, ce a avut loc în data de 30 iulie 2010 în Parcul Magnoliei din cartierul Rogerius, cea de-a doua în Amfiteatrul Bibliotecii Judeţene “Gheorghe Şincai” Oradea, pe 12 noiembrie 2010, iar a treia în Parcul 1 Decembrie în cadrul “Festivalului Luminii”, în luna mai a acestui an. De altfel, mai multe informaţii despre această manifestare se pot găsi şi pe blogul asociat: http://oradea.orasulciteste.ro/, dar şi pagina de Facebook:  http://www.facebook.com/LecturiUrbaneOradea.

Mai mult despre toate acestea, găsiţi aici: http://www.facebook.com/event.php?eid=219207078141200

Schimb de Cărţi Oradea se întoarce după vacanţa de vară

 La fel de interesantă este şi manifestarea culturală cunoscută sub numele de Schimb de Cărţi, reîntoarsă după o binemeritată vacanţă de vară. Aici, lucrurile se desfăşoară în felul următor: fiecare participant aşează pe masă cărţile aduse de acasă, apoi cercetează ce au adus ceilalţi şi se leagă conversaţii din ce în ce mai interesante. Fiecare este liber să intre în discuţii sau doar să stea şi să asculte; de menţionat este faptul că nu vorbim despre un cerc închis în care toată lumea se cunoaşte cu toată lumea. Un alt lucru special este că aici se leagă şi foarte multe prietenii frumoase.

Aşadar sunteţi bineveniţi la prima ediţie din această toamnă va avea loc duminică, 2 octombrie, de la ora 16.00 în cafeneaua Moskva, situată pe str. Moscovei, nr. 8. Mai multe detalii se pot găsi şi pe pagina Facebook aferentă, accesibilă la adresa: www.facebook.com/SDCOradea.

Oradea cea tomnatică

Tuturor acestor manifestări culturale li se alături şi alte festivaluri diverse, adresate tuturor: elevii vor reintra în magia balurilor de boboci, studenţii la fel şi ei, se vor bucura de UNIFEST – Festivalul Studenţilor din România, şi noi, ceilalţi ne vom lăsă încântaţi de toate celelalte.

În fond, toamna nu este nicidecum un motiv de întristare şi de nostalgie, ci mai cu seamă unul de bucurie. Şi să mai zică cineva că în Oradea nu se întâmplă lucruri formidabile! Drept concluzie, indiferent de tipul de activitate pe care îl vom alege în această toamnă, să avem cu toţii parte de zile şi nopţi de toamnă orădeană dintre cele mai frumoase!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s