Posted in Zile si nopti

UNIFEST, povestea merge mai departe

[articol publicat în revista Zile şi Nopţi Oradea, săptămâna 14 – 28 octombrie 2011]

Sau cum anii de studenţie pot fi mai frumoşi

Fiecare an şi fiecare mijloc de noiembrie aduc pentru tinerii studenţi o mulţime de evenimente dedicate lor. Chiar dacă încă suntem pe băncile facultăţii sau, din contră, privim cu nostalgie la anii de studenţie, trebuie să ştim că toamna este gazda – în fiecare an – lui UNIFEST – Festivalul Studenţilor din România. Festivalul se desfăşoară în 17 oraşe din ţară, în mod concomitent, la jumătatea lui noiembrie a fiecărui an.

Astfel, de mai bine de 8 ani încoace, manifestarea este adusă şi în Oradea, graţie Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Oradea (ASUO) şi este aşteptată mereu de către studenţii orădeni şi … nu numai şi asta pentru că timp de o săptămână, diverse activităţi culturale şi de divertisment sunt pregătite exclusiv pentru ei.

Povestea lui UNIFEST

UNIFEST este festivalul studenţesc record ce atinge un număr de aproape 350.000 beneficiari direcţi, studenţi din mai multe centre Universitare membre ale Uniunii Studenţilor din România, cea care aduce an de an, pentru studenţii din toată ţara, această aşteptată manifestare.

Organizarea unui festival studenţesc de amploarea UNIFEST-ului este înainte de toate un act de profundă îndrăzneală, ce presupune punerea în mişcare a unei structuri organizatorice care să funcţioneze cu cea mai mare precizie. Principala idee care stă la baza elaborării şi desfăşurării unui asemenea proiect ţine de o nouă viziune pe care mişcarea studenţească din România trebuie să o adopte pentru viitor: studenţii trebuie să se afirme în societatea românească în primul rând în plan cultural şi civic, fiind vârful de lance al unei elite intelectuale. Într-o lume mult prea dinamică, măcinată de cotidian, se simte nevoia regăsirii în cultură şi creaţie. În lumina acestei idei, UNIFEST este conceput ca un mijloc de a-i reuni pe studenţi sub tutela unor aspecte comune şi esenţiale pentru viaţa studenţească.

Cultura, sportul, divertismentul, participarea la actul de creaţie artistică şi de întrecere sportivă, participarea la dezbaterile publice cu privire la marile probleme cu care se confruntă societatea românească acum şi în perspectivă, cooptarea studenţilor la elaborarea de decizii privind aceste probleme, toate acestea motivează în cel mai înalt grad participarea studenţilor la un festival dedicat lor în întregime: UNIFEST – Festivalul Studenţilor din România. Festivalul este organizat de către studenţi şi pentru studenţi, spiritul studenţesc fiind principalul element care va sta la baza atât a organizării, cât şi a participării publicului la acest eveniment.

Un slogan luat, la început, mai ales ca un simplu joc de cuvinte – „Distracţie gratis, nu degeaba” – şi-a relevat, până la urmă, latura educativă. Nu e vorba de o simplă zbenguială, ci de acoperirea unei necesităţi resimţite în mediul studenţesc. Din 1990 încoace, numărul studenţilor din România a crescut, au apărut centre universitare noi. Oferta educaţională (cum se spune, printr-o expresie acceptabila cu toata încărcătura ei „lemnoasă”) a rămas, însă, precară. S-au extins vulgaritatea şi prostul gust. Poate UNIFEST va relansa ceea ce cândva se numea, cu destulă acoperire, arta şi creaţia studenţească.

Centrele universitare din ţară, în care se desfăşoară, concomitent, Unifest sunt: Bucureşti, Arad, Baia Mare, Braşov, Constanţa, Craiova, Cluj Napoca, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Suceava, Târgu Mureş, Târgovişte şi Timişoara.

Mai multe informaţii pot fi găsite şi pe http://unifest.ro/, sau pe pagina de Facebook aferentă.

UNIFEST 2011 revine la Oradea

Ca în fiecare an, organizaţia locală ASUO va aduce în prim plan, manifestări culturale, piese de teatru întreceri sportive şi activităţi de divertisment, baluri şi petreceri, şi, la toate acestea, studenţii vor avea parte de acces GRATUIT pe baza carnetului sau a legitimaţiei de student, la toate evenimentele din cadrul festivalului. Aşadar, în acest an, festivalul se va desfăşura în urbea de pe Crişul Repede în perioada 14-20 noiembrie 2011.

Privind puţin în urmă, la poarta UNIFESTULUI orădean au bătut mulţi artişti sau trupe consacrate din România, precum: Alex Velea (2010), Andreea Bănică şi David Bryan (2009), David Deejay (2008), Cristina Rus şi Akcent (2007), Fly Project (2006), Spitalul de Urgenţă şi Harry Tavitian (2004). În plus, nu vor fi uitate sălile pline la teatru şi la cinema, trainingurile şi seminariile pe diverse teme, întrecerile sportive şi toate celelalte evenimente la care studenţii din Universitatea din Oradea au avut acces GRATUIT.

În definitiv, povestea UNIFEST continuă. Şi acest lucru este cert, căci UNIFEST este singurul festival care nu se termină niciodată, atâta timp cât vor exista ei, studenţii, fiind un festival creat cu, de şi pentru studenţi, iar de fiecare dată şi cu fiecare an va fi tot mai frumos şi mai plin de entuziasmul tipic al vârstei.

Pentru că UNIFEST nu moare niciodată şi este mereu alături de ei, studenţii, dainuinând chiar şi în sufletele celor care încă mai tânjesc la anii de facultate …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s